2018.04.21 szombat

Fel a Ság hegyre!

Útvonal: Celldömölk vasútállomás – Ság hegy – Celldömölk vasútállomás. Találkozás: a szombathelyi vasútállomáson 07:04-kor Celldömölk felé induló vonatnál. Táv: 11 km. Túravezető: Süle Antal.

2018.04.25 szerda, 17 óra

Apám hadinaplója – 3. rész

Emlékek a második világháborúból. Vendég: Karáth László, a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium ny. igazgatója. Beszélgetésvezető: Tóth Kálmán múzeumpedagógus (Savaria Múzeum).

2018.04.27

VTSZ Tavaszi csillagtúra Szentesen

Részletes program a szervező VTSZ által megadottak szerint.
Előjelentkezés 2018. január 20-ig.

2018.04.28 szombat

Lendva rejtett kincsei – autóbuszos kirándulás

Helylekötés a részvételi díj befizetésével 2018. március 10-ig.

2018.05.09 szerda, 16:30

Évi rendes közgyűlés

Helyszín: Savaria Múzeum

2018.02.23

A fénylyukkártyától az online adatbázisig

Könyvtári polcokon innen és túl

Még szükség van a katalógus cédulákra is!

A VMbE „Barakkváros foglyai” című örökségvédelmi programsorozatának következő helyszíne a Berzsenyi Dániel Könyvtár volt, ahol Szalainé Bodor Edit kutatómunkára várta a múzeumbogarakat.


Erre a másfél órára helytörténeti kutatóvá váltak a gyerekek. Az élményszerű ismeretszerzésre a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány pályázati támogatásával nyílt ezúttal is lehetőség.
Szalainé Bodor Edit a szemináriumi szobában egy kis harapnivalóval és üdítővel kínálta a klubtagokat, miközben megismertette velük a könyvtári kutatás néhány módszerét. A gyerekek megtanulhatták a lyukkártyás keresést, a mikrofilmolvasó használatát, illetve gyakorolhatták a katalóguscédulák sorában, és az online adatbázisban történő böngészést.

A kutatás eredménye teljes egészében a diákokon múlt. Edit rájuk bízta, hogy válasszák ki a számos találatból a számukra legérdekesebbnek ígérkező cikkeket. A társaság egyik fele a korabeli és az 1945 előtti anyag felkutatásával foglalkozott, főként a földrajzi névre keresve. Ők hagyományosan lyukkártyát, katalóguscédulát használtak. A csapat másik fele a barakkvároshoz kapcsolódó cikkek után kutatva a számítógépes adatbázist böngészte át az olvasóteremben. Nekik könnyebb dolguk volt, hiszen a könyvtár munkatársainak segítségével a tömörraktárból meglepően rövid idő alatt hozzájutottak a kívánt újságokhoz, folyóiratokhoz.

Elmélyült kutatás az olvasó terem csendjében


Az együttműködésre, csapatmunkára ösztönző feladat eredményeit a résztvevők a foglalkozás végén ismertették egymással. Az értelmezésben és értékelésben ekkor már Tóth Kálmán múzeumpedagógus segítségére is számíthattak.
Zozó a hadifogolytábor tervezéséről és utóéletéről, Gergő a barakkváros építéséért felelős vállalattal való szerződéskötésről talált adatokat. Anna és Lóci vélhetően az ostffyasszonyfai táborban fogva tartott neves olasz és orosz személyiségek nyomára bukkant egy – sajnos az információ forrását nem közlő – folyóiratcikkben. Kornél és csapata esetében viszont az információ hiánya volt beszédes: 1945 után ugyanis az első világháború szinte tabutémává vált. A csapat csak 1971-et követően talált az ostffyasszonyfai hadifogolytáborról készített írást, lejegyzett visszaemlékezések formájában. Az emlékezet szitáján átszűrt információkat azért fenntartással kell kezelni – mondta el a gyerekeknek Tóth Kálmán. Ugyanez vonatkozik a napilapokban, magazinokban az 1980-as évek közepétől közreadott írásokra is. Ezek szerzői a téma legelmélyültebb kutatója, Csák Zsófia munkáiból merítettek több-kevesebb pontossággal.

Közös tanácskozás a szemináriumi teremben


Csák Zsófia tanulmányira a könyvtári adatbázist böngészve, Dórihoz és csapatához hasonlóan, bárki könnyedén rátalálhat. Mindeközben ne feledjük azt sem, hogy értékes forrásul szolgálhatnak a hadifogoly relikviák: akár egy kézzel faragott dobozka „néma” története is.

Szalainé Bodor Edit megdicsérte a gyerekek aktív, szorgos munkáját és elmondta, hogy az egykori fogolytábor témájában közösen végzett áttekintés csupán ízelő volt abból a nagy kihívást jelentő kutatómunkából, amelynek súlya és felelőssége gyakran egyetlen szakember vállára nehezedik.

Sztelly- TK

Képgaléria

Szalainé Bodor Edit, a fénylyukkártya találatainak meghatározását mutatja
Tomi, azonnal megértette és lecsapott a feladatra
Lóci a lyukkártyát tanulmányozza
Irány a helyismereti kutatószoba!
Katalóguscédulák között böngészve
Bátran kérhetsz segítséget a könyvtárostól...
A mikrofilmolvasó fényénél
Az a bizonyos apró, díszes fadoboz a fogolytáborból
Az ostffyasszonyfai hadifogolytábor történetének címoldala
Anna ismerteti csapata kutatási eredményeit

A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.