2018.01.21 vasárnap

Gerinctúra Velemtől Kőszegig a Kendigen át

Útvonal: Velem – Szent Vid – Hörmann-forrás parkoló – Kendig – Kopasz-Kendig –Vöröskereszt – Óház-kilátó – Kincs-pihenő – Kőszeg. Találkozás: az Ady téren 07:30-kor induló velemi autóbusznál Táv: 19 km, időtartam kb. 7 óra. Túravezető: Süle Antal.

2018.01.24 szerda, 17 óra

Az egykori szombathelyi Prater

ma: Gáyer- és Brenner park története

Bajzik Zsolt levéltáros (MNL Vas Megyei Levéltára) előadása a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

2018.02.03 szombat

Kőszegfalvától Lukácsházáig

Útvonal: Kőszegfalva – Abért-tó – Kőszegdoroszló – Doroszlói erdő – Csömöte-hegy – Kilátó – Pöse – Lukácsháza. Találkozás: a szombathelyi vasútállomáson, a 08:06-kor Kőszeg felé induló vonatnál. Táv: 11 km, időtartam: kb. 4 óra Túravezető: Rábai Péter.

2018.02.07 szerda, 17 óra

Itália műemlékvárosok

Zátonyi János filmjének bemutatója a Savaria Múzeumban

A videofilm a Gabbiano Travellel közösen, 2017.10.25–29. közt szervezett észak-olaszországi utazás élményeit eleveníti fel.

2018.02.28 szerda, 17 óra

Szódásüveget, avitt süveget...

Különleges gyűjtemények extrém tárgyai

Kiállításnyitó a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

2017.12.02

Múzeumbogár kincsvadászok

…a Göcseji Múzeumban

Cserga röviden feleleveníti a kincslelet történetét

A kalandos történetű Seuso-kincset, amelynek immár minden ismert darabja visszakerült Magyarországra 2017. október 29-én indította országjáró körútjára a Magyar Nemzeti Múzeum. A múzeumbogár klubtagok Zalaegerszegen csodálták meg a műkincsegyüttest.

Az ezüstből készült, helyenként aranyozással díszített edénykészletről már a vonaton, utazás közben elmesélte Varga Péter, hogy egyes feltételezések szerint I. Valentinianus császár szánta nászajándékul a csodás kollekciót Seusonak. A nagyvonalú (9,1 kg aranynak megfelelő értékű) ajándék egyik dísztáljának lakomajelenetén bizonyára az ajándékozót ábrázoló figura emeli a poharát az ifjú párra. Lehetséges, hogy az ún. vadász-tál gravírozott körfelirata: „HEC SEVSO TIBI DVRENT PER SAECVLA MVLTA POSTERIS VT PROSINT VASCVLA DIGNA TVIS („Maradjanak meg számodra ezek az edények, Seuso, évszázadokon át, hogy utódaidnak is méltóképp hasznára váljanak.”) szintén Valentinianustól származik.

A Göcseji múzeum ősi kincsei közt

Cserga kiemelte, hogy nem csupán nemes anyaga okán, de művészettörténeti szempontból is felbecsülhetetlen értéket képvisel a Kr. u. 4. századból származó 14 nagyméretű ezüstedény.

Leírhatatlan élményt jelentett számunkra, hogy a sejtelmesen megvilágított vitrinek üvegén át, karnyújtásnyi közelségből lehetett megvizsgálni minden tárgyat! Többen felfigyeltek például a vadász-tál köriratát tagoló christogramra, a különféle ötvösművészeti technikákra, a tárgyak eltérő díszítési stílusára.

A múzeumbogarak és kísérőik az estébe nyúló látogatás során a Göcseji Múzeum állandó kiállítását is megtekintették.

Sztelly-TK

Képgaléria

Díszes ezüst függők
Árpád kori ékszerek és kardok
Középkori csontfésű
Női és férfi ruhadíszek
Reneszánsz aranyékszerek, serlegek
Divat Petőfi idejéből
Zala megyei fodrásszalon berendezése
Itt még Scmoll a paszta
Magyar kislány ruha 1939-ből
Nosztalgikus enteriőr

A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.