2018.03.25 vasárnap

Virágvasárnapi Pável Ágoston emlékséta

07:06 – vonat indul Szentgotthárdra. Program: a Pável Ágoston Múzeum megtekintése, virágvasárnapi szentmise, séta a Hársas-tóhoz, zenés irodalmi piknik, a ciszterci apátság maradványai, színház megtekintése.
A Szombathelyi Szlovén Önkormányzattal és a Pável Ágoston Szlovén Kulturális Egyesülettel közös szervezésben.

2018.03.28 szerda, 17 óra

Talányok, titkok Weöres Sándor köteteiben

Lőcsei Péter tanár (ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium) előadása a Savaria Múzeumban.

2017.10.01

Legendás tárgyak, no. 01.

Témafelvetés barkohbával

Szent László szobra a Szent Márton templomban

Egyik Árpád-házi uralkodónk attribútuma volt a legutóbbi múzeumbár klub témája. A legenda szerint tulajdonosa vizet fakasztott vele a sziklából, így szomjazó serege új erőre kapva legyőzte a kunokat. Tudod-e már, kinek a mijéről van szó, vagy barkohbázzunk tovább? Igen, Szent László bárdja jelen cikk témája.

A bárd: „Rövid nyelű, széles, egyenes pengéjű faragó vagy vágó szerszám. Van fafaragó, húsvágó bárd. De létezik csatabárd, hóhérbárd is. Ez utóbbiak nyele hosszabb.” (forrás: Tudományos- és Köznyelvi Szavak Magyar Értelmező Szótára)
Eme fegyvert méltán rettegték a páncélos lovagok, hiszen ha éppen nem is hatolt át az éle, hegye a vértezetükön, az ütés erejétől végképp harcképtelenné válhattak. Az eredetileg közel 70 m (!) hosszú és kb. 50 cm széles ún. Bayeux-i (ejtsd: bajői) kárpiton, amely képregényszerűen mutatja be, hogyan foglalták el a normannok Angliát, több helyen látható bárdot forgató gyalogos vitéz. Külön érdekesség, hogy a színes fonalakkal hímzett, csodás faliszőnyeg éppen Szent László királyunk korában készült. Fontos megjegyezni, hogy hazánkra, a 11. század második felében, egyáltalán nem volt jellemző a nehézpáncélos hadviselés.

Nagy tanácskozás


A világhálón elérhető „kárpit animáció” megtekintése után a foglalkozás vezetője, Tóth Kálmán virtuális Kárpát-medencei utazásra invitálta a gyerekeket. Nagyváradi „séta” következett, majd egyes, Szent László emlékét őrző falfestmények segítségével felvázolódtak a bárdos király legendás tettei, elsősorban a kun vitézzel folytatott küzdelem és a lányszabadítás jelenete (pl.: Gelence, Székelyderzs).

A szent király lovagi erényeket, keresztény értékeket képviselő alakjáról, bátorságáról költőink (pl. Janus Pannonius, Arany János, Tompa Mihály) méltón megemlékeztek. Ám a verssoraikból kiemelt szövegrészleteket „a szél alaposan összekuszálta”, így a bogarakra maradt a költemények rekonstrukciója.

Vers-sor-rend

Ezt követte Szent László legendájának rajzfilmes felelevenítése, majd az interaktív kvízjáték után egy középkori település felépítését tanulmányozták 3D-s animáción a gyerekek. A bárdot megélesítendő, szintén térhatású számítógépes bemutatóval, felkerestek egy korabeli kovácsműhelyt, majd egy lakótornyot is. Ennek fegyverraktárban végül elhelyezésre került az ominózus bárd, hogy szükség esetén népe védelmére kelhessen vele a legendás uralkodó.

Sztelly-TK