2018.02.28 szerda, 17 óra

Szódásüveget, avitt süveget...

Különleges gyűjtemények extrém tárgyai

Kiállításnyitó a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

2018.03.03 szombat

Dozmattól Szombathelyig

Dozmattól Szombathelyig
Útvonal: Dozmat – Krisztina-kilátó – Életfa-parkerdő – szombathelyi Parkerdő- Szombathely. Találkozás: az Ady téren a 07:40-kor Bucsu felé induló autóbusznál. Táv: 11 km. Túravezető: Ruborits Sándor.

2018.03.07 szerda, 17 óra

Hova megyünk, bajtársak? – Világnak!

Könyvbemutató a Savaria Múzeumban

Az 1956-os forradalom leverése után a mai Szlovéniába irányuló menekülthullámról szóló kétnyelvű tanulmánykötet bemutatója a Szombathelyi Szlovén Önkormányzattal és a Pável Ágoston Szlovén Kulturális Egyesülettel közös szervezésben. A kötetet dr. Kovács Attila szerkesztő ismerteti.

2018.03.15 csütörtök

Tóth Béla emléktúra a Pinka-szurdokban

Útvonal: Felsőcsatár – Pinka-szurdok – Pinkaóvár (Burg) – Várújfalva – Eisenberg – Vaskeresztes – Szőlőhegy – Felsőcsatár. Találkozás az Ady téren a 07:40-kor Torony felé induló autóbusznál. Táv: 16 km. Túravezető: Süle Antal.

2018.03.25 vasárnap

Virágvasárnapi Pável Ágoston emlékséta

07:06 – vonat indul Szentgotthárdra. Program: a Pável Ágoston Múzeum megtekintése, virágvasárnapi szentmise, séta a Hársas-tóhoz, zenés irodalmi piknik, a ciszterci apátság maradványai, színház megtekintése.
A Szombathelyi Szlovén Önkormányzattal és a Pável Ágoston Szlovén Kulturális Egyesülettel közös szervezésben.

2018.01.28

VILÁG-KÉP

…egy ifjú fotós kamaráján át

VILÁG-KÉP

Ez alkalommal rendhagyó helyszínen, az Óperint u. 1. számú házban gyűltek össze a múzeumbogarak, hogy megtekintsék és beavató jellegű foglalkozás keretében feldolgozzák társuk, Horváth Gergő nemrég megnyílt „Kamerán át” című fotókiállítását.

Mielőtt azonban a felvételek tüzetesebb tanulmányozására sor került volna, házigazdaként Polgár Gábor bemutatta a kiállítótér, azaz a Vas Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház, illetve a hozzá kapcsolódó Új Nemzedék Közösségi Tér nyújtotta szolgáltatásokat. Átvéve a szót a foglalkozásvezető, Tóth Kálmán megköszönte a szíves fogadtatást, majd utalt az egykori Óperint falu történelmi múltjára és a kiállításnak otthont adó épülethez tartozó Szent Quirinis emlékhelyre.

Gergő a kérdések kereszttüzében

A helyismereti bevezetést követően a fényképeké, illetve az alkotóé, Gergőé volt a főszerep. A múzeumbogarak „ízekre szedték társukat” a kérdéseikkel. Kiderült, hogy a fényképfelvételeket Gergő a színek harmóniájára való törekvéssel rendezte el. A Horvátországban, az ausztriai Medve-szurdokban, Szilvásváradon, Egerben és természetesen Szombathelyen készített fotókat 3 év terméséből válogatta össze az ifjú alkotó. Gergő a fotográfiák elkészültének idejét nem tartotta fontosnak dokumentálni, a címadást pedig a szemlélőre bízta. Képein csupán akkor végzett utómunkát, amikor azt a művészi szándék indokolttá tette. „Annyira nem avatkoztam bele, sosem szerettem hozzáadni, sem elvenni a képek értékéből.”
Érdekes, hogy a 34 felvételből csupán egyetlen egyen látható emberalak. Ez a felvétel a Savaria Történelmi Karneválon készült egy tűznyelő akrobatától, akinek alakja füstfelhőbe vész. Az alkotást a karnevál fotópályázatának első 10 legjobb felvétele közé választották.

Minek nevezzelek?

A riport után a múzeumbogarak 3 csoportban tevékenykedve címet adtak a fényképfelvételeknek. Néhány esetben élénk vita alakult ki, többnyire azonban könnyen elfogadták egymás ötleteit. A címadást követően Kami szavazásra hívta a résztvevőket, így választva ki a bogarak véleménye szerinti 3 legjobb alkotást. Az eredmény meglepte Gergőt: a „Tűznyelő” mellett a „Rozsdás rákolló” és a „My life” névre keresztelt felvételek lettek a befutók.
A foglalkozás vidám Activityvel zárult. Vajon melyik képet írta le e szavakkal Dóri? „Ezen a nem fekete-fehér felvételen egy nagyon hasznos tárgy látható, amit még ma is használunk, ám már nagyon régi lehet, mert elég rozsdás.”
Köszönjük Gergőnek, hogy mélyebb betekintést engedett számunkra a kameráján át megjelenített személyes világba! Ezúton kívánunk neki további sok fotós sikert.

Sztelly-TK

Képgaléria

Riporterek munkában
Ah, mit kérdezzek még?
Gergő bemutatja képeit
Kamerán át
Gergő visszagondol a kezdetekre...

A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.