2018.01.21 vasárnap

Gerinctúra Velemtől Kőszegig a Kendigen át

Útvonal: Velem – Szent Vid – Hörmann-forrás parkoló – Kendig – Kopasz-Kendig –Vöröskereszt – Óház-kilátó – Kincs-pihenő – Kőszeg. Találkozás: az Ady téren 07:30-kor induló velemi autóbusznál Táv: 19 km, időtartam kb. 7 óra. Túravezető: Süle Antal.

2018.01.24 szerda, 17 óra

Az egykori szombathelyi Prater

ma: Gáyer- és Brenner park története

Bajzik Zsolt levéltáros (MNL Vas Megyei Levéltára) előadása a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

2018.02.03 szombat

Kőszegfalvától Lukácsházáig

Útvonal: Kőszegfalva – Abért-tó – Kőszegdoroszló – Doroszlói erdő – Csömöte-hegy – Kilátó – Pöse – Lukácsháza. Találkozás: a szombathelyi vasútállomáson, a 08:06-kor Kőszeg felé induló vonatnál. Táv: 11 km, időtartam: kb. 4 óra Túravezető: Rábai Péter.

2018.02.07 szerda, 17 óra

Itália műemlékvárosok

Zátonyi János filmjének bemutatója a Savaria Múzeumban

A videofilm a Gabbiano Travellel közösen, 2017.10.25–29. közt szervezett észak-olaszországi utazás élményeit eleveníti fel.

2018.02.28 szerda, 17 óra

Szódásüveget, avitt süveget...

Különleges gyűjtemények extrém tárgyai

Kiállításnyitó a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

2017.09.22

Utazás a zöld villamoskocsin

…az emlékek remíze felé

Csoportkép kerékpárosokkal (fotó: Horváth Gergő)

A szombathelyi villamosvasúti közlekedés megindulásának 120. évfordulója alkalmából egyesületünk a Berzsenyi Dániel Könyvtárral, a Smidt Múzeumért Alapítvánnyal és a Szombathelyi Szépítő Egyesülettel együttműködve villámcsődületet szervezett.

A 20. század első felének divatja szerint öltözött hölgyekkel és urakkal, első világháborús bakákkal, svájcisapkás szakikkal, bőrkabátos „elvtársakkal”, trapéznadrágos hippikkel is találkozhatott, aki a vasi megyeszékhely Fő terén töltötte szabadidejét ezen a délutánon.

A járókelők kíváncsiskodó kérdésére: „Mégis hová tart e vegyes gyülekezet?” – egy fardagályos vizitruhában tündöklő hölgy emígyen válaszol: „A Zöldfa vendéglőhöz! Önök talán nem értesültek a közelgő eseményről? Tartsanak velünk!”
Az érdeklődők arcán zavart mosoly suhan át. Ekkor rikkancsok harsány kiáltozása hallatszik:
– Óriási szenzáció!
– Ha ezt a régi szombathelyi polgárok látnák!
– Itt a Vasvármegye legfrissebb száma! 30 fillér az ára!

A „néhai” villamosvasúti elkerülőnél, a Fő tér nyugati oldalán, szépszámú érdeklődő várja a tömegközlekedési eszköz érkezését. Két jó munkásember nagy körülményességgel elhelyezi a megfelelő helyen a megállót jelző fémtáblát. Egy ügyefogyott fényképész sertepertél a helyszínen: hosszasan bíbelődik a háromlábú faállvánnyal, amelyre végül csak sikerül rácsavaroznia a rakoncátlankodó harmonikás fotómasinát. Éppen idejében, mert csilingelve, zötyögve begördül a zöldre festett jármű. Nem csalás, nem ámítás: az első szombathelyi villamoskocsikat zöld színűre festették.

Mik is hát a modern város kellékei? (fotó: Horváth Gergő)

A tömeg éljenzése csak akkor csitul, amikor szólásra emelkedik a város elöljárója, hogy méltassa a történelmi eseményt, amely Szombathelyt pórias jellegéből kiemelte. „A modern város megalkotásához nem kell teremtő zseni. Csak becsület és igyekvés, érzék a szép, jó és üdvös iránt, emberbaráti szeretet, lankadatlan munka és szorgalom, s az arra hivatott tényezőknek együttműködő akarata kell csak ahhoz, hogy a modern városban végre fény gyulladjon."
Szavait a közönség élénk lelkesedéssel fogadja. Sokan azonnal megváltják menetjegyeiket, hogy a kocsi ablakából integethessenek irigykedő ismerőseiknek. A rend kedvéért a V.E.M.R. (Vasvármegyei Elektromos Művek Részvénytársaság) frakkos alkalmazottai ismertetik a menetdíjszabást és az utasoktól megkövetelt viselkedési normákat (pl.: a villamoson tilos köpködni).

Munkában a kalauz (fotó: Horváth Gergő)

Eközben a kalauznő nem csak jegyeket lyukaszt, de készségesen útba is igazítja a „bizonytalankodó utast”, akár a századforduló (ti. 19–20. század), akár az 1960-as, ’70-es évek hangulatát idéző öltözéket visel az illető. Az esemény időutazás jellegét egy időközben bepöfögő oldalkocsis motorkerékpár, és számos, lábbal hajtott vasparipa megjelenése erősíti.
A fényképész (modern kori „kollégáival” egyetértésben) csoportkép elkészítésén fáradozik. Nagy nehezen sikerül összerendezni a nagyszámú, – és az esemény jelentősége okán felhevült – tömeget. Még jó néhányan szeretnének jegyet váltani, de erre már csak a vasútállomás irányában található „megállóknál felszállva” van lehetőség.
Az indulás előtt dr. Kalocsai Péter még egy rövid történeti összefoglalóval búcsúzik (óh, bájos képzavar!) az emlékek remíze felé csilingelő villamostól.

Sztelly-TK

Képgaléria

Indul a szerelvény (fotó: Horváth Gergő)
Az egyik villamosvezető (fotó: Horváth Gergő)
Hadfi és szíve hölgye (fotó: Horváth Gergő)
Jó munkás ember, táblával (fotó: Horváth Gergő)
Szintén a Zöldfa vendéglőhöz, kedves hölgyem?  (fotó: Horváth Gergő)
Hova állítsuk? (fotó: Horváth Gergő)
Villamosra várók (fotó: Horváth Gergő)
Nem rossz jármű a villamos, de azért a motorommal nem vetekszik  (fotó: Horváth Gergő)
Küzdelem a modern fotótechnikával (fotó: Horváth Gergő)
A vágy villamosa (fotó: Horváth Gergő)
Óriási szenzáció! (fotó: Horváth Gergő)
A szabály, az szabály: tilos a padlóra köpni! (fotó: Horváth Gergő)
Kisztihand, nagyságos asszony! (fotó: Horváth Gergő)
Kitekintés (fotó: Horváth Gergő)
Megállóban (fotó: Horváth Gergő)
Éhen Gyulára emlékezve (fotó: Horváth Gergő)
Végállomás! (fotó: Horváth Gergő)

A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.