2017.11.29 szerda, 17:00

Apám hadinaplója 2. rész

Id. Karáth László emlékei a 2. világháborúból

Vendég: Karáth László, a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium ny. igazgatója.
Narrátor: Tóth Kálmán múzeumpedagógus.

2017.12.03 vasárnap

Hagyományos Mikulás napi túra a Kőszegi-hegységben

Útvonal: Kőszeg – Király-völgy – Okmányos – Hét-forrás és vissza Kőszeg. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 08:06-kor Kőszeg felé induló vonatnál, vagy Kőszegen 08:45-kor a Kiskakas vendéglőnél (Rákóczi u.). Táv: 16 km. Túravezető: Rábai Péter.

2017.12.20 szerda, 17:00

Karácsonyi harangok

Az Egylet nyitott versmondó köre és a Vivace Kamarazenekar közös ünnepváró műsora.
Helyszín: Savaria MHV Múzeum

2018.01.06 szombat

Évköszöntő (kijózanító) túra

Későbbi kiírás szerint...

2017.10.06

A hatalom gyűrűje

Uralod, ha elengeded

Ki húzná fel ezt a gyűrűt?

Erkölcsről, erényről, a jó és a rossz természetéről, a hatalomról, valamint döntéseink következményeiről beszélgetett a múzeumbogár klubosokkal dr. Major Gyöngyi filozófus.


„Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy Gyűrű a sötétbe zár, mert bilincs az Egyetlen.” Tolkien: Gyűrűk Ura trilógiájának középpontjában a „hatalom gyűrűje” áll. A könyvek a 2. világháború ideje alatt íródtak, s egyfajta menedékként szolgáltak az író és olvasója számára a kegyetlen világban.
A Sauron tündeerejét őrző Egy Gyűrű a 9 másik gyűrű felett uralkodik, gyakorlatilag sérthetetlen és csupán egyetlen módon lehet elpusztítani: a Végzet Hegyének lángjába vetve. Ez az apró arany ékszer feledtebb veszélyes: úrrá lesz viselőjének akaratán. Egy hobbit számára csupán a láthatatlanná válást és életének meghosszabbítását jelenti, de ha hatalmasabb erők, pl. varázsló vagy tünde birtokába jut, akár a világ urává is teheti őket.


– Ha azt mondanám, hogy van egy ilyen gyűrűm, mire használnád? Mit kívánnál tőle? – kérdi a múzeumbogár klubtagoktól dr. Major Gyöngyi filozófus és feléjük nyújtja a gyűrűt. Habár foglalkozásunk témája jelen esetben egy nem létező legendás tárgy, mégis a hatalom fogalma, amelyet képvisel, nagyon is valóságos és számos fontos kérdést vet fel, amelyről érdemes beszélgetni.
A gyerekek mozdulatlanul ülnek, nem nyúlnak érte, de bíztatásra felpróbálják és sorolni kezdik mindazt a JÓT, amelyet ők, hatalomhoz jutva, kívánnának a világnak: békét, az éhezés és a környezet rombolásának megszűnését. Családjuknak egészséget, jobb megélhetést, maguknak több szabadidőt a játékra. A gonosz csábításának még unszolásra sem engednének.
- Miért tűnik úgy mégis, hogy a rossz túlsúlyban van a világban? – kérdezi a bogaraktól Gyöngyi. Többen amellett tesznek hitet, hogy ez nem így van. Az információközlés felgyorsult, a váratlanul történő rossznak nagyobb hírértéke lett, mint a jónak, ami kevésbé kap nyilvánosságot.


A hatalom gyűrűje rossz kezekbe kerülve sérüléshez, pusztításhoz, káoszhoz vezet. De a mindennapi ember életében is adódik ilyen helyzet. A legtöbb vita, veszekedés a másik elfogadásának hiányából, meg nem értésből, és az irányítás vágyából alakul ki. S habár sok ember ujján ott csillog, láthatunk ellenpéldát is: aki Zsákos Bilbóhoz hasonlóan képes megválni tőle. Meg azokét is, akik a szegénységi fogadalmat tett Tomához, vagy „arannyal koszorúzott” Galadrielhez hasonlóan nem is kívánják, így nem hat rájuk. A Gyűrűk ura trilógiában, a hatalom árnyékában felragyognak az örökérvényű erények: a bölcsesség, bátorság, mértékletesség, igazságosság. Pozitív szereplőinek jellemvonásain át megnyilvánul benne a szeretet, a szelídség, az önfeláldozás és a közösség összetartó ereje.

A foglalkozás egyik legfontosabb tanulsága: ahhoz, hogy az ember önmaga maradhasson, fontos ellenállni, nemet mondani, és vállalni a jót, mert ha az átlagos emberek elkötelezik magukat a jó iránt, a világ elviselhetőbbé, jobbá, szebbé válik.

Sztelly