2018.07.21

OKT túra

Találkozás az Ady térről Sopron felé 07:30-kor induló autóbusznál. Útvonal: Tömörd – Kőszeg. Táv: 15 km. Túravezető: Süle Antal.

2018.07.28 szombat

Székesfehérvári kirándulás

Bory-vár, városnézés

Gyülekező szombathelyi vasútállomáson 05:45-kor. Utazás a 06:05-kor Budapest Déli-pályaudvarra induló vonattal. A kirándulást vezeti: Urbán László. Hazautazás a programtól függően.

2018.03.09

Te mit gyűjtesz?

Beszélgetés a tárgyi világ sokszínűségéről

Szalainé Bodor Edit, a szervező és a kulisszatitkok tudója

Különleges kiállítás csábításának engedve léptek be a múzeumbogarak a Berzsenyi Dániel Könyvtár földszinti előadótermébe. A foglalkozás ezúttal a gyűjtés örömeiről és kihívásairól szólt.

Házigazdaként Szalainé Bodor Edit helyismereti könyvtáros köszöntötte a gyerekeket, majd a könyvtárban működő Helytörténeti Klub és a VMbE együttműködésével létrehozott „A derelyeszaggatótól a vasutas sapkáig” című tárlat kulisszatitkairól mesélt. Bemutatta a foglalkozásra meghívott vendéget: Fülöp Tibort, aki távközlési relikviákkal és ipartörténeti emlékekkel gazdagította a bemutatott anyagot. A társalgás rendhagyó módon kezdődött, hisz a vendég intézett kérdést a hallgatóságához: „Van-e köztetek rokonlélek, vagyis: gyűjtő?” A gyerekeket nem kellett sokáig nógatni, szívesen elmondták, hogy bélyegeket, plüssfigurákat, régi pénzeket, öngyújtókat, ólomkatonákat, természeti érdekességeket, (esetenként különféle pletykákat és élményeket is) szívesen felhalmoznak. Az is kiderült, hogy a foglalkozást vezető Tóth Kálmán a „gyűjtőket gyűjti” előszeretettel.

Beszélgetés Fülöp Tiborral

E felvillanyozó nyitány után Fülöp Tibor készségesen válaszolt a klubtagok kérdéseire. Elmondta, hogy már kisiskolás korában sokféle dolgot gyűjtött: madártollat, bélyeget, szalvétát. Felnőtt fejjel sem mondott le a sokféleségről, de a távközlési eszközöket és a régi könyveket tartja becsben leginkább. Műszaki gyűjteményének legkülönlegesebb darabja egy 1924-ben gyártott Ericsson telefonkészülék, amit saját kezűleg hozott üzemképes állapotba. Az ehhez hasonló, fémházas telefonokat egy-két évtized múltával az olcsóbb, de kevésbé strapabíró bakelitházas modellek váltották fel. Eközben néhány régi telefonalkatrészt: tárcsát, kurblit, vezetékeket is kezükbe vehettek a múzeumbogarak. Kiderült, hogy Tibor távközlési szakemberként dolgozott, így munkájából következik a régi kommunikációs műszaki eszközök iránti érdeklődése.

Talabér Péter mutatja relikviáit

A beszélgetést követően Kami video riport részleteket vetített, hogy felvillantson néhány gyűjtői indíttatást (pl.: értékmentés, családi hagyomány, anyagi haszonszerzés, a rendszerezés igénye). A foglalkozás végére maradt Talabér Péter egyetemista „öregbogár” meglepetése, aki aznap tartott bemutató történelemórát a Kádár-korról és éppen nála voltak matchbox gyűjteményének témához illő darabjai (farmotoros Ikarusz autóbusz, Trabant 601, „kocka” Wartburg, Zsiguli, Lada, Dacia). A fennmaradó röpke időben a gyűjteményrendezést gyakorolhatták a gyerekek például filteres teatasakokkal, sőt néhány, a kiállításba be nem került tárgyat is megszemlélhették.

Sztelly-TK

Képgaléria

Te mit gyűjtesz?
Kagyló a tengerben van. Ezt kézibeszélőnek nevezik.
Majd, ha a malacok repülnek... Íme.
Ikarusszal, na még mit nem
Péter és Tomi figyelmét a hadi érdemrendek kötötték le
A kíváncsiság ereje - Mit rejt Talabér Péter doboza?
Teafiltertasak-rend No.1. - színek sorrendjében
Teafiltertasak-rend No.2. - ízek alapján

A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.