2018.04.21 szombat

Fel a Ság hegyre!

Útvonal: Celldömölk vasútállomás – Ság hegy – Celldömölk vasútállomás. Találkozás: a szombathelyi vasútállomáson 07:04-kor Celldömölk felé induló vonatnál. Táv: 11 km. Túravezető: Süle Antal.

2018.04.25 szerda, 17 óra

Apám hadinaplója – 3. rész

Emlékek a második világháborúból. Vendég: Karáth László, a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium ny. igazgatója. Beszélgetésvezető: Tóth Kálmán múzeumpedagógus (Savaria Múzeum).

2018.04.27

VTSZ Tavaszi csillagtúra Szentesen

Részletes program a szervező VTSZ által megadottak szerint.
Előjelentkezés 2018. január 20-ig.

2018.04.28 szombat

Lendva rejtett kincsei – autóbuszos kirándulás

Helylekötés a részvételi díj befizetésével 2018. március 10-ig.

2018.05.09 szerda, 16:30

Évi rendes közgyűlés

Helyszín: Savaria Múzeum

2018.01.22

Erkölcsi muníció a jubileumi év kezdetén

Díszoklevelet kapott a múzeumbarátok közössége

Erkölcsi muníció a jubileumi év kezdetén

A magyar kultúra napja alkalmából díszoklevéllel jutalmazta egyesületünket Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata.

A rendezvényen dr. Hende Csaba, az országgyűlés alelnöke, köszöntő beszédében megemlékezett nemzeti Himnuszunk születésének 195. évfordulójáról. Kiemelte, hogy Kölcsey Ferenc családfája egészen Ond vezér személyéig vezethető vissza, s roppant érdekes, hogy ugyanezen hajtásról sarjadt egy másik költőóriásunk, Ady Endre is. Hozzátette: az 1823. esztendő nem csupán nemzeti imánk, de jeles költőnk, Petőfi Sándor születésének éve is. Hangsúlyozta a magyar kultúra jelentőségét a nemzeti önazonosságtudat erősítésében.

Beszédét követően került sor a díszoklevelek és kitüntetések átadására. A 10 évnél hosszabb ideje folytatott kiemelkedő kulturális tevékenységért öt civil szervezet – a Herényi Nóta Kör, a Honderű Asztaltársaság, a Savaria Tendecy Art Group Művészeti és Kulturális Egyesület, a Szombathelyi Horvátok Egyesülete és a Vasi Múzeumbarát Egylet – képviselői vehették át dr. Puskás Tivadar polgármester és Koczka Tibor kultúráért felelős alpolgármester uraktól az idei évben alapított elismerést. A 2018-ban megalakulásának 20. évfordulóját ünneplő VMbE részéről Bajzik Zsolt elnök és Tóth Kálmán titkár lépett a pódiumra, hogy az elhangzott laudáció szerint „az elmúlt két évtizedben Szombathely város kulturális életéért, a megyeszékhely természeti, tárgyi és szellemi örökségének méltó ápolásáért, valamint a helyi identitás erősítéséért széles társadalmi körben végzett, kiemelkedő szakmai színvonalú tevékenységének elismervényeként” átvegye a közösség által kiérdemelt oklevelet.
Az ünnepség a Kiemelkedő Kulturális Munkáért díj átadásával zárult. Ez évben a díj I. fokozatának odaítélésével Szirmai Judit munkásságát ismerték el a város vezetői.

Az ünnepséget követően az EXPERIDANCE Production Revans című előadását, Lúdas Matyi történetének táncszínházi feldolgozását tekintette meg a közönség.

Sztelly-TK