2017.11.29 szerda, 17:00

Apám hadinaplója 2. rész

Id. Karáth László emlékei a 2. világháborúból

Vendég: Karáth László, a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium ny. igazgatója.
Narrátor: Tóth Kálmán múzeumpedagógus.

2017.12.03 vasárnap

Hagyományos Mikulás napi túra a Kőszegi-hegységben

Útvonal: Kőszeg – Király-völgy – Okmányos – Hét-forrás és vissza Kőszeg. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 08:06-kor Kőszeg felé induló vonatnál, vagy Kőszegen 08:45-kor a Kiskakas vendéglőnél (Rákóczi u.). Táv: 16 km. Túravezető: Rábai Péter.

2017.12.20 szerda, 17:00

Karácsonyi harangok

Az Egylet nyitott versmondó köre és a Vivace Kamarazenekar közös ünnepváró műsora.
Helyszín: Savaria MHV Múzeum

2018.01.06 szombat

Évköszöntő (kijózanító) túra

Későbbi kiírás szerint...

2017.10.07

Irány a királynék városa!

Gyalogtúra Veszprém környékén

A Szentháromság szobor előtt (fotó: Urbán László)

17 fővel indultunk útnak Szombathelyről Veszprémbe, ahova vonattal utaztunk el, a vasútállomásról pedig busszal jutottunk el a túra kezdetéig, a veszprémi buszpályaudvarig.

Ha már itt vagyunk a királynék városában, akkor bemelegítésként irány a vár: István és Gizella szobra, a Szentháromság szobor. Csoportképkészítés, letekintés a vár fokáról, – és el is indultunk a Szent Mihály templom melletti lépcsőkön lefelé a Séd patak völgyébe. Átmentünk a Séd völgyhídja alatt, majd az Állatkert kerítése mellett elhaladva a Gulya-dombi kilátót kerestük meg. Visszanéztünk a fából készült kilátó tetejéről a városra, majd 200 méterrel nyugatabbra egy sziklaoromról pedig Márkó felé nézhettünk el a tiszta időben.
Némi gyaloglás után elértük Laczkó Dezsőről elnevezett forrást, amelyből feltöltöttük vizes palackjainkat, majd átvágtunk a nyugati útgyűrőn. Utunk a piros kereszt jelzésen folytatódott a Sas-hegyen keresztül. Pár kilométer után elértük a Tekeres-völgyet, ahol sok szép őzlábgombát találtunk.

Az Ördögrágta kő (fotó: Urbán László)

A déli harangszó előtt pár perccel egy esőbeállóhoz értünk, ahol elfogyasztottuk úti csomagjaink tartalmát. Pihenőnket befejezve észak felé folytattuk utunkat, keresve az Ördögrágta követ. Bár alaposan eltakarták a körülötte álló fák, azért megtaláltuk a mintegy 6–8 méter magas, csipkés tetejű sziklát.
Amikor megint elértük a Séd patak vadregényes völgyét, a bozót között megpillanthattuk a sziklából épített Csatári-malom romjait is. A visszaúton újból elhaladtunk a Laczkó Dezső forrás mellett, majd a Séd szépen parkosított völgyében vettük az irányt a város közepe felé. A Horgos utcában a busz indulásáig betértünk a Sport Bárba. A hűsítők elfogyasztása után egy helyi járatú busszal a veszprémi vasút állomásra utaztunk, ahonnan irány Szombathely!

Urbán László

Képgaléria

Veszprém látképe a várból (fotó: Urbán László)
A Gulya-dombi kilátó (fotó: Urbán László)
Látkép Márkó felé (fotó: Urbán László)
A Laczkó Dezsőről elnevezett forrás (fotó: Urbán László)
A Tekeres-völgyben (fotó: Urbán László)
Jó étvágyat! (fotó: Urbán László)
A Csatári-malom romjai (fotó: Urbán László)
A túra utolsó állomása (fotó: Urbán László)

A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.