2018.07.28 szombat

Székesfehérvári kirándulás

Bory-vár, városnézés

Gyülekező szombathelyi vasútállomáson 05:45-kor. Utazás a 06:05-kor Budapest Déli-pályaudvarra induló vonattal. A kirándulást vezeti: Urbán László. Hazautazás a programtól függően.

2018.01.12

Örök mérték

A sarkalatos erényekről

dr. Major Gyöngyi és a bogarak

Szolgálnak-e a 21. század embere számára is érvényes, megszívlelendő üzenettel az ókori görög legendák? S ha igen, vannak-e még, akik meghallják az antik bölcselők csendes intelmeit? A legutóbbi múzeumbogár klubfoglalkozás hűen példázza: érdemes néha újraolvasni még a legismertebb történeteket is!

Olykor jól esik egy-egy órára megállni és eltöprengeni az élet fontos kérdésein. Ezt tették a múzeumbogarak dr. Major Gyöngyi közreműködésével, aki rövid ráhangoló feladattal vezette rá a gyerekeket cselekedeteink, döntéseink fontosságára. (Egy kés önmagában se nem rossz, se nem jó, attól függ „milyensége”, hogy kinek a kezében forog.) Ezt követően 3 csapatra osztotta a gyerekeket, s rájuk bízta a választást, hogy a trójai faló, Midasz király vagy Daidalosz és Ikarosz történetének morális, pozitív vagy negatív vonulatait mutatják-e be társaik számára. Ezután közösen szűrték le az elhangzottak tanulságait.

Odafigyeléssel tanítani

A mondák és legendák erkölcsi fejtegetése során a gyerekek bátran kérdeztek Gyöngyitől, aki körültekintően válaszolt a sokszor egyáltalán nem könnyű kérdésekre. Több alkalommal a gyerekek adtak magyarázatot a felvetéseikre. Az elmélyült beszélgetés során nem csak egymást, de önmagukat is jobban megismerhették a résztvevők. Hányan sétáltunk már be naivan a „trójai faló csapdájába”! Belegondoltunk-e abba, hogy a háborúskodással, veszekedéssel töltött idő mennyi értékes percet vesz el az ember életéből, amit szeretetben is eltölthetne? Bizony nem csupán a bátorság, a bölcsesség is elengedhetetlen a helyes út megválasztásához. De nem kevés erő és akarat kell az ember számára ahhoz sem, hogy önmagát legyőzze, megfékezze, nehogy a balga és mértéket nem ismerő Midasz hibájába essen. Élénk diskurzus folyt a „legyőzöttek bátorságáról”, a krízishelyzetekben is higgadt, józan gondolkodás jelentőségéről, a remény csatákat eldöntő erejéről. Elgondolkodtunk az igazság mibenlétén, amely minden erényt, erkölcsös cselekedetet áthat.
„Az erényesség döntés és életmód is egyben, képesség arra, hogy jót és jól cselekedjünk.” – foglalta össze a beszélgetés tanulságait Gyöngyi.

A foglalkozást rajzos feladat zárta, ennek során a csapatok egy-egy kitüntetést készítettek, amit a négy sarkalatos erény: a bátorság, a bölcsesség, a mértékletesség és az igazságosság képviselőjének ajándékoznának. Vessetek egy pillantást a galériában található munkákra! Ti melyiket viselnétek?

Sztelly-TK

Képgaléria

Ajánlott olvasmányok
Csapatmunka volt
Mi a véleményed?
Rögtönzött kiállítás
Kitüntetéseink

A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.