2018.09.20

Négynapos őszi csillagtúra Sopronban

A VTSZ külön kiírása szerint! (2018.09.20-23., csütörtök-vasárnap)

A VTSZ külön kiírása szerint! (2018.09.20-23., csütörtök-vasárnap).

2018.10.06 szombat

Múzeumok éjszakája Bécsben

Autóbuszos utazás

Tervezett program: Museum für angewandte Kunst (Iparművészeti Múzeum), Kunsthistorisches Museum (Bruegel-tárlat), Weltmuseum (új állandó kiállítás).

2018.10.10 szerda, 17 óra

Hova megyünk, bajtársak? – Világnak!

Könyvbemutató a Savaria Múzeumban

Az 1956-os forradalom leverése után a mai Szlovéniába irányuló menekülthullámról szóló kétnyelvű tanulmánykötet bemutatója a Szombathelyi Szlovén Önkormányzattal és a Pável Ágoston Szlovén Kulturális Egyesülettel közös szervezésben. A kötetet dr. Kovács Attila szerkesztő ismerteti.

2018.10.20 szombat

Őszi erdei túra

Útvonal: Kőszeg vasútállomás – Pogányok – Vöröskereszt – Borha-forrás – Pogányok – Kőszeg. Találkozás: a szombathelyi vasútállomáson a 08:06-kor Kőszeg felé induló vonatnál. Táv: 16 km. Túravezető: Süle Antal.

2018.11.11 vasárnap

Szent Márton túra

Találkozás: 09:30 óra, Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakképző Iskola, Olad. Táv: séta 5, 10, 20 km-en. Túravezető: Süle Antal.

2017.04.09

Virágvasárnapi Pável-túra

…a 95. születésnapját ünneplő Médi nénivel

Médi néni köszöntése (fotó: M. Kozár Mária)

Vasi Múzeumbarát Egylet ez évben is a Szombathelyi Szlovén Önkormányzattal és a Pável Ágoston Szlovén Kulturális Egyesülettel közösen szervezte meg a hagyományos Pável-túrát Szentgotthárdra, majd ezúttal Alsószölnökre.

A szentgotthárdi Pável Ágoston Múzeumban a kölestörő mozsárral, a köles termesztésével és felhasználásával, valamint a halászattal ismerkedtünk, Pável Ágoston korabeli feljegyzései alapján. A múzeumlátogatás után a Nagyboldogasszony templomban passiós szentmisén vettünk részt, amelynek kezdetén Kissné Köles Erika szlovén parlamenti szószóló köszöntötte közel 60 fős csoportunkat, kiemelten a körünkben lévő, 95. születésnapját ünneplő Törő Lászlónét (Médi nénit), aki Károlyfán, a szlovéniai Korovciban született.

Virágvasárnapi Pável-túra

A szentmise után autóbusszal utaztunk tovább Alsószölnökre, ahol három nemzetiség: szlovének, magyarok és németek élnek együtt. Csoportunkat Monek Zsolt polgármester fogadta, majd vezetésével megtekintettük a bognárházat és a templomot. A templomban megemlékeztünk a faluhoz kötődő három híres, szlovén plébánosról, Kossics Józsefről, Szakovics Józsefről és dr. Lenarsich Imréről. Nem maradt el a szokásos piknik sem, amelyet ezúttal Médi néni köszöntése tett különösen emlékezetessé.

A rögtönzött ünnepség után együtt gyalogoltunk el a Rábáig, amely Alsószölnöknél lép be Ausztriából Magyarországra. Itt egy vízi erőmű működik. A második világháború végéig magánkézben volt az erőmű, a fűrésztelep és a malom is a Rába itteni szakaszán. A néhai tulajdonos leánya, Fa Józsefné fényképekkel és dokumentumokkal idézte fel emlékeit. Nagyanyja szlovén, nagyapja német nemzetiségű volt. A csoport egy része gyalog tért vissza Szentgotthárdra, Ausztrián át. A többiek busszal utaztak vissza.

M. Kozár Mária

Képgaléria

A múzeum előtt
M. Kozár Mária a köles feldolgozásáról olvas
Múzeumvizit
A házigazda intézmény múzeumpedagógusa (fotó: M. Kozár Mária)
Médi néni köszöntése a templomban
Irány Alsószölnök!
Monek Zsolt polgármester úr köszönti a csoportot
A bognárházban
A templomban
Piknik
Médi néni köszöntése
Hintázó fiatalok (fotó: M. Kozár Mária)
Útban a vízi erőmű felé
A vízi erőműnél
A vízi erőműnél
Elhasználódott turbina
Fa Jószefné mesél
Az egykori malom
Irány Szentgotthárd!
A szentgotthárdi csata hőseit idéző emlékhelyen

A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.