2018.06.02 szombat

Gyalogtúra Zalaszentgyörgy környékén

Útvonal: Zalaszentgyörgy vá. – Kávás faluközpont – Kávási boronaút – Ilona majori elágazás – Nagyhegyi kápolna – Boncodfölde – Csurgasz lovas tanya – Zalaszentgyörgy vá. Táv: 11 km.

Részletekért katt!

2018.06.06 szerda, 17 óra

Könyvritkaságok nyomában

Vendég: Őri Tamás könyvgyűjtő, beszélgetésvezető: Varga Eleonóra történész (Savaria MHV Múzeum).

2018.06.09 szombat

Séta a Bakonyban

Útvonal: Vinye vá. – Kulcsos házak – Barlang – Pápalátókő – Vinye vá. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06:05-kor Bp. Déli-pu. felé induló vonatnál. Veszprém: 08:15, Vinye vm. érk. 09:11. Táv: 12 km. Túravezető: Süle Antal.

2018.06.16 szombat

Andráshidától Zalaszentgyörgyig

Útvonal: Andráshida – Teskánd – Hottó – Zalaszentmihályfa, Árpád-kori templom – Böde – Ilona-major – Kávás – öreghegyi kápolna – Boncodfölde – Rita Ranch lovas tanya – Csurgasz, volt vá. – Zalaszentgyörgy vá. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06:36-kor Sz

Bővebb infó

2018.07.14 szombat

Márkótól Herendig

Útvonal: Márkó – Házi-földek – Bánd – Esseg-vár – Sziget-földek – Herend. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06:05-kor Veszprém felé induló vonatnál. Veszprém érk.: 07:58; ind.: 08:24, Márkó érk.: 08:31. Táv: 11 km. Túravezető: Rábai Péter.

2018.02.23

A fénylyukkártyától az online adatbázisig

Könyvtári polcokon innen és túl

Még szükség van a katalógus cédulákra is!

A VMbE „Barakkváros foglyai” című örökségvédelmi programsorozatának következő helyszíne a Berzsenyi Dániel Könyvtár volt, ahol Szalainé Bodor Edit kutatómunkára várta a múzeumbogarakat.

Erre a másfél órára helytörténeti kutatóvá váltak a gyerekek. Az élményszerű ismeretszerzésre a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány pályázati támogatásával nyílt ezúttal is lehetőség.
Szalainé Bodor Edit a szemináriumi szobában egy kis harapnivalóval és üdítővel kínálta a klubtagokat, miközben megismertette velük a könyvtári kutatás néhány módszerét. A gyerekek megtanulhatták a lyukkártyás keresést, a mikrofilmolvasó használatát, illetve gyakorolhatták a katalóguscédulák sorában, és az online adatbázisban történő böngészést.

A kutatás eredménye teljes egészében a diákokon múlt. Edit rájuk bízta, hogy válasszák ki a számos találatból a számukra legérdekesebbnek ígérkező cikkeket. A társaság egyik fele a korabeli és az 1945 előtti anyag felkutatásával foglalkozott, főként a földrajzi névre keresve. Ők hagyományosan lyukkártyát, katalóguscédulát használtak. A csapat másik fele a barakkvároshoz kapcsolódó cikkek után kutatva a számítógépes adatbázist böngészte át az olvasóteremben. Nekik könnyebb dolguk volt, hiszen a könyvtár munkatársainak segítségével a tömörraktárból meglepően rövid idő alatt hozzájutottak a kívánt újságokhoz, folyóiratokhoz.

Elmélyült kutatás az olvasó terem csendjében

Az együttműködésre, csapatmunkára ösztönző feladat eredményeit a résztvevők a foglalkozás végén ismertették egymással. Az értelmezésben és értékelésben ekkor már Tóth Kálmán múzeumpedagógus segítségére is számíthattak.
Zozó a hadifogolytábor tervezéséről és utóéletéről, Gergő a barakkváros építéséért felelős vállalattal való szerződéskötésről talált adatokat. Anna és Lóci vélhetően az ostffyasszonyfai táborban fogva tartott neves olasz és orosz személyiségek nyomára bukkant egy – sajnos az információ forrását nem közlő – folyóiratcikkben. Kornél és csapata esetében viszont az információ hiánya volt beszédes: 1945 után ugyanis az első világháború szinte tabutémává vált. A csapat csak 1971-et követően talált az ostffyasszonyfai hadifogolytáborról készített írást, lejegyzett visszaemlékezések formájában. Az emlékezet szitáján átszűrt információkat azért fenntartással kell kezelni – mondta el a gyerekeknek Tóth Kálmán. Ugyanez vonatkozik a napilapokban, magazinokban az 1980-as évek közepétől közreadott írásokra is. Ezek szerzői a téma legelmélyültebb kutatója, Csák Zsófia munkáiból merítettek több-kevesebb pontossággal.

Közös tanácskozás a szemináriumi teremben

Csák Zsófia tanulmányira a könyvtári adatbázist böngészve, Dórihoz és csapatához hasonlóan, bárki könnyedén rátalálhat. Mindeközben ne feledjük azt sem, hogy értékes forrásul szolgálhatnak a hadifogoly relikviák: akár egy kézzel faragott dobozka „néma” története is.

Szalainé Bodor Edit megdicsérte a gyerekek aktív, szorgos munkáját és elmondta, hogy az egykori fogolytábor témájában közösen végzett áttekintés csupán ízelő volt abból a nagy kihívást jelentő kutatómunkából, amelynek súlya és felelőssége gyakran egyetlen szakember vállára nehezedik.

A "Barakkváros foglyai" című programot az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatja.

Sztelly- TK

Képgaléria

Szalainé Bodor Edit, a fénylyukkártya találatainak meghatározását mutatja
Tomi, azonnal megértette és lecsapott a feladatra
Lóci a lyukkártyát tanulmányozza
Irány a helyismereti kutatószoba!
Katalóguscédulák között böngészve
Bátran kérhetsz segítséget a könyvtárostól...
A mikrofilmolvasó fényénél
Az a bizonyos apró, díszes fadoboz a fogolytáborból
Az ostffyasszonyfai hadifogolytábor történetének címoldala
Anna ismerteti csapata kutatási eredményeit

A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.