2018.06.02 szombat

Gyalogtúra Zalaszentgyörgy környékén

Útvonal: Zalaszentgyörgy vá. – Kávás faluközpont – Kávási boronaút – Ilona majori elágazás – Nagyhegyi kápolna – Boncodfölde – Csurgasz lovas tanya – Zalaszentgyörgy vá. Táv: 11 km.

Részletekért katt!

2018.06.06 szerda, 17 óra

Könyvritkaságok nyomában

Vendég: Őri Tamás könyvgyűjtő, beszélgetésvezető: Varga Eleonóra történész (Savaria MHV Múzeum).

2018.06.09 szombat

Séta a Bakonyban

Útvonal: Vinye vá. – Kulcsos házak – Barlang – Pápalátókő – Vinye vá. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06:05-kor Bp. Déli-pu. felé induló vonatnál. Veszprém: 08:15, Vinye vm. érk. 09:11. Táv: 12 km. Túravezető: Süle Antal.

2018.06.16 szombat

Andráshidától Zalaszentgyörgyig

Útvonal: Andráshida – Teskánd – Hottó – Zalaszentmihályfa, Árpád-kori templom – Böde – Ilona-major – Kávás – öreghegyi kápolna – Boncodfölde – Rita Ranch lovas tanya – Csurgasz, volt vá. – Zalaszentgyörgy vá. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06:36-kor Sz

Bővebb infó

2018.07.14 szombat

Márkótól Herendig

Útvonal: Márkó – Házi-földek – Bánd – Esseg-vár – Sziget-földek – Herend. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06:05-kor Veszprém felé induló vonatnál. Veszprém érk.: 07:58; ind.: 08:24, Márkó érk.: 08:31. Táv: 11 km. Túravezető: Rábai Péter.

2017.09.10

Természetjáróink ismét Sopronban jártak

...és egy szép serleggel tértek haza

Serlegünk (fotó: Urbán L.)

Az idei „Lővér IVV” túrán 37 vasi természetjáró vett részt, közülük több mint 30-an egyletünk tagjai. De mit is takar a rejtélyes „IVV” rövidítés? Kezdjük egy kis ismeretbővítéssel!

1968-ban Németország, Svájc, Luxemburg és Ausztria Lindauban, a Bódeni-tó mellett, létrehozta a Nemzetközi Népsport Szövetséget, az IVV-t (International Volkssport Verband). Elhatározták, hogy nemzetközi keretek között szerveznek szabadidős sportprogramokat, minden korosztály számára, kiemelten kezelve a családokat és az ifjúságot. Négy sportág szerepel a programok között: a természetjárás, a kerékpározás, az úszás és a sífutás. Jelenleg a természetjárás a legnépszerűbb a négy program közül. Magyarország 1993-ban csatlakozott a mozgalomhoz. Térségünkben Sopron és Szombathely érhető el könnyen a vasi túrázók számára. (Legközelebbi lehetőség november 11-én, Szombathelyen lesz, amely az oladi szakiskolától indul.)

2017. szeptember 10-én egy ilyen találkozóra került sor Sopron városában. A túra kiindulópontja az Erzsébet-kertben volt, ahol a Lővér Sportegyesület aktivistái fogadtak minket. A starthelyen soproni vasutas természetjáró barátaink nagy örömmel üdvözöltek minket, meglepődve nagy létszámunkon. A kihelyezett asztalokon a szokásos regisztráció meg is történt. Három túrán volt lehetőség részt venni: 6, 12 és 20 km-es távon. Felmértük erőinket, hogy ki-ki, adottságainak megfelelően vegyen részt az eseményen. Süle Antal vezetésével csapatunk nagyobbik fele a 20 km-es távra indult, jómagam pedig, (mert fájt a sarkam), 15 fővel a 12 km-en indulókat vezettem.
A rendezők, a Lővér Sportegyesület tagjai, az útvonalakat nagyszerűen kijelölték, térképpel láttak el mindenkit. A fontosabb pontokon a helyes útirányt mészporos festés mutatta.

Lefordulunk a hét bükkfánál (fotó: Urbán László)


Két társaságunk egyszerre indult el. A hosszabb túra résztvevői előresiettek, de a rövidebb távon indulók beérték őket az első ellenőrző pontnál, ahol zsíros kenyérrel kínáltak mindenkit a szervezők. Innen a két túraszakasz a „hét bükkfáig” ugyanaz volt. A 20 km megtételére vállalkozók a soproni kéktúra vonalán a Postáspihenő, Görbehalom melletti Bányászmúzeum, Bánfalfa útvonalon érkezhettek a célba. A 12 km-re benevezett csapat, vezetésemmel, a „hét bükkfánál” jobbra lefordulva a Szalamandra-tó mellett, a 2003-ban felújított Természetbarát forrásnál rövid pihenőt tartott. A hely felújítását a Holland Királyság is támogatta. Friss forrásvizet ittunk, majd Bánfalván haladtunk keresztül, ahol az éppen a német nemzetiségű napokra készülődő helyiek forgatagában kis időre elvegyültünk. Hamarosan tovább is indultunk. Egy kis záport ugyan kaptunk a nyakunkba, de nem volt vészes. Kellemes gyaloglásunkat befejezve, fitten érkeztünk vissza a kiindulóponthoz. Leigazoltattuk lapjainkat, majd igénybe vettük a Bözsi büfé szolgáltatásait. Akik a hosszabb távot választották, ekkor még feleúton jártak, de délután 3 óra tájban ők is megérkeztek.

A túra alkalmából a szervezők megjutalmazták a legnagyobb létszámban részt vevő csapatokat. Rajtunk kívül a soproni vasutasok és egy iskola vihette haza a természetjárás népszerűsítését szolgáló serleget.

Urbán László

Képgaléria

A szombathelyi csapat a soproni állomás előtt (fotó: Urbán László)
Süle Antal a starthelyen
Urbán Laci regisztrálja a 12 km-en indulókat
A közepes túrázók a Printz pihenőnél
Zsiros kenyér az ellenőrző pontnál
A Szalamandra tavi pihenőnél
Szalamandra-tó
Bánfalván
A bánfalvi német napok forgataga
A cél előtt a vidám csapat

A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.