2017.10.21 szombat

Őszi erdei túra

Útvonal: Lukácsháza vm. – Csömöte-hegy – Doroszlói erdő – Kőszegszerdahely – Velem – Cák – Kőszeg. Találkozás: a szombathelyi vasútállomáson a 08.06-kor Kőszeg felé induló vonatnál. Táv: 18 km, időtartam 6 óra. Túravezető: Süle Antal.

2017.11.08 szerda

Kardok, balták, karikatúrák

Beszélgetés Koszorús Ödön ikervári helytörténeti kutatóval

Gyűjtemények gyűjteménye No. 26.
17:00-kor a Savaria MHV Múzeumban
Narrátor: Tóth Kálmán

2017.11.11 szombat

Séta a Szent Márton körön

Útvonal: Vámoscsalád vm. – szentivánfai templom – Uraiújfalu, evangélikus templom – nicki plébánia – Répcelak vasútállomás. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06:29-kor Csornára induló vonatnál. Táv: kb. 10 km. Túravezető: Rábai Péter.

2017.11.18 szombat

OKT túra

Útvonal: Káld – Hidegkúti erdészház – Rózsakerti eh. – Gérce. Találkozás Szombathelyen, az Ady téren a 06:15-kor Sárvár felé induló autóbusznál. Táv: 13,9 km. Túravezető: Süle Antal.

2017.11.29 szerda, 17:00

Apám hadinaplója 2. rész

Emlékek a II. világháborúból

Vendég: Karáth László a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium ny. igazgatója.
Beszélgetésvezető: Tóth Kálmán

2017.10.01

Legendás tárgyak, no. 01.

Témafelvetés barkohbával

Szent László szobra a Szent Márton templomban

Egyik Árpád-házi uralkodónk attribútuma volt a legutóbbi múzeumbár klub témája. A legenda szerint tulajdonosa vizet fakasztott vele a sziklából, így szomjazó serege új erőre kapva legyőzte a kunokat. Tudod-e már, kinek a mijéről van szó, vagy barkohbázzunk tovább? Igen, Szent László bárdja jelen cikk témája.

A bárd: „Rövid nyelű, széles, egyenes pengéjű faragó vagy vágó szerszám. Van fafaragó, húsvágó bárd. De létezik csatabárd, hóhérbárd is. Ez utóbbiak nyele hosszabb.” (forrás: Tudományos- és Köznyelvi Szavak Magyar Értelmező Szótára)
Eme fegyvert méltán rettegték a páncélos lovagok, hiszen ha éppen nem is hatolt át az éle, hegye a vértezetükön, az ütés erejétől végképp harcképtelenné válhattak. Az eredetileg közel 70 m (!) hosszú és kb. 50 cm széles ún. Bayeux-i (ejtsd: bajői) kárpiton, amely képregényszerűen mutatja be, hogyan foglalták el a normannok Angliát, több helyen látható bárdot forgató gyalogos vitéz. Külön érdekesség, hogy a színes fonalakkal hímzett, csodás faliszőnyeg éppen Szent László királyunk korában készült. Fontos megjegyezni, hogy hazánkra, a 11. század második felében, egyáltalán nem volt jellemző a nehézpáncélos hadviselés.

Nagy tanácskozás


A világhálón elérhető „kárpit animáció” megtekintése után a foglalkozás vezetője, Tóth Kálmán virtuális Kárpát-medencei utazásra invitálta a gyerekeket. Nagyváradi „séta” következett, majd egyes, Szent László emlékét őrző falfestmények segítségével felvázolódtak a bárdos király legendás tettei, elsősorban a kun vitézzel folytatott küzdelem és a lányszabadítás jelenete (pl.: Gelence, Székelyderzs).

A szent király lovagi erényeket, keresztény értékeket képviselő alakjáról, bátorságáról költőink (pl. Janus Pannonius, Arany János, Tompa Mihály) méltón megemlékeztek. Ám a verssoraikból kiemelt szövegrészleteket „a szél alaposan összekuszálta”, így a bogarakra maradt a költemények rekonstrukciója.

Vers-sor-rend

Ezt követte Szent László legendájának rajzfilmes felelevenítése, majd az interaktív kvízjáték után egy középkori település felépítését tanulmányozták 3D-s animáción a gyerekek. A bárdot megélesítendő, szintén térhatású számítógépes bemutatóval, felkerestek egy korabeli kovácsműhelyt, majd egy lakótornyot is. Ennek fegyverraktárban végül elhelyezésre került az ominózus bárd, hogy szükség esetén népe védelmére kelhessen vele a legendás uralkodó.

Sztelly-TK