2018.06.02 szombat

Gyalogtúra Zalaszentgyörgy környékén

Útvonal: Zalaszentgyörgy vá. – Kávás faluközpont – Kávási boronaút – Ilona majori elágazás – Nagyhegyi kápolna – Boncodfölde – Csurgasz lovas tanya – Zalaszentgyörgy vá. Táv: 11 km.

Részletekért katt!

2018.06.06 szerda, 17 óra

Könyvritkaságok nyomában

Vendég: Őri Tamás könyvgyűjtő, beszélgetésvezető: Varga Eleonóra történész (Savaria MHV Múzeum).

2018.06.09 szombat

Séta a Bakonyban

Útvonal: Vinye vá. – Kulcsos házak – Barlang – Pápalátókő – Vinye vá. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06:05-kor Bp. Déli-pu. felé induló vonatnál. Veszprém: 08:15, Vinye vm. érk. 09:11. Táv: 12 km. Túravezető: Süle Antal.

2018.06.16 szombat

Andráshidától Zalaszentgyörgyig

Útvonal: Andráshida – Teskánd – Hottó – Zalaszentmihályfa, Árpád-kori templom – Böde – Ilona-major – Kávás – öreghegyi kápolna – Boncodfölde – Rita Ranch lovas tanya – Csurgasz, volt vá. – Zalaszentgyörgy vá. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06:36-kor Sz

Bővebb infó

2018.07.14 szombat

Márkótól Herendig

Útvonal: Márkó – Házi-földek – Bánd – Esseg-vár – Sziget-földek – Herend. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06:05-kor Veszprém felé induló vonatnál. Veszprém érk.: 07:58; ind.: 08:24, Márkó érk.: 08:31. Táv: 11 km. Túravezető: Rábai Péter.

2017.10.06

A hatalom gyűrűje

Uralod, ha elengeded

Ki húzná fel ezt a gyűrűt?

Erkölcsről, erényről, a jó és a rossz természetéről, a hatalomról, valamint döntéseink következményeiről beszélgetett a múzeumbogár klubosokkal dr. Major Gyöngyi filozófus.


„Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy Gyűrű a sötétbe zár, mert bilincs az Egyetlen.” Tolkien: Gyűrűk Ura trilógiájának középpontjában a „hatalom gyűrűje” áll. A könyvek a 2. világháború ideje alatt íródtak, s egyfajta menedékként szolgáltak az író és olvasója számára a kegyetlen világban.
A Sauron tündeerejét őrző Egy Gyűrű a 9 másik gyűrű felett uralkodik, gyakorlatilag sérthetetlen és csupán egyetlen módon lehet elpusztítani: a Végzet Hegyének lángjába vetve. Ez az apró arany ékszer feledtebb veszélyes: úrrá lesz viselőjének akaratán. Egy hobbit számára csupán a láthatatlanná válást és életének meghosszabbítását jelenti, de ha hatalmasabb erők, pl. varázsló vagy tünde birtokába jut, akár a világ urává is teheti őket.


– Ha azt mondanám, hogy van egy ilyen gyűrűm, mire használnád? Mit kívánnál tőle? – kérdi a múzeumbogár klubtagoktól dr. Major Gyöngyi filozófus és feléjük nyújtja a gyűrűt. Habár foglalkozásunk témája jelen esetben egy nem létező legendás tárgy, mégis a hatalom fogalma, amelyet képvisel, nagyon is valóságos és számos fontos kérdést vet fel, amelyről érdemes beszélgetni.
A gyerekek mozdulatlanul ülnek, nem nyúlnak érte, de bíztatásra felpróbálják és sorolni kezdik mindazt a JÓT, amelyet ők, hatalomhoz jutva, kívánnának a világnak: békét, az éhezés és a környezet rombolásának megszűnését. Családjuknak egészséget, jobb megélhetést, maguknak több szabadidőt a játékra. A gonosz csábításának még unszolásra sem engednének.
- Miért tűnik úgy mégis, hogy a rossz túlsúlyban van a világban? – kérdezi a bogaraktól Gyöngyi. Többen amellett tesznek hitet, hogy ez nem így van. Az információközlés felgyorsult, a váratlanul történő rossznak nagyobb hírértéke lett, mint a jónak, ami kevésbé kap nyilvánosságot.


A hatalom gyűrűje rossz kezekbe kerülve sérüléshez, pusztításhoz, káoszhoz vezet. De a mindennapi ember életében is adódik ilyen helyzet. A legtöbb vita, veszekedés a másik elfogadásának hiányából, meg nem értésből, és az irányítás vágyából alakul ki. S habár sok ember ujján ott csillog, láthatunk ellenpéldát is: aki Zsákos Bilbóhoz hasonlóan képes megválni tőle. Meg azokét is, akik a szegénységi fogadalmat tett Tomához, vagy „arannyal koszorúzott” Galadrielhez hasonlóan nem is kívánják, így nem hat rájuk. A Gyűrűk ura trilógiában, a hatalom árnyékában felragyognak az örökérvényű erények: a bölcsesség, bátorság, mértékletesség, igazságosság. Pozitív szereplőinek jellemvonásain át megnyilvánul benne a szeretet, a szelídség, az önfeláldozás és a közösség összetartó ereje.

A foglalkozás egyik legfontosabb tanulsága: ahhoz, hogy az ember önmaga maradhasson, fontos ellenállni, nemet mondani, és vállalni a jót, mert ha az átlagos emberek elkötelezik magukat a jó iránt, a világ elviselhetőbbé, jobbá, szebbé válik.

Sztelly