2017.11.29 szerda, 17:00

Apám hadinaplója 2. rész

Id. Karáth László emlékei a 2. világháborúból

Vendég: Karáth László, a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium ny. igazgatója.
Narrátor: Tóth Kálmán múzeumpedagógus.

2017.12.03 vasárnap

Hagyományos Mikulás napi túra a Kőszegi-hegységben

Útvonal: Kőszeg – Király-völgy – Okmányos – Hét-forrás és vissza Kőszeg. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 08:06-kor Kőszeg felé induló vonatnál, vagy Kőszegen 08:45-kor a Kiskakas vendéglőnél (Rákóczi u.). Táv: 16 km. Túravezető: Rábai Péter.

2017.12.20 szerda, 17:00

Karácsonyi harangok

Az Egylet nyitott versmondó köre és a Vivace Kamarazenekar közös ünnepváró műsora.
Helyszín: Savaria MHV Múzeum

2018.01.06 szombat

Évköszöntő (kijózanító) túra

Későbbi kiírás szerint...

2017.09.15

Felderítő

Kérdések és válaszok a bogárklubban

Játék ez a tudomány

Akarsz-e játszani? – teszi fel a kérdést Kosztolányi Dezső rezignált hangvételű versében. A múzeumbogár klubosok régészeti kutató játékában biztosan ő is szívesen részt vett volna. A társas egyébként a Múzsák kertje rendezvényre készült, de a múzeumbogarak vállalkoztak arra, hogy letesztelik, kellően agyfacsaró-e?

Négy csapat alakult, 3–3 fővel. Ki izgatottan, ki fürkészőn tekintett a játékvezetőkre: vajon milyen kérdéseket tartogatnak a klub logójával ellátott kártyák? A bogárcsapat ugyan előzetesen szerzett, régésztábori tudására támaszkodhatott, de a kétfordulós játék során új kihívásokkal is szembesülhettek. Rajtuk állt a sor, hogy kiderítsék, hol találtak a régészek puttonyedényt? Az ikervári bronzkincs természettudományos vizsgálata milyen eredményeket hozott? Vajon hogy néztek ki, milyen anyagok felhasználásával készültek a lengyeli kultúra jellegzetes házai? A kérdésekre a választ a Savaria Múzeum „Változó kultúrák a változó tájban” című kiállításában találták meg a gyerekek.

Ügye már kitaláltad, hogy mi vagyok?

Az interaktív feladatokban bővelkedő „teszt” során a csapatoknak nem csupán elméleti kérdésekben kellett bizonyítaniuk, hanem az ügyességükre is szükség volt. Például bekötött szemmel történő megtapogatást követően készítettek fantomképet egyes műtárgymásolatokról, újratervezték a klub logóját, árusítottak fibulát, hólyagos karperecet. De földrajzi ismereteikre is szükségük volt, ha a tárgyak lelőhelyét firtató kérdés állt előttük.

Íme, egy kis ízelítő az árukínálóból:

Hólyagos karperec: Vegye meg! A hólyagok pont megfelelő méretűek rajta, emiatt nagyon kényelmes viselet. Olcsó! E limitált vaskori márkájú termék garantáltan nem esik szét. Erre 500 éves garanciát vállalunk!”

Egész biztosan hamar elkel majd. A versenyt ez a hirdetés is felveszi vele:
Hölgyeim, és Uraim! Elegük van abból, hogy köpenyük nem marad vállukon? Hogy a pánt folyamatosan elszakad? Most eljött a pillanat, amikor mindez megszűnhet! Itt van végre az új, szenzációs CSÓNAKFIBULA! Hatásos, strapabíró, szalagot helyettesítő. Most féláron kínáljuk, vegyék meg még ma!
Végül a „lódarázs”, „múzeumbogár” valamint a „kultúra” szavak felhasználásával készült múzeumbogár költeménnyel búcsúzom.
Íme:

„Volt egyszer egy csapat,
Fogtak egy nagy lódarazsat.
Ők voltak a kultúr csapat,
A híres múzeumbogarak!”

Sztelly

Képgaléria

Fantomképek, némi magyarázattal
Gergő felfedi a lelet helyét
Dóri, az interaktív térképet böngészi
Vajon a bikafejes edény adott okot az elmerengésre?
Készül a művészi pontossággal megrajzolt idolalak

A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.