2018.04.21 szombat

Fel a Ság hegyre!

Útvonal: Celldömölk vasútállomás – Ság hegy – Celldömölk vasútállomás. Találkozás: a szombathelyi vasútállomáson 07:04-kor Celldömölk felé induló vonatnál. Táv: 11 km. Túravezető: Süle Antal.

2018.04.25 szerda, 17 óra

Apám hadinaplója – 3. rész

Emlékek a második világháborúból. Vendég: Karáth László, a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium ny. igazgatója. Beszélgetésvezető: Tóth Kálmán múzeumpedagógus (Savaria Múzeum).

2018.04.27

VTSZ Tavaszi csillagtúra Szentesen

Részletes program a szervező VTSZ által megadottak szerint.
Előjelentkezés 2018. január 20-ig.

2018.04.28 szombat

Lendva rejtett kincsei – autóbuszos kirándulás

Helylekötés a részvételi díj befizetésével 2018. március 10-ig.

2018.05.09 szerda, 16:30

Évi rendes közgyűlés

Helyszín: Savaria Múzeum

2018.02.28

A cifrapacó metszőtől a vasutas sapkáig

Kócos mamutot, hangyát, pamutot…

A derűs hangulatú kiállításmegnyitó egy pillanata

Végre egy szenvedély, amelyet nem kell véka alá rejteni, nem káros az egészségre, sőt, még büszkék is rá azok, akiket „megfertőzött”. A gyűjtés lázában égők lehetőséget kaptak a Berzsenyi Dániel Könyvtárban, hogy bemutathassák különleges, nosztalgikus és meglepő kollekciójuk egyes darabjait.

A kiállításnyitó közönségét, a tárlók tartalmának büszke tulajdonosait és a szervezőket Nagy Éva könyvtárigazgató köszöntötte. Felvezetésként utalt Assurbanapli és Petronius kollekciójára, az alexandriai museionra és kiemelte napjaink közgyűjteményeinek értékmegőrzésben betöltött szerepét. Az igazgatóasszony beszédét követően Masszi Ferenc képzőművész osztotta meg gondolatait a megjelentekkel: Mit lehet gyűjteni? – tette fel a költői kérdést. „Mindent, ami megmozgatja képzeletünket, mindent, ami felkelti érdeklődésünket, mindent, amihez hozzájutunk. [...] Az itt látható tárgyak mindegyike maga a megtestesült autenticitás. Valódiak, eredetiek! S eredetileg valóban olyan tárgyak, amelyek nem puszta szemrevételezésre, rácsodálkozásra szolgáltak, hanem részét képezték mindennapjainknak. […] Sok esetben ez a közvetlenség szűnt meg, a tárgyak elvesztették funkciójukat, hogy aztán egy másik létbe kerülve pusztán számosságuk, vagy érdekességük okán immár úgy tekintsünk rájuk, mint egy kiállítás egyedi, különleges, esztétikai értékkel bíró artepaktumaira.”

Igen, az egy nyaktekerészeti mellfekvenc szárítására szolgáló eszköz

A tárlat anyagát több mint 30 tulajdonos hosszú évek alatt felhalmozott gyűjteményéből válogatta össze Szalainé Bodor Edit. A tárgyak birtokosai személyesen is megjelentek a megnyitón, hogy készségesen válaszoljanak az érdeklődők kérdéseire. Egyikük egy rejtélyes, társalgásra inspiráló eszközt hozott magával. (Ugyan mit tudunk manapság arról a világról, amelyben lényeges szerep jutott a nyakkendőszárogatónak?)
Masszi Ferenc szavait idézve: „A GYŰJTŐ mindent tud szenvedélye tárgyáról, s amit más értéktelen vacaknak lát, ő értő gonddal megjavítja, hozza rendbe, helyezi gondosan a többi tárgy közé, vagy elégedetten szemléli addig, míg egy újabb trófea a szeme elé nem kerül. Nem a pénzbeli érték lebeg […] a szeme előtt, ezt biztosan állíthatjuk: a befektetett munka, az energia, és idő pénzben nem mérhető, nem térül meg. A gyűjtemény gyarapodása felett érzett öröm a fizetség.”

Ide kívánkozik a megnyitóbeszéd csattanójaként feltett örök kérdés: „Vajon ránk is vár a Nagy Gyűjtő, hogy szakadásainkat, sérüléseinket, féltő gonddal helyrehozza, s vajon kapunk-e helyet a gyűjteményében?”
A kiállításnyitó Spigler Tibor és Fülöp Tibor ez alkalomra írt költeményeivel zárult. Íme, egy kis ízelítő a rímes párbeszédből:

Mit gyűjtesz?
szódás üveget,
avitt süveget,
téglát, cserepet,
ablakkeretet,
motort, autót,
WC-lehúzót!
– Te nem vagy komplett?

És a válasz:

Mit gyűjtök?
Mindent, amit tehetek,
Felsorolni sem lehetett,
Többet megnevezni nem tudok,
Mert mindengyűjtő vagyok!

Kedves Olvasó! Látogasson el Ön is a Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubja és a Vasi Múzeumbarát Egylet hangulatos kiállítására, amely 2018. március 17-ig tekinthető meg (...és amelynek jeles darabjai közt fellelhetők a cifrapacó metszők - vagyis derelyeszaggatók - is.)

Sztelly-TK

Képgaléria

Nagy Éva, Masszi Ferenc és Spiegler Tibor
A cifrapacó metsző, kávéscukrok ízléses elrendezésben (fotó: Sztelly)
Kitűntetésgyűjtők kincsei (fotó: Sztelly)
Gramofon lemezborítók, egyedi festett legyezők, régi relikviák (fotó: Sztelly)
Söröspoharak, díszes üvegek (fotó: Sztelly)
Rengetegen voltak (fotó: Sztelly)
A láthatatlan pódium körül
Jó beszélgetések, vidám hangulat: már ezért is megérte eljönni
Szalainé Bodor Edit hosszasan sorolja a kiállítók neveit
Szemlélődés

A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.