2018.06.02 szombat

Gyalogtúra Zalaszentgyörgy környékén

Útvonal: Zalaszentgyörgy vá. – Kávás faluközpont – Kávási boronaút – Ilona majori elágazás – Nagyhegyi kápolna – Boncodfölde – Csurgasz lovas tanya – Zalaszentgyörgy vá. Táv: 11 km.

Részletekért katt!

2018.06.06 szerda, 17 óra

Könyvritkaságok nyomában

Vendég: Őri Tamás könyvgyűjtő, beszélgetésvezető: Varga Eleonóra történész (Savaria MHV Múzeum).

2018.06.09 szombat

Séta a Bakonyban

Útvonal: Vinye vá. – Kulcsos házak – Barlang – Pápalátókő – Vinye vá. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06:05-kor Bp. Déli-pu. felé induló vonatnál. Veszprém: 08:15, Vinye vm. érk. 09:11. Táv: 12 km. Túravezető: Süle Antal.

2018.06.16 szombat

Andráshidától Zalaszentgyörgyig

Útvonal: Andráshida – Teskánd – Hottó – Zalaszentmihályfa, Árpád-kori templom – Böde – Ilona-major – Kávás – öreghegyi kápolna – Boncodfölde – Rita Ranch lovas tanya – Csurgasz, volt vá. – Zalaszentgyörgy vá. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06:36-kor Sz

Bővebb infó

2018.07.14 szombat

Márkótól Herendig

Útvonal: Márkó – Házi-földek – Bánd – Esseg-vár – Sziget-földek – Herend. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06:05-kor Veszprém felé induló vonatnál. Veszprém érk.: 07:58; ind.: 08:24, Márkó érk.: 08:31. Táv: 11 km. Túravezető: Rábai Péter.

2017.10.07

A bécsi éjszaka csodái

Ízelítő az osztrák főváros múzeumi kínálatából

Rejtekajtó a Lichtenstein palota könyvtárában

A hivatalos statisztika szerint Ausztria szerte összesen 362 460 vendéget vonzott az ORF idén 18. alkalommal meghirdetett Lange Nacht der Museen című programja. A császárváros különböző gyűjteményeit 171 493 látogató kereste fel – ide számítva az eseményre érkezett 57 szombathelyi múzeumbarátot is.

A VMbE őszi eseménynaptárának régóta elmaradhatatlan eleme a bécsi Múzeumok hosszú éjszkájára indított az autóbuszos kirándulás. (Nos, igen: előfordult már, hogy Grácot részesítettük előnyben…) Ezúttal a szervezők választása a porcelánmúzeumra, a rendszerint csak előre bejelentett csoportok számára látogatható Liechtenstein kerti palotára, az ó-városházára és a Leopold Múzeumra esett.

Porzellanmuseum Augarten
Bécs legrégibb barokk parkjában, az Augartenben álló palota nagyterme és a hozzá csatlakozó kastélyszárny ad otthont a világhírű bécsi porcelángyárnak. A múzeumban több mint 150 kiállítási tárgy mutatja be a bécsi porcelán fejlődését. De megismerheti a látogató a porcelán „receptjének” európai újrafelfedezését is, amely elvezett az első bécsi porcelánmanufaktúra megalapításához. A földszinti kiállítást teljes egészében a 20–21. századi augarteni porcelángyárnak szentelték.

Herkules apoteózisa (Gartenpalais Liechtenstein)

Gartenpalais Liechtenstein
A Liechtensteini nagyhercegek nyári kastélya egy több mint 300 éves, szépen ápolt park közepén áll. Tulajdonosai a telet a városban töltötték, koncertekre, bálokra és fogadásokra járva. A nyári hónapok alatt a kerti palota jobban megfelelt a vadászatok, szabadtéri időtöltés számára. A Gartenpalis földszinti termének freskóit Rottmayr, nagytermének (Herkules apoteózisát ábrázoló) mennyezetképét Andrea Pozzo festette. A kastélyban a falképek mellett a liechtensteini nagyhercegek privát képzőművészeti gyűjteményének értékes darabjai tekinthetőek meg. A 2. világháború alatt Vaduzba evakuálták a képtárat. A tárlat a korai reneszánsztól a késői barokkig, Van Dyck-től Raffaellón és Rembrandton át Rubensig áttekintést ad az európai festészetből. A palota legvonzóbb része mégis talán az antikvitás és a felvilágosodás nagy gondolkodóinak mellszobraival ékesített könyvtár.

Altes Rathaus – Bezirksmuseum Innere Stadt
A régi bécsi városháza épülete egykor a német Otto és Haymo Neuburg testvérpár tulajdonában volt. Miután részt vettek egy Habsburg-ellenes felkelésben, házukat elkobozták és a város kapta meg. A századok során többször kibővített épületkomplexum ezután egészen 1883-ig városházaként szolgált. Az épületben ma hivatalok és üzletek, illetve két múzeum is található. A Bécs első, (nagyjából a Ring által határolt) kerületét bemutató helytörténeti kiállítás mellett nagyobb érdeklődésre tarthat számot az Osztrák Ellenállás Levéltára és Múzeuma.
Az Altes Rathaus nagy, középső udvarán áll az Andromeda-kút, a szobrász Georg Raphael Donner utolsó munkája 1741-ből. A falikút féldomborműve Perszeusz és Andromeda mondájának egy jelenetét ábrázolja, amikor Perszeusz megszabadítja Andromedát a sárkánytól.

Egon Schiele egyik festménye a Leopold Musemban

Leopold Museum
A Múzeumi Negyedben (Museumsquartier) található intézmény a korai osztrák modernizmus legkiemelkedőbb gyűjteményének otthona. Alapítója dr. Rudolf Leopold (1925–2010) bécsi műgyűjtő volt. Tulajdonosa 1994-ben magánalapítvánnyá tette 5 évtized szorgos munkájával létrehozott kollekcióját, amelyet 2001-ben nyitottak meg a nagyközönség előtt. A kiállítás fő nevezetessége a kiemelkedően gazdag Egon Schiele gyűjtemény. A múzeum 2. emeletén több mint 40 festmény enged betekintést e nagyszerű művész életművébe.

GSZ-TK

Képgaléria

Betekintés a bécsi porcelán festésének titkába
Porcelánégető kemence
Kaolin, kvarc, földpát
Porzellanmuseum Augarten
Hercegi hintó (Gartenpalais Liechtenstein)
Könyvtár (Gartenpalais Liechtenstein)
Homérosz mellszobra (Gartenpalais Liechtenstein)
Fáradt múzeumbarátok
Mozgó múzeum Bécs utcáin
A régi városháza 20. századi kiállítása
A régi városháza barokk terme
Perszeusz és Andromeda falikút (Altes Rathaus)
A régi városháza kivilágított homlokzata
Leopold Museum
Egon Schiele egyik festménye a Leopold Musemban

A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.