2018.09.20

Négynapos őszi csillagtúra Sopronban

A VTSZ külön kiírása szerint! (2018.09.20-23., csütörtök-vasárnap)

A VTSZ külön kiírása szerint! (2018.09.20-23., csütörtök-vasárnap).

2018.10.06 szombat

Múzeumok éjszakája Bécsben

Autóbuszos utazás

Tervezett program: Museum für angewandte Kunst (Iparművészeti Múzeum), Kunsthistorisches Museum (Bruegel-tárlat), Weltmuseum (új állandó kiállítás).

2018.10.10 szerda, 17 óra

Hova megyünk, bajtársak? – Világnak!

Könyvbemutató a Savaria Múzeumban

Az 1956-os forradalom leverése után a mai Szlovéniába irányuló menekülthullámról szóló kétnyelvű tanulmánykötet bemutatója a Szombathelyi Szlovén Önkormányzattal és a Pável Ágoston Szlovén Kulturális Egyesülettel közös szervezésben. A kötetet dr. Kovács Attila szerkesztő ismerteti.

2018.10.20 szombat

Őszi erdei túra

Útvonal: Kőszeg vasútállomás – Pogányok – Vöröskereszt – Borha-forrás – Pogányok – Kőszeg. Találkozás: a szombathelyi vasútállomáson a 08:06-kor Kőszeg felé induló vonatnál. Táv: 16 km. Túravezető: Süle Antal.

2018.11.11 vasárnap

Szent Márton túra

Találkozás: 09:30 óra, Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakképző Iskola, Olad. Táv: séta 5, 10, 20 km-en. Túravezető: Süle Antal.

2017.12.02

Múzeumbogár kincsvadászok

…a Göcseji Múzeumban

Cserga röviden feleleveníti a kincslelet történetét

A kalandos történetű Seuso-kincset, amelynek immár minden ismert darabja visszakerült Magyarországra 2017. október 29-én indította országjáró körútjára a Magyar Nemzeti Múzeum. A múzeumbogár klubtagok Zalaegerszegen csodálták meg a műkincsegyüttest.

Az ezüstből készült, helyenként aranyozással díszített edénykészletről már a vonaton, utazás közben elmesélte Varga Péter, hogy egyes feltételezések szerint I. Valentinianus császár szánta nászajándékul a csodás kollekciót Seusonak. A nagyvonalú (9,1 kg aranynak megfelelő értékű) ajándék egyik dísztáljának lakomajelenetén bizonyára az ajándékozót ábrázoló figura emeli a poharát az ifjú párra. Lehetséges, hogy az ún. vadász-tál gravírozott körfelirata: „HEC SEVSO TIBI DVRENT PER SAECVLA MVLTA POSTERIS VT PROSINT VASCVLA DIGNA TVIS („Maradjanak meg számodra ezek az edények, Seuso, évszázadokon át, hogy utódaidnak is méltóképp hasznára váljanak.”) szintén Valentinianustól származik.

A Göcseji múzeum ősi kincsei közt

Cserga kiemelte, hogy nem csupán nemes anyaga okán, de művészettörténeti szempontból is felbecsülhetetlen értéket képvisel a Kr. u. 4. századból származó 14 nagyméretű ezüstedény.

Leírhatatlan élményt jelentett számunkra, hogy a sejtelmesen megvilágított vitrinek üvegén át, karnyújtásnyi közelségből lehetett megvizsgálni minden tárgyat! Többen felfigyeltek például a vadász-tál köriratát tagoló christogramra, a különféle ötvösművészeti technikákra, a tárgyak eltérő díszítési stílusára.

A múzeumbogarak és kísérőik az estébe nyúló látogatás során a Göcseji Múzeum állandó kiállítását is megtekintették.

Sztelly-TK

Képgaléria

Díszes ezüst függők
Árpád kori ékszerek és kardok
Középkori csontfésű
Női és férfi ruhadíszek
Reneszánsz aranyékszerek, serlegek
Divat Petőfi idejéből
Zala megyei fodrásszalon berendezése
Itt még Scmoll a paszta
Magyar kislány ruha 1939-ből
Nosztalgikus enteriőr

A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.