2017.11.29 szerda, 17:00

Apám hadinaplója 2. rész

Id. Karáth László emlékei a 2. világháborúból

Vendég: Karáth László, a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium ny. igazgatója.
Narrátor: Tóth Kálmán múzeumpedagógus.

2017.12.03 vasárnap

Hagyományos Mikulás napi túra a Kőszegi-hegységben

Útvonal: Kőszeg – Király-völgy – Okmányos – Hét-forrás és vissza Kőszeg. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 08:06-kor Kőszeg felé induló vonatnál, vagy Kőszegen 08:45-kor a Kiskakas vendéglőnél (Rákóczi u.). Táv: 16 km. Túravezető: Rábai Péter.

2017.12.20 szerda, 17:00

Karácsonyi harangok

Az Egylet nyitott versmondó köre és a Vivace Kamarazenekar közös ünnepváró műsora.
Helyszín: Savaria MHV Múzeum

2018.01.06 szombat

Évköszöntő (kijózanító) túra

Későbbi kiírás szerint...

2017.08.10

Lábizom- és agytekervénypróba

- a váci Vasutas Forrás Emléktalálkozón

A váci Dunaparton (fotó: Urbán László)

A 2017. évben a hagyományos „forrástalálkozónak” Vác adott otthont. E sorok írója immár negyedik alkalommal lehetett részese e rendezvénynek. Minden alkalommal kiváló lehetőség nyílt az OKT különböző szakaszainak bejárására.

A négynapos eseményen, amelynek jó hangulatához a VTSZ-es tagtársakkal, barátokkal való találkozás is hozzájárult, az Egylet természetjáró szakosztálya 25 fővel képviseltette magát.
Az első napon a vendégek helyi idegenvezetéssel bejárták a várost (Fehérek temploma, székesegyház, piarista templom, a börtön előtti ’56-os emlékmű, diadalív, Duna-part). Este, a szokásos megnyitó után, a túravezetők ismertették a túra lehetőségeket. Mindkét nap Szentesről Németh Imre, Szombathelyről Urbán László, Miskolcról Ruszkainé Piroska vitt egy-egy túrát, illetve kirándulást. Imre Váctól északra a Börzsönybe vezette társait, jómagam a Pilis OKT szakaszait céloztam meg. Piroska a Visegrádra és a vácrátóti arborétumba igyekvő, kevesebb gyaloglásra vállalkozó, de a szépségeket kedvelők csoportjának élére állt. Soproni barátaink Schlosser Péter vezetésével külön utakat jártak.

A váci székesegyház belseje (fotó: Urbán László)

A továbbiakban a pilisi élményeket idézem fel. Nem is a túraútvonal, hanem Vácról a gyaloglás kiindulópontjára való eljutás és a végpontokról való visszautazás volt egy kicsit bonyolult. Vonattal, villamossal, HÉV-vel, autóbusszal, komppal kellet utazni. Részletes itinerrel vágtunk neki az útnak. Az első napon Pilisszentkeresztről indultunk. Sajnos egy órát elvesztettünk a pomázi buszoknál, de sikerült az időkiesést behozni: a 30–33 fokos hőségben tempósan lépdelve kapaszkodtunk fel a Dobogókőre. A közös fotó elkészítése után a sikárosi erdészház mellett elhaladva Pilisszentlászlóra érkeztünk, ahol elkaptunk egy Szentendre felé induló buszt. Onnan HÉV-vel, vonattal éppen időben érkeztünk a vacsorához. Az estebédet vetélkedő követte. A háromfordulós tudáspróbán a „Szombathelyi pupákok” csapata szerezte meg az első helyezést.

Pillantás a hegytetőről (fotó: Urbán László)

A következő nap már rutinosan közelítettük meg Pilisszentlászlót. Kellemesebb időben, kb. 26 fokban túrázhattunk. Az időtervet betartva Madas László erdőmérnök emlékkövénél elfogyasztottuk az ebédet, majd nyugat felé lenézhettünk a gerincről a Dunakanyar dömösi szakaszára. Hamarosan a Nagyvillámhoz érkeztünk, ahol a Zsitvay-kilátónál gyönyörködhettünk a Dunakanyar teljes látványában. Innen Visegrádra lépdeltünk, ahol kompra szállva áthajóztunk Nagymarosra és vonattal Vácra utaztunk. Vacsora után a találkozó zárása, majd a vetélkedők eredményhirdetése következett. Sőt, hogy a túrákon elfáradt lábizmokat fellazítsuk, még táncra is perdültünk!
Vasárnap reggel ki-ki élményekkel gazdagodva szállt fel a hazafelé tartó vonatra. Páran szombathelyiek, levezetésképpen még elsétáltunk Pilisborosjenőről a Kevély-nyeregre.

Urbán László

Képgaléria

Vác főtere (fotó: Urbán László)
Váci Székesegyház
Pillantás a Dobogókőről
Hegyen völgyön át (fotó: Urbán László)
Indulás a dobogókői túrára (fotó: Urbán László)
Panoráma a Nagyvillámról (fotó: Urbán László)
A visegrádi fellegvár kapujából (fotó: Urbán László)
Visegrád fentről (fotó: Urbán László)
Második nap vége a Nagymaros állomáson (fotó: Urbán László)
Ráadás, hazafelé Kevély- nyeregnél (fotó: Urbán László)

A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.