2018.01.21 vasárnap

Gerinctúra Velemtől Kőszegig a Kendigen át

Útvonal: Velem – Szent Vid – Hörmann-forrás parkoló – Kendig – Kopasz-Kendig –Vöröskereszt – Óház-kilátó – Kincs-pihenő – Kőszeg. Találkozás: az Ady téren 07:30-kor induló velemi autóbusznál Táv: 19 km, időtartam kb. 7 óra. Túravezető: Süle Antal.

2018.01.24 szerda, 17 óra

Az egykori szombathelyi Prater

ma: Gáyer- és Brenner park története

Bajzik Zsolt levéltáros (MNL Vas Megyei Levéltára) előadása a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

2018.02.03 szombat

Kőszegfalvától Lukácsházáig

Útvonal: Kőszegfalva – Abért-tó – Kőszegdoroszló – Doroszlói erdő – Csömöte-hegy – Kilátó – Pöse – Lukácsháza. Találkozás: a szombathelyi vasútállomáson, a 08:06-kor Kőszeg felé induló vonatnál. Táv: 11 km, időtartam: kb. 4 óra Túravezető: Rábai Péter.

2018.02.07 szerda, 17 óra

Itália műemlékvárosok

Zátonyi János filmjének bemutatója a Savaria Múzeumban

A videofilm a Gabbiano Travellel közösen, 2017.10.25–29. közt szervezett észak-olaszországi utazás élményeit eleveníti fel.

2018.02.28 szerda, 17 óra

Szódásüveget, avitt süveget...

Különleges gyűjtemények extrém tárgyai

Kiállításnyitó a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

2017.04.09

Virágvasárnapi Pável-túra

…a 95. születésnapját ünneplő Médi nénivel

Médi néni köszöntése (fotó: M. Kozár Mária)

Vasi Múzeumbarát Egylet ez évben is a Szombathelyi Szlovén Önkormányzattal és a Pável Ágoston Szlovén Kulturális Egyesülettel közösen szervezte meg a hagyományos Pável-túrát Szentgotthárdra, majd ezúttal Alsószölnökre.

A szentgotthárdi Pável Ágoston Múzeumban a kölestörő mozsárral, a köles termesztésével és felhasználásával, valamint a halászattal ismerkedtünk, Pável Ágoston korabeli feljegyzései alapján. A múzeumlátogatás után a Nagyboldogasszony templomban passiós szentmisén vettünk részt, amelynek kezdetén Kissné Köles Erika szlovén parlamenti szószóló köszöntötte közel 60 fős csoportunkat, kiemelten a körünkben lévő, 95. születésnapját ünneplő Törő Lászlónét (Médi nénit), aki Károlyfán, a szlovéniai Korovciban született.

Virágvasárnapi Pável-túra

A szentmise után autóbusszal utaztunk tovább Alsószölnökre, ahol három nemzetiség: szlovének, magyarok és németek élnek együtt. Csoportunkat Monek Zsolt polgármester fogadta, majd vezetésével megtekintettük a bognárházat és a templomot. A templomban megemlékeztünk a faluhoz kötődő három híres, szlovén plébánosról, Kossics Józsefről, Szakovics Józsefről és dr. Lenarsich Imréről. Nem maradt el a szokásos piknik sem, amelyet ezúttal Médi néni köszöntése tett különösen emlékezetessé.

A rögtönzött ünnepség után együtt gyalogoltunk el a Rábáig, amely Alsószölnöknél lép be Ausztriából Magyarországra. Itt egy vízi erőmű működik. A második világháború végéig magánkézben volt az erőmű, a fűrésztelep és a malom is a Rába itteni szakaszán. A néhai tulajdonos leánya, Fa Józsefné fényképekkel és dokumentumokkal idézte fel emlékeit. Nagyanyja szlovén, nagyapja német nemzetiségű volt. A csoport egy része gyalog tért vissza Szentgotthárdra, Ausztrián át. A többiek busszal utaztak vissza.

M. Kozár Mária

Képgaléria

A múzeum előtt
M. Kozár Mária a köles feldolgozásáról olvas
Múzeumvizit
A házigazda intézmény múzeumpedagógusa (fotó: M. Kozár Mária)
Médi néni köszöntése a templomban
Irány Alsószölnök!
Monek Zsolt polgármester úr köszönti a csoportot
A bognárházban
A templomban
Piknik
Médi néni köszöntése
Hintázó fiatalok (fotó: M. Kozár Mária)
Útban a vízi erőmű felé
A vízi erőműnél
A vízi erőműnél
Elhasználódott turbina
Fa Jószefné mesél
Az egykori malom
Irány Szentgotthárd!
A szentgotthárdi csata hőseit idéző emlékhelyen

A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.