2018.01.21 vasárnap

Gerinctúra Velemtől Kőszegig a Kendigen át

Útvonal: Velem – Szent Vid – Hörmann-forrás parkoló – Kendig – Kopasz-Kendig –Vöröskereszt – Óház-kilátó – Kincs-pihenő – Kőszeg. Találkozás: az Ady téren 07:30-kor induló velemi autóbusznál Táv: 19 km, időtartam kb. 7 óra. Túravezető: Süle Antal.

2018.01.24 szerda, 17 óra

Az egykori szombathelyi Prater

ma: Gáyer- és Brenner park története

Bajzik Zsolt levéltáros (MNL Vas Megyei Levéltára) előadása a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

2018.02.03 szombat

Kőszegfalvától Lukácsházáig

Útvonal: Kőszegfalva – Abért-tó – Kőszegdoroszló – Doroszlói erdő – Csömöte-hegy – Kilátó – Pöse – Lukácsháza. Találkozás: a szombathelyi vasútállomáson, a 08:06-kor Kőszeg felé induló vonatnál. Táv: 11 km, időtartam: kb. 4 óra Túravezető: Rábai Péter.

2018.02.07 szerda, 17 óra

Itália műemlékvárosok

Zátonyi János filmjének bemutatója a Savaria Múzeumban

A videofilm a Gabbiano Travellel közösen, 2017.10.25–29. közt szervezett észak-olaszországi utazás élményeit eleveníti fel.

2018.02.28 szerda, 17 óra

Szódásüveget, avitt süveget...

Különleges gyűjtemények extrém tárgyai

Kiállításnyitó a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

2017.12.15

Gitáros, hóbaglyos karácsonyváró

Muzsika, játék, kézműveskedés

Gitáros, hóbaglyos karácsonyváró

A múzeumbogár klub ez évi utolsó foglalkozásán a klubtagok a szombathelyi gyermekotthon lakóit látták vendégül. Így is meg lehet osztani az élményeket, nem csak Facebook posztokban.

A vendégek, a házigazdák vezetésével rövid múzeumi sétát tettek, majd együtt hallgatták meg Kovács Palit, aki zenei tehetségét már az X-Factorban is megcsillogtatta. A fiatalember saját szerzeményei mellett a Kispál és a Borz: Csillag vagy fecske című számát és a Shrek mesefilmből népszerűvé vált Hallelujah-t is énekelte, gitárjátékkal kísérve. Noha Pali betegséggel küszködve vállalta a fellépést, ez egyáltalán nem érződött az előadásán. A koncert végén azt is elárulta, hogy a The River névre keresztelt együttesének hamarosan megjelenik az első albuma.

A jelenet: ruhán veszekedő hölgyek a kőkorban, lusta békítőkkel

A nagy sikerű villámkoncert után három játék következett. A régésztáborokban népszerűvé vált „Üsd le a mamutot!” arra szolgált, hogy megjegyezzék egymás keresztnevét a gyerekek, a „Fényképészes” pedig a súgólánchoz hasonló végkifejlettel tovább emelte az amúgy is vidám hangulatot. Jutott idő a jóízű beszélgetésre és falatozásra is: kicsik és nagyok örömére Andi bőséges mennyiségű pizzával és süteménnyel vendégelte meg őket.
A szíveslátást komoly együttműködésre késztető kihívás követte. Miután a négy csapatvezető húzott egy-egy helyszín- és szókártyát, a régészeti kiállításban folytatódott a játék: az adott helyszínhez és tárgyaihoz kötődő, a szókártyán lévő érzelmi állapotnak megfelelő párbeszédet rögtönzése volt a feladat. Az így létrehozott humoros és elgondolkodtató jelenetekbe még a felnőttek is bekapcsolódtak.

Záróakkord

Visszatérve a klubhelyiségbe, Gyöngyi vezetésével elmélyült alkotómunka kezdődött: fenyőtoboz, vatta és filc felhasználásával jópofa hóbaglyokat készítettek a gyerekek. A szorgoskodás alatt a zenéről Csega gondoskodott. Gitárja húrjain búcsúzóul felhangzott a közös éneklésre ösztönző dallam (Kormorán: Nyájhívogató).
E dal záró sorát idézve kívánjuk mindenkinek: „aranyfenyők koszorúzzák karácsony kapuját!”

TK-Sztelly

Képgaléria

Arany fenyők nyitják karácsony kapuját
Szakadtunk a nevetéstől a fényképész játék közepette
Répa vásárlás - vigyázat gyerekkel vagyok!
Ebben a jelenetben a vásárló elhiszi e vaskori edények Földön túli származását
Hogy lett a jegylyukasztóból kalauz néni? Rejtély.
Kovács Pál rázendített, de úgy igazán!
A gyerekek immár Gyöngyi szárnyai alatt
Baglyok vidám csapata

A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.