2018.02.17 szombat

Túra a Hegyháton

Útvonal: Pácsony vasútállomás – Katonák útja – Vaskapu – Szentkút – Vasvár vasútállomás. Találkozás: a szombathelyi vasútállomáson a 07:09-kor Vasvár felé induló vonatnál. Táv: 12 km. Túravezető: Süle Antal.

2018.02.28 szerda, 17 óra

Szódásüveget, avitt süveget...

Különleges gyűjtemények extrém tárgyai

Kiállításnyitó a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

2018.03.03 szombat

Dozmattól Szombathelyig

Dozmattól Szombathelyig
Útvonal: Dozmat – Krisztina-kilátó – Életfa-parkerdő – szombathelyi Parkerdő- Szombathely. Találkozás: az Ady téren a 07:40-kor Bucsu felé induló autóbusznál. Táv: 11 km. Túravezető: Ruborits Sándor.

2018.03.07 szerda, 17 óra

Hova megyünk, bajtársak? – Világnak!

Könyvbemutató a Savaria Múzeumban

Az 1956-os forradalom leverése után a mai Szlovéniába irányuló menekülthullámról szóló kétnyelvű tanulmánykötet bemutatója a Szombathelyi Szlovén Önkormányzattal és a Pável Ágoston Szlovén Kulturális Egyesülettel közös szervezésben. A kötetet dr. Kovács Attila szerkesztő ismerteti.

2018.03.15 csütörtök

Tóth Béla emléktúra a Pinka-szurdokban

Útvonal: Felsőcsatár – Pinka-szurdok – Pinkaóvár (Burg) – Várújfalva – Eisenberg – Vaskeresztes – Szőlőhegy – Felsőcsatár. Találkozás az Ady téren a 07:40-kor Torony felé induló autóbusznál. Táv: 16 km. Túravezető: Süle Antal.

2017.10.20

Középtempós világlátás

avagy: két keréken a Duna mentén

Salamon Júlia

Dédszüleink korában, amikor a sokgyermekes nagycsalád volt a jellemző, a kisebbek számos praktikus ismeretet tanulhattak el idősebb testvéreiktől. A vasi múzeumbogarak népes famíliájában is él ez a gyakorlat.

Ezúttal az első nemzedékhez tartozók egyike, Salamon Júlia érkezett Budapestről, hogy megossza az ifjabbakkal az idén nyáron, barátja (aki szintén öregbogár!) társaságában letekert, mintegy 900 km-es bringatúra során szerzett élményeit, tapasztalatait.
Juli elmesélte, hogy a Duna menti túrát egy kortárs művészeti fesztivál meglátogatásával kötötték össze. A kasseli Documenta kiállítás 2017-es témája a válság volt. Vetített képeken a gyerekek is láthattak néhány különleges alkotást, például azt a hatalmas Akropolisz-installációt (Marta Minujín: A könyvek Parthenonja), amely átlátszó fóliából és könyvek ezreiből épült fel. Vagy azt a teremet, aminek padlózata az egyes nemzetek üvegre festett zászlóival volt borítva (Costas Varotsos alkotása). A terembe belépő lábai alatt óhatatlanul darabokra törtek a nemzeti jelképek…

Autóval, busszal, bringán eljutnunk a célig

De hogyan lehet egy ilyen utazást az egyetemisták vékony pénztárcájából finanszírozni? Szerencsére több, „low budget”,sharing economy" (megosztáson alapolú) szemléletű megoldás kínálkozik (pl. az olcsóbb utazáshoz: telekocsi, a vendégszerető szállásadók megtalálásához: Warmshower, a használtcikkek beszerzéséhez: ebay).
A környezettudatosság, a közvetlenebb, („középtempós”) tapasztalatszerzés és az alacsony költségvetés jegyében Juli és barátja már előre úgy tervezték el, hogy kerékpáron teszik meg a hazavezető út nagy részét. Münchenben vásároltak maguknak egy-egy használt kétkerekűt (jelentősen kevesebbe került, mint az itthonról történő vasúti szállítás!), majd nekivágtak a kalandnak.

Hosszú az út hazafelé

Számtalan olyan dolog várta őket, amely mellett egy autós csak átsuhan. A szállásadóikkal folytatott beszélgetések pedig a helyiek világába engedtek bepillantást. Egy ország kultúrájához hozzátartozik az infrastruktúra kiépítettsége (pl. ahogy az római antik kultúra tanulmányozásánál is sokat hivatkozott rendszerek az út- és a csatornahálózat vagy az egykori kulturális létesítmények, részben nyilván mert ezek a tárgyi emlékek maradtak meg, részben mivel ezeken keresztül bepillantást kaphatunk az ókori Róma hétköznapjait szervező társadalmi berendezkedésbe, értékrendbe és világnézetbe). Ausztria kiterjedt kerékpárút hálózata például nem csak az állam tehetősségéről, de a lakosság kerékpáros létesítmények iránti igényéről is tanúskodik.

Sztelly- TK