2018.06.02 szombat

Gyalogtúra Zalaszentgyörgy környékén

Útvonal: Zalaszentgyörgy vá. – Kávás faluközpont – Kávási boronaút – Ilona majori elágazás – Nagyhegyi kápolna – Boncodfölde – Csurgasz lovas tanya – Zalaszentgyörgy vá. Táv: 11 km.

Részletekért katt!

2018.06.06 szerda, 17 óra

Könyvritkaságok nyomában

Vendég: Őri Tamás könyvgyűjtő, beszélgetésvezető: Varga Eleonóra történész (Savaria MHV Múzeum).

2018.06.09 szombat

Séta a Bakonyban

Útvonal: Vinye vá. – Kulcsos házak – Barlang – Pápalátókő – Vinye vá. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06:05-kor Bp. Déli-pu. felé induló vonatnál. Veszprém: 08:15, Vinye vm. érk. 09:11. Táv: 12 km. Túravezető: Süle Antal.

2018.06.16 szombat

Andráshidától Zalaszentgyörgyig

Útvonal: Andráshida – Teskánd – Hottó – Zalaszentmihályfa, Árpád-kori templom – Böde – Ilona-major – Kávás – öreghegyi kápolna – Boncodfölde – Rita Ranch lovas tanya – Csurgasz, volt vá. – Zalaszentgyörgy vá. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06:36-kor Sz

Bővebb infó

2018.07.14 szombat

Márkótól Herendig

Útvonal: Márkó – Házi-földek – Bánd – Esseg-vár – Sziget-földek – Herend. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06:05-kor Veszprém felé induló vonatnál. Veszprém érk.: 07:58; ind.: 08:24, Márkó érk.: 08:31. Táv: 11 km. Túravezető: Rábai Péter.

2018.01.28

VILÁG-KÉP

…egy ifjú fotós kamaráján át

VILÁG-KÉP

Ez alkalommal rendhagyó helyszínen, az Óperint u. 1. számú házban gyűltek össze a múzeumbogarak, hogy megtekintsék és beavató jellegű foglalkozás keretében feldolgozzák társuk, Horváth Gergő nemrég megnyílt „Kamerán át” című fotókiállítását.

Mielőtt azonban a felvételek tüzetesebb tanulmányozására sor került volna, házigazdaként Polgár Gábor bemutatta a kiállítótér, azaz a Vas Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház, illetve a hozzá kapcsolódó Új Nemzedék Közösségi Tér nyújtotta szolgáltatásokat. Átvéve a szót a foglalkozásvezető, Tóth Kálmán megköszönte a szíves fogadtatást, majd utalt az egykori Óperint falu történelmi múltjára és a kiállításnak otthont adó épülethez tartozó Szent Quirinis emlékhelyre.

Gergő a kérdések kereszttüzében

A helyismereti bevezetést követően a fényképeké, illetve az alkotóé, Gergőé volt a főszerep. A múzeumbogarak „ízekre szedték társukat” a kérdéseikkel. Kiderült, hogy a fényképfelvételeket Gergő a színek harmóniájára való törekvéssel rendezte el. A Horvátországban, az ausztriai Medve-szurdokban, Szilvásváradon, Egerben és természetesen Szombathelyen készített fotókat 3 év terméséből válogatta össze az ifjú alkotó. Gergő a fotográfiák elkészültének idejét nem tartotta fontosnak dokumentálni, a címadást pedig a szemlélőre bízta. Képein csupán akkor végzett utómunkát, amikor azt a művészi szándék indokolttá tette. „Annyira nem avatkoztam bele, sosem szerettem hozzáadni, sem elvenni a képek értékéből.”
Érdekes, hogy a 34 felvételből csupán egyetlen egyen látható emberalak. Ez a felvétel a Savaria Történelmi Karneválon készült egy tűznyelő akrobatától, akinek alakja füstfelhőbe vész. Az alkotást a karnevál fotópályázatának első 10 legjobb felvétele közé választották.

Minek nevezzelek?

A riport után a múzeumbogarak 3 csoportban tevékenykedve címet adtak a fényképfelvételeknek. Néhány esetben élénk vita alakult ki, többnyire azonban könnyen elfogadták egymás ötleteit. A címadást követően Kami szavazásra hívta a résztvevőket, így választva ki a bogarak véleménye szerinti 3 legjobb alkotást. Az eredmény meglepte Gergőt: a „Tűznyelő” mellett a „Rozsdás rákolló” és a „My life” névre keresztelt felvételek lettek a befutók.
A foglalkozás vidám Activityvel zárult. Vajon melyik képet írta le e szavakkal Dóri? „Ezen a nem fekete-fehér felvételen egy nagyon hasznos tárgy látható, amit még ma is használunk, ám már nagyon régi lehet, mert elég rozsdás.”
Köszönjük Gergőnek, hogy mélyebb betekintést engedett számunkra a kameráján át megjelenített személyes világba! Ezúton kívánunk neki további sok fotós sikert.

Sztelly-TK

Képgaléria

Riporterek munkában
Ah, mit kérdezzek még?
Gergő bemutatja képeit
Kamerán át
Gergő visszagondol a kezdetekre...

A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.