2018.07.14 szombat

Márkótól Herendig

Útvonal: Márkó – Házi-földek – Bánd – Esseg-vár – Sziget-földek – Herend. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06:05-kor Veszprém felé induló vonatnál. Veszprém érk.: 07:58; ind.: 08:24, Márkó érk.: 08:31. Táv: 11 km. Túravezető: Rábai Péter.

2018.07.21

OKT túra

Találkozás az Ady térről Sopron felé 07:30-kor induló autóbusznál. Útvonal: Tömörd – Kőszeg. Táv: 15 km. Túravezető: Süle Antal.

2017.10.20

Középtempós világlátás

avagy: két keréken a Duna mentén

Salamon Júlia

Dédszüleink korában, amikor a sokgyermekes nagycsalád volt a jellemző, a kisebbek számos praktikus ismeretet tanulhattak el idősebb testvéreiktől. A vasi múzeumbogarak népes famíliájában is él ez a gyakorlat.

Ezúttal az első nemzedékhez tartozók egyike, Salamon Júlia érkezett Budapestről, hogy megossza az ifjabbakkal az idén nyáron, barátja (aki szintén öregbogár!) társaságában letekert, mintegy 900 km-es bringatúra során szerzett élményeit, tapasztalatait.
Juli elmesélte, hogy a Duna menti túrát egy kortárs művészeti fesztivál meglátogatásával kötötték össze. A kasseli Documenta kiállítás 2017-es témája a válság volt. Vetített képeken a gyerekek is láthattak néhány különleges alkotást, például azt a hatalmas Akropolisz-installációt (Marta Minujín: A könyvek Parthenonja), amely átlátszó fóliából és könyvek ezreiből épült fel. Vagy azt a teremet, aminek padlózata az egyes nemzetek üvegre festett zászlóival volt borítva (Costas Varotsos alkotása). A terembe belépő lábai alatt óhatatlanul darabokra törtek a nemzeti jelképek…

Autóval, busszal, bringán eljutnunk a célig

De hogyan lehet egy ilyen utazást az egyetemisták vékony pénztárcájából finanszírozni? Szerencsére több, „low budget”,sharing economy" (megosztáson alapolú) szemléletű megoldás kínálkozik (pl. az olcsóbb utazáshoz: telekocsi, a vendégszerető szállásadók megtalálásához: Warmshower, a használtcikkek beszerzéséhez: ebay).
A környezettudatosság, a közvetlenebb, („középtempós”) tapasztalatszerzés és az alacsony költségvetés jegyében Juli és barátja már előre úgy tervezték el, hogy kerékpáron teszik meg a hazavezető út nagy részét. Münchenben vásároltak maguknak egy-egy használt kétkerekűt (jelentősen kevesebbe került, mint az itthonról történő vasúti szállítás!), majd nekivágtak a kalandnak.

Hosszú az út hazafelé

Számtalan olyan dolog várta őket, amely mellett egy autós csak átsuhan. A szállásadóikkal folytatott beszélgetések pedig a helyiek világába engedtek bepillantást. Egy ország kultúrájához hozzátartozik az infrastruktúra kiépítettsége (pl. ahogy az római antik kultúra tanulmányozásánál is sokat hivatkozott rendszerek az út- és a csatornahálózat vagy az egykori kulturális létesítmények, részben nyilván mert ezek a tárgyi emlékek maradtak meg, részben mivel ezeken keresztül bepillantást kaphatunk az ókori Róma hétköznapjait szervező társadalmi berendezkedésbe, értékrendbe és világnézetbe). Ausztria kiterjedt kerékpárút hálózata például nem csak az állam tehetősségéről, de a lakosság kerékpáros létesítmények iránti igényéről is tanúskodik.

Sztelly- TK