2018.09.20

Négynapos őszi csillagtúra Sopronban

A VTSZ külön kiírása szerint! (2018.09.20-23., csütörtök-vasárnap)

A VTSZ külön kiírása szerint! (2018.09.20-23., csütörtök-vasárnap).

2018.10.06 szombat

Múzeumok éjszakája Bécsben

Autóbuszos utazás

Tervezett program: Museum für angewandte Kunst (Iparművészeti Múzeum), Kunsthistorisches Museum (Bruegel-tárlat), Weltmuseum (új állandó kiállítás).

2018.10.10 szerda, 17 óra

Hova megyünk, bajtársak? – Világnak!

Könyvbemutató a Savaria Múzeumban

Az 1956-os forradalom leverése után a mai Szlovéniába irányuló menekülthullámról szóló kétnyelvű tanulmánykötet bemutatója a Szombathelyi Szlovén Önkormányzattal és a Pável Ágoston Szlovén Kulturális Egyesülettel közös szervezésben. A kötetet dr. Kovács Attila szerkesztő ismerteti.

2018.10.20 szombat

Őszi erdei túra

Útvonal: Kőszeg vasútállomás – Pogányok – Vöröskereszt – Borha-forrás – Pogányok – Kőszeg. Találkozás: a szombathelyi vasútállomáson a 08:06-kor Kőszeg felé induló vonatnál. Táv: 16 km. Túravezető: Süle Antal.

2018.11.11 vasárnap

Szent Márton túra

Találkozás: 09:30 óra, Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakképző Iskola, Olad. Táv: séta 5, 10, 20 km-en. Túravezető: Süle Antal.

2017.10.07

Irány a királynék városa!

Gyalogtúra Veszprém környékén

A Szentháromság szobor előtt (fotó: Urbán László)

17 fővel indultunk útnak Szombathelyről Veszprémbe, ahova vonattal utaztunk el, a vasútállomásról pedig busszal jutottunk el a túra kezdetéig, a veszprémi buszpályaudvarig.

Ha már itt vagyunk a királynék városában, akkor bemelegítésként irány a vár: István és Gizella szobra, a Szentháromság szobor. Csoportképkészítés, letekintés a vár fokáról, – és el is indultunk a Szent Mihály templom melletti lépcsőkön lefelé a Séd patak völgyébe. Átmentünk a Séd völgyhídja alatt, majd az Állatkert kerítése mellett elhaladva a Gulya-dombi kilátót kerestük meg. Visszanéztünk a fából készült kilátó tetejéről a városra, majd 200 méterrel nyugatabbra egy sziklaoromról pedig Márkó felé nézhettünk el a tiszta időben.
Némi gyaloglás után elértük Laczkó Dezsőről elnevezett forrást, amelyből feltöltöttük vizes palackjainkat, majd átvágtunk a nyugati útgyűrőn. Utunk a piros kereszt jelzésen folytatódott a Sas-hegyen keresztül. Pár kilométer után elértük a Tekeres-völgyet, ahol sok szép őzlábgombát találtunk.

Az Ördögrágta kő (fotó: Urbán László)

A déli harangszó előtt pár perccel egy esőbeállóhoz értünk, ahol elfogyasztottuk úti csomagjaink tartalmát. Pihenőnket befejezve észak felé folytattuk utunkat, keresve az Ördögrágta követ. Bár alaposan eltakarták a körülötte álló fák, azért megtaláltuk a mintegy 6–8 méter magas, csipkés tetejű sziklát.
Amikor megint elértük a Séd patak vadregényes völgyét, a bozót között megpillanthattuk a sziklából épített Csatári-malom romjait is. A visszaúton újból elhaladtunk a Laczkó Dezső forrás mellett, majd a Séd szépen parkosított völgyében vettük az irányt a város közepe felé. A Horgos utcában a busz indulásáig betértünk a Sport Bárba. A hűsítők elfogyasztása után egy helyi járatú busszal a veszprémi vasút állomásra utaztunk, ahonnan irány Szombathely!

Urbán László

Képgaléria

Veszprém látképe a várból (fotó: Urbán László)
A Gulya-dombi kilátó (fotó: Urbán László)
Látkép Márkó felé (fotó: Urbán László)
A Laczkó Dezsőről elnevezett forrás (fotó: Urbán László)
A Tekeres-völgyben (fotó: Urbán László)
Jó étvágyat! (fotó: Urbán László)
A Csatári-malom romjai (fotó: Urbán László)
A túra utolsó állomása (fotó: Urbán László)

A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.