2018.07.14 szombat

Márkótól Herendig

Útvonal: Márkó – Házi-földek – Bánd – Esseg-vár – Sziget-földek – Herend. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06:05-kor Veszprém felé induló vonatnál. Veszprém érk.: 07:58; ind.: 08:24, Márkó érk.: 08:31. Táv: 11 km. Túravezető: Rábai Péter.

2018.07.21

OKT túra

Találkozás az Ady térről Sopron felé 07:30-kor induló autóbusznál. Útvonal: Tömörd – Kőszeg. Táv: 15 km. Túravezető: Süle Antal.

2017.12.03

Randevú a Mikulással

…a Hétforrásnál

Mikulás a gyerekekkel (fotó: Urbán László)

Szent Miklós napja közeledtével természetjáróink évről évre felkerekednek, hogy a Kőszegi-hegység nevezetes kirándulóhelyén találkozzanak a Mikulással. Íme, láss csodát: az idén is éppen arra járt az öreg ajándékosztó.

Már a Kőszeg felé zakatoló vonaton akadt néhány „nagymamát kísérő” gyermek, de Kőszegen is csatlakoztak hozzánk ifjabb és korosabb mikulásvárók. A több mint 30 fős csapat Rábai Péter vezetésével indult el a Hétforráshoz. Az idő egy kicsit csípős volt, de alkalmas a túrázásra. A hegyekben fehérlő kisebb-nagyobb foltok még emlékeztettek a pár nappal korábbi havazásra.
A várost elhagyva a kék kereszt jelzésen mentünk fel a Kincs-pihenőig. Útközben rövid időre megálltunk a 800 éves gesztenyefa maradványai előtt, majd egysoros vonalban, ügyelve, nehogy belecsússzunk az árokba, a szurdok oldalán felkaptattunk a Napos-tetőre és a Szálasi bunkerhez érkeztünk. Innen hamarosan elértük a Kincs-pihenőt. Az erdei büfé ekkor még zárva volt, így továbbindultunk a kék sávon a Hétforrás felé.

Vannak öreg gyerekek is (fotó: Urbán László)

Elérve úti célunkat előkerültek a csomagokból a szendvicsek, „érmelegítők”. Kisvártatva feltűnt a fák közt az éppen arra tartó Télapó. Miután a jeges hó csúszóssá tette az utat és a lépcsőt, néhány segítőkész túrázó elébe sietett. El is kelt a jó öregnek a figyelmesség, hiszen jókora puttony nyomta széles vállát. Bár inkább a kisebbek köszöntötték az érkezőt verssel és énekkel, azért a nagyobbacska gyerekek is kaptak szaloncukrot.

Kincs pihenő felé haladva (fotó: Urbán László)

Ahogy illik, az ajándékosztás végén megvendégeltük az útnak induló Mikulást egy kis lélekmelegítővel. A pihenő után csapatunk is felkerekedett. Mire a Kincs-pihenőhöz értünk, addigra kinyitott a büfé. Bizony jólesett a forralt bor, a meleg tea. A lefelé vezető úton a hosszú lövészárkon át mentünk le a városba. A túra a vár északi oldalán, a Poncichter borozóban ért véget, ahol zsíros kenyér és forralt bor várta a megfáradt gyalogosokat.

Urbán László

Képgaléria

A királyvölgyi szurdokban (fotó: Urbán László)
A Hétforrásnál (fotó: Urbán László)
Kinyitott a büfé a Kincs pihenőnél (fotó: Urbán)
Indulás vissza Kőszegre (fotó: Urbán László)
A forraltbor is elfogyott (fotó: Urbán László)

A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.