2018.09.20

Négynapos őszi csillagtúra Sopronban

A VTSZ külön kiírása szerint! (2018.09.20-23., csütörtök-vasárnap)

A VTSZ külön kiírása szerint! (2018.09.20-23., csütörtök-vasárnap).

2018.10.06 szombat

Múzeumok éjszakája Bécsben

Autóbuszos utazás

Tervezett program: Museum für angewandte Kunst (Iparművészeti Múzeum), Kunsthistorisches Museum (Bruegel-tárlat), Weltmuseum (új állandó kiállítás).

2018.10.10 szerda, 17 óra

Hova megyünk, bajtársak? – Világnak!

Könyvbemutató a Savaria Múzeumban

Az 1956-os forradalom leverése után a mai Szlovéniába irányuló menekülthullámról szóló kétnyelvű tanulmánykötet bemutatója a Szombathelyi Szlovén Önkormányzattal és a Pável Ágoston Szlovén Kulturális Egyesülettel közös szervezésben. A kötetet dr. Kovács Attila szerkesztő ismerteti.

2018.10.20 szombat

Őszi erdei túra

Útvonal: Kőszeg vasútállomás – Pogányok – Vöröskereszt – Borha-forrás – Pogányok – Kőszeg. Találkozás: a szombathelyi vasútállomáson a 08:06-kor Kőszeg felé induló vonatnál. Táv: 16 km. Túravezető: Süle Antal.

2018.11.11 vasárnap

Szent Márton túra

Találkozás: 09:30 óra, Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakképző Iskola, Olad. Táv: séta 5, 10, 20 km-en. Túravezető: Süle Antal.

2017.09.15

Felderítő

Kérdések és válaszok a bogárklubban

Játék ez a tudomány

Akarsz-e játszani? – teszi fel a kérdést Kosztolányi Dezső rezignált hangvételű versében. A múzeumbogár klubosok régészeti kutató játékában biztosan ő is szívesen részt vett volna. A társas egyébként a Múzsák kertje rendezvényre készült, de a múzeumbogarak vállalkoztak arra, hogy letesztelik, kellően agyfacsaró-e?

Négy csapat alakult, 3–3 fővel. Ki izgatottan, ki fürkészőn tekintett a játékvezetőkre: vajon milyen kérdéseket tartogatnak a klub logójával ellátott kártyák? A bogárcsapat ugyan előzetesen szerzett, régésztábori tudására támaszkodhatott, de a kétfordulós játék során új kihívásokkal is szembesülhettek. Rajtuk állt a sor, hogy kiderítsék, hol találtak a régészek puttonyedényt? Az ikervári bronzkincs természettudományos vizsgálata milyen eredményeket hozott? Vajon hogy néztek ki, milyen anyagok felhasználásával készültek a lengyeli kultúra jellegzetes házai? A kérdésekre a választ a Savaria Múzeum „Változó kultúrák a változó tájban” című kiállításában találták meg a gyerekek.

Ügye már kitaláltad, hogy mi vagyok?

Az interaktív feladatokban bővelkedő „teszt” során a csapatoknak nem csupán elméleti kérdésekben kellett bizonyítaniuk, hanem az ügyességükre is szükség volt. Például bekötött szemmel történő megtapogatást követően készítettek fantomképet egyes műtárgymásolatokról, újratervezték a klub logóját, árusítottak fibulát, hólyagos karperecet. De földrajzi ismereteikre is szükségük volt, ha a tárgyak lelőhelyét firtató kérdés állt előttük.

Íme, egy kis ízelítő az árukínálóból:

Hólyagos karperec: Vegye meg! A hólyagok pont megfelelő méretűek rajta, emiatt nagyon kényelmes viselet. Olcsó! E limitált vaskori márkájú termék garantáltan nem esik szét. Erre 500 éves garanciát vállalunk!”

Egész biztosan hamar elkel majd. A versenyt ez a hirdetés is felveszi vele:
Hölgyeim, és Uraim! Elegük van abból, hogy köpenyük nem marad vállukon? Hogy a pánt folyamatosan elszakad? Most eljött a pillanat, amikor mindez megszűnhet! Itt van végre az új, szenzációs CSÓNAKFIBULA! Hatásos, strapabíró, szalagot helyettesítő. Most féláron kínáljuk, vegyék meg még ma!
Végül a „lódarázs”, „múzeumbogár” valamint a „kultúra” szavak felhasználásával készült múzeumbogár költeménnyel búcsúzom.
Íme:

„Volt egyszer egy csapat,
Fogtak egy nagy lódarazsat.
Ők voltak a kultúr csapat,
A híres múzeumbogarak!”

Sztelly

Képgaléria

Fantomképek, némi magyarázattal
Gergő felfedi a lelet helyét
Dóri, az interaktív térképet böngészi
Vajon a bikafejes edény adott okot az elmerengésre?
Készül a művészi pontossággal megrajzolt idolalak

A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.