2018.02.28 szerda, 17 óra

Szódásüveget, avitt süveget...

Különleges gyűjtemények extrém tárgyai

Kiállításnyitó a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

2018.03.03 szombat

Dozmattól Szombathelyig

Dozmattól Szombathelyig
Útvonal: Dozmat – Krisztina-kilátó – Életfa-parkerdő – szombathelyi Parkerdő- Szombathely. Találkozás: az Ady téren a 07:40-kor Bucsu felé induló autóbusznál. Táv: 11 km. Túravezető: Ruborits Sándor.

2018.03.07 szerda, 17 óra

Hova megyünk, bajtársak? – Világnak!

Könyvbemutató a Savaria Múzeumban

Az 1956-os forradalom leverése után a mai Szlovéniába irányuló menekülthullámról szóló kétnyelvű tanulmánykötet bemutatója a Szombathelyi Szlovén Önkormányzattal és a Pável Ágoston Szlovén Kulturális Egyesülettel közös szervezésben. A kötetet dr. Kovács Attila szerkesztő ismerteti.

2018.03.15 csütörtök

Tóth Béla emléktúra a Pinka-szurdokban

Útvonal: Felsőcsatár – Pinka-szurdok – Pinkaóvár (Burg) – Várújfalva – Eisenberg – Vaskeresztes – Szőlőhegy – Felsőcsatár. Találkozás az Ady téren a 07:40-kor Torony felé induló autóbusznál. Táv: 16 km. Túravezető: Süle Antal.

2018.03.25 vasárnap

Virágvasárnapi Pável Ágoston emlékséta

07:06 – vonat indul Szentgotthárdra. Program: a Pável Ágoston Múzeum megtekintése, virágvasárnapi szentmise, séta a Hársas-tóhoz, zenés irodalmi piknik, a ciszterci apátság maradványai, színház megtekintése.
A Szombathelyi Szlovén Önkormányzattal és a Pável Ágoston Szlovén Kulturális Egyesülettel közös szervezésben.

2017.08.10

Lábizom- és agytekervénypróba

- a váci Vasutas Forrás Emléktalálkozón

A váci Dunaparton (fotó: Urbán László)

A 2017. évben a hagyományos „forrástalálkozónak” Vác adott otthont. E sorok írója immár negyedik alkalommal lehetett részese e rendezvénynek. Minden alkalommal kiváló lehetőség nyílt az OKT különböző szakaszainak bejárására.

A négynapos eseményen, amelynek jó hangulatához a VTSZ-es tagtársakkal, barátokkal való találkozás is hozzájárult, az Egylet természetjáró szakosztálya 25 fővel képviseltette magát.
Az első napon a vendégek helyi idegenvezetéssel bejárták a várost (Fehérek temploma, székesegyház, piarista templom, a börtön előtti ’56-os emlékmű, diadalív, Duna-part). Este, a szokásos megnyitó után, a túravezetők ismertették a túra lehetőségeket. Mindkét nap Szentesről Németh Imre, Szombathelyről Urbán László, Miskolcról Ruszkainé Piroska vitt egy-egy túrát, illetve kirándulást. Imre Váctól északra a Börzsönybe vezette társait, jómagam a Pilis OKT szakaszait céloztam meg. Piroska a Visegrádra és a vácrátóti arborétumba igyekvő, kevesebb gyaloglásra vállalkozó, de a szépségeket kedvelők csoportjának élére állt. Soproni barátaink Schlosser Péter vezetésével külön utakat jártak.

A váci székesegyház belseje (fotó: Urbán László)

A továbbiakban a pilisi élményeket idézem fel. Nem is a túraútvonal, hanem Vácról a gyaloglás kiindulópontjára való eljutás és a végpontokról való visszautazás volt egy kicsit bonyolult. Vonattal, villamossal, HÉV-vel, autóbusszal, komppal kellet utazni. Részletes itinerrel vágtunk neki az útnak. Az első napon Pilisszentkeresztről indultunk. Sajnos egy órát elvesztettünk a pomázi buszoknál, de sikerült az időkiesést behozni: a 30–33 fokos hőségben tempósan lépdelve kapaszkodtunk fel a Dobogókőre. A közös fotó elkészítése után a sikárosi erdészház mellett elhaladva Pilisszentlászlóra érkeztünk, ahol elkaptunk egy Szentendre felé induló buszt. Onnan HÉV-vel, vonattal éppen időben érkeztünk a vacsorához. Az estebédet vetélkedő követte. A háromfordulós tudáspróbán a „Szombathelyi pupákok” csapata szerezte meg az első helyezést.

Pillantás a hegytetőről (fotó: Urbán László)

A következő nap már rutinosan közelítettük meg Pilisszentlászlót. Kellemesebb időben, kb. 26 fokban túrázhattunk. Az időtervet betartva Madas László erdőmérnök emlékkövénél elfogyasztottuk az ebédet, majd nyugat felé lenézhettünk a gerincről a Dunakanyar dömösi szakaszára. Hamarosan a Nagyvillámhoz érkeztünk, ahol a Zsitvay-kilátónál gyönyörködhettünk a Dunakanyar teljes látványában. Innen Visegrádra lépdeltünk, ahol kompra szállva áthajóztunk Nagymarosra és vonattal Vácra utaztunk. Vacsora után a találkozó zárása, majd a vetélkedők eredményhirdetése következett. Sőt, hogy a túrákon elfáradt lábizmokat fellazítsuk, még táncra is perdültünk!
Vasárnap reggel ki-ki élményekkel gazdagodva szállt fel a hazafelé tartó vonatra. Páran szombathelyiek, levezetésképpen még elsétáltunk Pilisborosjenőről a Kevély-nyeregre.

Urbán László

Képgaléria

Vác főtere (fotó: Urbán László)
Váci Székesegyház
Pillantás a Dobogókőről
Hegyen völgyön át (fotó: Urbán László)
Indulás a dobogókői túrára (fotó: Urbán László)
Panoráma a Nagyvillámról (fotó: Urbán László)
A visegrádi fellegvár kapujából (fotó: Urbán László)
Visegrád fentről (fotó: Urbán László)
Második nap vége a Nagymaros állomáson (fotó: Urbán László)
Ráadás, hazafelé Kevély- nyeregnél (fotó: Urbán László)

A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.