2018.06.02 szombat

Gyalogtúra Zalaszentgyörgy környékén

Útvonal: Zalaszentgyörgy vá. – Kávás faluközpont – Kávási boronaút – Ilona majori elágazás – Nagyhegyi kápolna – Boncodfölde – Csurgasz lovas tanya – Zalaszentgyörgy vá. Táv: 11 km.

Részletekért katt!

2018.06.06 szerda, 17 óra

Könyvritkaságok nyomában

Vendég: Őri Tamás könyvgyűjtő, beszélgetésvezető: Varga Eleonóra történész (Savaria MHV Múzeum).

2018.06.09 szombat

Séta a Bakonyban

Útvonal: Vinye vá. – Kulcsos házak – Barlang – Pápalátókő – Vinye vá. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06:05-kor Bp. Déli-pu. felé induló vonatnál. Veszprém: 08:15, Vinye vm. érk. 09:11. Táv: 12 km. Túravezető: Süle Antal.

2018.06.16 szombat

Andráshidától Zalaszentgyörgyig

Útvonal: Andráshida – Teskánd – Hottó – Zalaszentmihályfa, Árpád-kori templom – Böde – Ilona-major – Kávás – öreghegyi kápolna – Boncodfölde – Rita Ranch lovas tanya – Csurgasz, volt vá. – Zalaszentgyörgy vá. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06:36-kor Sz

Bővebb infó

2018.07.14 szombat

Márkótól Herendig

Útvonal: Márkó – Házi-földek – Bánd – Esseg-vár – Sziget-földek – Herend. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06:05-kor Veszprém felé induló vonatnál. Veszprém érk.: 07:58; ind.: 08:24, Márkó érk.: 08:31. Táv: 11 km. Túravezető: Rábai Péter.

2017.08.10

Lábizom- és agytekervénypróba

- a váci Vasutas Forrás Emléktalálkozón

A váci Dunaparton (fotó: Urbán László)

A 2017. évben a hagyományos „forrástalálkozónak” Vác adott otthont. E sorok írója immár negyedik alkalommal lehetett részese e rendezvénynek. Minden alkalommal kiváló lehetőség nyílt az OKT különböző szakaszainak bejárására.

A négynapos eseményen, amelynek jó hangulatához a VTSZ-es tagtársakkal, barátokkal való találkozás is hozzájárult, az Egylet természetjáró szakosztálya 25 fővel képviseltette magát.
Az első napon a vendégek helyi idegenvezetéssel bejárták a várost (Fehérek temploma, székesegyház, piarista templom, a börtön előtti ’56-os emlékmű, diadalív, Duna-part). Este, a szokásos megnyitó után, a túravezetők ismertették a túra lehetőségeket. Mindkét nap Szentesről Németh Imre, Szombathelyről Urbán László, Miskolcról Ruszkainé Piroska vitt egy-egy túrát, illetve kirándulást. Imre Váctól északra a Börzsönybe vezette társait, jómagam a Pilis OKT szakaszait céloztam meg. Piroska a Visegrádra és a vácrátóti arborétumba igyekvő, kevesebb gyaloglásra vállalkozó, de a szépségeket kedvelők csoportjának élére állt. Soproni barátaink Schlosser Péter vezetésével külön utakat jártak.

A váci székesegyház belseje (fotó: Urbán László)

A továbbiakban a pilisi élményeket idézem fel. Nem is a túraútvonal, hanem Vácról a gyaloglás kiindulópontjára való eljutás és a végpontokról való visszautazás volt egy kicsit bonyolult. Vonattal, villamossal, HÉV-vel, autóbusszal, komppal kellet utazni. Részletes itinerrel vágtunk neki az útnak. Az első napon Pilisszentkeresztről indultunk. Sajnos egy órát elvesztettünk a pomázi buszoknál, de sikerült az időkiesést behozni: a 30–33 fokos hőségben tempósan lépdelve kapaszkodtunk fel a Dobogókőre. A közös fotó elkészítése után a sikárosi erdészház mellett elhaladva Pilisszentlászlóra érkeztünk, ahol elkaptunk egy Szentendre felé induló buszt. Onnan HÉV-vel, vonattal éppen időben érkeztünk a vacsorához. Az estebédet vetélkedő követte. A háromfordulós tudáspróbán a „Szombathelyi pupákok” csapata szerezte meg az első helyezést.

Pillantás a hegytetőről (fotó: Urbán László)

A következő nap már rutinosan közelítettük meg Pilisszentlászlót. Kellemesebb időben, kb. 26 fokban túrázhattunk. Az időtervet betartva Madas László erdőmérnök emlékkövénél elfogyasztottuk az ebédet, majd nyugat felé lenézhettünk a gerincről a Dunakanyar dömösi szakaszára. Hamarosan a Nagyvillámhoz érkeztünk, ahol a Zsitvay-kilátónál gyönyörködhettünk a Dunakanyar teljes látványában. Innen Visegrádra lépdeltünk, ahol kompra szállva áthajóztunk Nagymarosra és vonattal Vácra utaztunk. Vacsora után a találkozó zárása, majd a vetélkedők eredményhirdetése következett. Sőt, hogy a túrákon elfáradt lábizmokat fellazítsuk, még táncra is perdültünk!
Vasárnap reggel ki-ki élményekkel gazdagodva szállt fel a hazafelé tartó vonatra. Páran szombathelyiek, levezetésképpen még elsétáltunk Pilisborosjenőről a Kevély-nyeregre.

Urbán László

Képgaléria

Vác főtere (fotó: Urbán László)
Váci Székesegyház
Pillantás a Dobogókőről
Hegyen völgyön át (fotó: Urbán László)
Indulás a dobogókői túrára (fotó: Urbán László)
Panoráma a Nagyvillámról (fotó: Urbán László)
A visegrádi fellegvár kapujából (fotó: Urbán László)
Visegrád fentről (fotó: Urbán László)
Második nap vége a Nagymaros állomáson (fotó: Urbán László)
Ráadás, hazafelé Kevély- nyeregnél (fotó: Urbán László)

A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.