2017.12.20 szerda, 17:00

Karácsonyi harangok

Az Egylet nyitott versmondó köre és a Vivace Kamarazenekar közös ünnepváró műsora.
Helyszín: Savaria MHV Múzeum

2018.01.06 szombat

Évköszöntő (kijózanító) túra

Útvonal: Pornóapáti – Beled (Bildein) – Monyorókerék (Eberau) – Szentpéterfa. Találkozás: az Ady téren a 07:15- kor Pornóapáti felé induló autóbusznál. Előjelentkezés szükséges! Szentpéterfán vendéglőben ebédet rendelünk! Táv: kb.10 km. Túravezető: Rábai Péter.

2018.01.10 szerda, 16:30 óra

Élménybeszámoló és rendkívüli közgyűlés

Aktuális ügyek megtárgyalása, majd Rábai Péter élménybeszámolója a 2017 nyarán tett kerékpártúráról

2018.01.21 vasárnap

Gerinctúra Velemtől Kőszegig a Kendigen át

Útvonal: Velem – Szent Vid – Hörmann-forrás parkoló – Kendig – Kopasz-Kendig –Vöröskereszt – Óház-kilátó – Kincs-pihenő – Kőszeg. Találkozás: az Ady téren 07:30-kor induló velemi autóbusznál Táv: 19 km, időtartam kb. 7 óra. Túravezető: Süle Antal.

2018.02.03 szombat

Kőszegfalvától Lukácsházáig

Útvonal: Kőszegfalva – Abért-tó – Kőszegdoroszló – Doroszlói erdő – Csömöte-hegy – Kilátó – Pöse – Lukácsháza. Találkozás: a szombathelyi vasútállomáson, a 08:06-kor Kőszeg felé induló vonatnál. Táv: 11 km, időtartam: kb. 4 óra Túravezető: Rábai Péter.

2017.09.10

Természetjáróink ismét Sopronban jártak

...és egy szép serleggel tértek haza

Serlegünk (fotó: Urbán L.)

Az idei „Lővér IVV” túrán 37 vasi természetjáró vett részt, közülük több mint 30-an egyletünk tagjai. De mit is takar a rejtélyes „IVV” rövidítés? Kezdjük egy kis ismeretbővítéssel!

1968-ban Németország, Svájc, Luxemburg és Ausztria Lindauban, a Bódeni-tó mellett, létrehozta a Nemzetközi Népsport Szövetséget, az IVV-t (International Volkssport Verband). Elhatározták, hogy nemzetközi keretek között szerveznek szabadidős sportprogramokat, minden korosztály számára, kiemelten kezelve a családokat és az ifjúságot. Négy sportág szerepel a programok között: a természetjárás, a kerékpározás, az úszás és a sífutás. Jelenleg a természetjárás a legnépszerűbb a négy program közül. Magyarország 1993-ban csatlakozott a mozgalomhoz. Térségünkben Sopron és Szombathely érhető el könnyen a vasi túrázók számára. (Legközelebbi lehetőség november 11-én, Szombathelyen lesz, amely az oladi szakiskolától indul.)

2017. szeptember 10-én egy ilyen találkozóra került sor Sopron városában. A túra kiindulópontja az Erzsébet-kertben volt, ahol a Lővér Sportegyesület aktivistái fogadtak minket. A starthelyen soproni vasutas természetjáró barátaink nagy örömmel üdvözöltek minket, meglepődve nagy létszámunkon. A kihelyezett asztalokon a szokásos regisztráció meg is történt. Három túrán volt lehetőség részt venni: 6, 12 és 20 km-es távon. Felmértük erőinket, hogy ki-ki, adottságainak megfelelően vegyen részt az eseményen. Süle Antal vezetésével csapatunk nagyobbik fele a 20 km-es távra indult, jómagam pedig, (mert fájt a sarkam), 15 fővel a 12 km-en indulókat vezettem.
A rendezők, a Lővér Sportegyesület tagjai, az útvonalakat nagyszerűen kijelölték, térképpel láttak el mindenkit. A fontosabb pontokon a helyes útirányt mészporos festés mutatta.

Lefordulunk a hét bükkfánál (fotó: Urbán László)


Két társaságunk egyszerre indult el. A hosszabb túra résztvevői előresiettek, de a rövidebb távon indulók beérték őket az első ellenőrző pontnál, ahol zsíros kenyérrel kínáltak mindenkit a szervezők. Innen a két túraszakasz a „hét bükkfáig” ugyanaz volt. A 20 km megtételére vállalkozók a soproni kéktúra vonalán a Postáspihenő, Görbehalom melletti Bányászmúzeum, Bánfalfa útvonalon érkezhettek a célba. A 12 km-re benevezett csapat, vezetésemmel, a „hét bükkfánál” jobbra lefordulva a Szalamandra-tó mellett, a 2003-ban felújított Természetbarát forrásnál rövid pihenőt tartott. A hely felújítását a Holland Királyság is támogatta. Friss forrásvizet ittunk, majd Bánfalván haladtunk keresztül, ahol az éppen a német nemzetiségű napokra készülődő helyiek forgatagában kis időre elvegyültünk. Hamarosan tovább is indultunk. Egy kis záport ugyan kaptunk a nyakunkba, de nem volt vészes. Kellemes gyaloglásunkat befejezve, fitten érkeztünk vissza a kiindulóponthoz. Leigazoltattuk lapjainkat, majd igénybe vettük a Bözsi büfé szolgáltatásait. Akik a hosszabb távot választották, ekkor még feleúton jártak, de délután 3 óra tájban ők is megérkeztek.

A túra alkalmából a szervezők megjutalmazták a legnagyobb létszámban részt vevő csapatokat. Rajtunk kívül a soproni vasutasok és egy iskola vihette haza a természetjárás népszerűsítését szolgáló serleget.

Urbán László

Képgaléria

A szombathelyi csapat a soproni állomás előtt (fotó: Urbán László)
Süle Antal a starthelyen
Urbán Laci regisztrálja a 12 km-en indulókat
A közepes túrázók a Printz pihenőnél
Zsiros kenyér az ellenőrző pontnál
A Szalamandra tavi pihenőnél
Szalamandra-tó
Bánfalván
A bánfalvi német napok forgataga
A cél előtt a vidám csapat

A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.