2017.11.29 szerda, 17:00

Apám hadinaplója 2. rész

Id. Karáth László emlékei a 2. világháborúból

Vendég: Karáth László, a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium ny. igazgatója.
Narrátor: Tóth Kálmán múzeumpedagógus.

2017.12.03 vasárnap

Hagyományos Mikulás napi túra a Kőszegi-hegységben

Útvonal: Kőszeg – Király-völgy – Okmányos – Hét-forrás és vissza Kőszeg. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 08:06-kor Kőszeg felé induló vonatnál, vagy Kőszegen 08:45-kor a Kiskakas vendéglőnél (Rákóczi u.). Táv: 16 km. Túravezető: Rábai Péter.

2017.12.20 szerda, 17:00

Karácsonyi harangok

Az Egylet nyitott versmondó köre és a Vivace Kamarazenekar közös ünnepváró műsora.
Helyszín: Savaria MHV Múzeum

2018.01.06 szombat

Évköszöntő (kijózanító) túra

Későbbi kiírás szerint...

2017.08.19

Egy hét kerékpárral a Dél-Dunántúlon

Gyékényestől Bajáig

Komp a Dunán (fotó: Rábai Péter)

Az Egylet természetjáró csoportjának kerékpárosai 15. alkalommal indultak egyhetes nyári túrájukra. Ezúttal a „Három folyó kerékpárút” volt a cél. A kánikulával és a kellemetlen széllel dacolva 9 bringás pattant nyeregbe Gyékényesen.

Első frissítő állomásunk Csurgó volt, ahol a Csokonai Gimnázium parkjának árnyas fái alatt pihentünk, majd folytattuk utunkat első napi szálláshelyünkre, Nagyatádra. A József Attila kollégium minden igényt kielégítő, kétágyas szobáit nem sokáig élvezhettük, mert kora reggel indultunk tovább.
Második napi első pihenőnket Babócsán tartottuk. A Basakút és Nárciszkert látogatása után korán Barcsra értünk. Kollégiumi szálláshelyünk elfoglalása után betértünk a Szent Márton étterembe, hogy – augusztus 20. lévén – elfogyasszuk ünnepi ebédünket. A délutánt a Gyógy- és Strandfürdőben töltöttük el, izomláz megelőzési céllal.

A potonyi öregtölgy körül (fotó: Rábai Péter)

Újból korán indultunk harmadik napi utunkra. A darányi ősborókásnál egy rövid sétát tettünk, majd Potony községig tekertünk. Nem sokan ismerik a falu szépségeit: kazettás mennyezetű templomát és azt az öreg tölgyfát, amelyet heten értünk körbe. A faölelés után igyekeztünk Sellyére, következő szálláshelyünkre. Innen még kitérőt tettünk Drávaiványiba, a festett kazettás mennyezetű templom megtekintéséhez. Sellye Draskovich kastélya csak kívülről tekinthető meg. E csalódásért némiképpen kárpótolt bennünk a pompás ormánsági menüt adó étterem és az este 10 óráig nyitva tartó termálfürdő.
A negyedik napon, az Ormánság étteremben elköltött közös reggeli után Vajszlóig tekertünk. A község református templomában, a felújítás során festett kazettás mennyezet vált láthatóvá. Sorolhatjuk, hogy Adorjás, Kórós, majd visszafelé haladva Kémes temploma is festett kazettás mennyezetű. Szaporca érintésével a Dráva gátján haladva Drávaszabolcs és Harkány volt az útvonal. Itt ebédeltünk és a kerékpárúton a siklósi szállásunkra kerekeztünk. Majdnem mindenki „túlórázott” Máriagyűd templomáig.

Majs, szerb ortodox templom (fotó: Rábai Péter)

Ötödik túranapunkon Beremend volt az első célpont. A gyönyörű, karsztvizes strand mellett a Megbékélés kápolna környékéről láttuk az elhordott, lebányászott hegy bányaudvarát. Majson a szerb ortodox templom látványa nyújtott maradandó élményt még lepusztult állapotában is. Sátorhely történelmi emlékhelye másfél órás kikapcsolódást jelentett a nyeregből. Mohácsra érve rövid városnézés és vacsora következett.
Utolsó túranapunkon komppal Újmohácsra mentünk és burkolt gáton gond nélkül jutottunk el Bajáig. A bajok itt kezdődtek. Eddig nem volt műszaki hibánk, de most a 9 kerékpárból 6 a belvárosban defektet kapott. Megtudtuk, hogy ezért a kellemetlenségért a királydinnye nevű növény kiszóródó, hegyes tüskéjű magja a felelős.
A gumifoltozást egyéni városnézéssel feledtettük, este pedig közösen értékeltük a túra során megtett utat. 6 nap alatt, a sok látnivaló mellett kb. 350 km távolságot kerekeztünk. A hetedik napon a délutáni órákban vonatra szállva este érkeztünk Szombathelyre.

Rábai Péter

Képgaléria

Borókás (Darány) - (fotó: Rábai Péter)
Dráva-part, Potony közelében (fotó: Rábai Péter)
Drávaiványi templom kazettás mennyezete (fotó: Rábai Péter)
Sellye, Draskovich kastély
Vajszló (fotó: Rábai Péter)
Kórós (fotó: Rábai Péter)
Siklóson (fotó: Rábai Péter)
Beremend, Megbékélés kápolna (fotó: Rábai Péter)
Mohács-Sátorhely, történelmi emlékhelye (fotó: Rábai Péter)
Baja, a királydinnyén innen és túl (fotó: Rábai Péter)
Kerékpározók úton (fotó: Rábai Péter)
Baja főterén (fotó: Rábai Péter)
Nagyatád (fotó: Rábai Péter)
Csurgó (fotó: Rábai Péter)
Basakút (fotó: Rábai Péter)

A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.