2017.09.22 péntek

Jelmezes villámcsődület

Légy ott 16:30-kor a Fő téren

a szombathelyi tömegközlekedés, különösen a 120 éve elindított villamosvasúti közlekedés évfordulója alkalmából.

2017.10.07 szombat

Múzeumok hosszú éjszakája Bécsben

Hagyományos múzeumbarát kirándulás a császárvárosba

Porcelánmúzeum, Liechtenstein palota, Óvárosháza, Leopold Múzeum

2017.10.07 szombat

Túra Veszprém körül

Útvonal: Veszprém - Laczkó-forrás - Sas-hegy - Tekeres-völgy - Ördögrágta kő - Csatári malom romja - Veszprém.
Indulás 06:05-kor a szombathelyi vasútállomásról Bp. Déli pu.-ra induló vonatnál. Táv: 15 km, szintkülönbség:150 m. Túravezető: Urbán László.

2017.10.21 szombat

Őszi erdei túra

Útvonal: Lukácsháza vm. – Csömöte-hegy – Doroszlói erdő – Kőszegszerdahely – Velem – Cák – Kőszeg. Találkozás: a szombathelyi vasútállomáson a 08.06-kor Kőszeg felé induló vonatnál. Táv: 18 km, időtartam 6 óra. Túravezető: Süle Antal.

2017.11.11 szombat

Séta a Szent Márton körön

Útvonal: Vámoscsalád vm. – szentivánfai templom – Uraiújfalu, evangélikus templom – nicki plébánia – Répcelak vasútállomás. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06:29-kor Csornára induló vonatnál. Táv: kb. 10 km. Túravezető: Rábai Péter.

2017.08.19

Egy hét kerékpárral a Dél-Dunántúlon

Gyékényestől Bajáig

Komp a Dunán (fotó: Rábai Péter)

Az Egylet természetjáró csoportjának kerékpárosai 15. alkalommal indultak egyhetes nyári túrájukra. Ezúttal a „Három folyó kerékpárút” volt a cél. A kánikulával és a kellemetlen széllel dacolva 9 bringás pattant nyeregbe Gyékényesen.

Első frissítő állomásunk Csurgó volt, ahol a Csokonai Gimnázium parkjának árnyas fái alatt pihentünk, majd folytattuk utunkat első napi szálláshelyünkre, Nagyatádra. A József Attila kollégium minden igényt kielégítő, kétágyas szobáit nem sokáig élvezhettük, mert kora reggel indultunk tovább.
Második napi első pihenőnket Babócsán tartottuk. A Basakút és Nárciszkert látogatása után korán Barcsra értünk. Kollégiumi szálláshelyünk elfoglalása után betértünk a Szent Márton étterembe, hogy – augusztus 20. lévén – elfogyasszuk ünnepi ebédünket. A délutánt a Gyógy- és Strandfürdőben töltöttük el, izomláz megelőzési céllal.

A potonyi öregtölgy körül (fotó: Rábai Péter)

Újból korán indultunk harmadik napi utunkra. A darányi ősborókásnál egy rövid sétát tettünk, majd Potony községig tekertünk. Nem sokan ismerik a falu szépségeit: kazettás mennyezetű templomát és azt az öreg tölgyfát, amelyet heten értünk körbe. A faölelés után igyekeztünk Sellyére, következő szálláshelyünkre. Innen még kitérőt tettünk Drávaiványiba, a festett kazettás mennyezetű templom megtekintéséhez. Sellye Draskovich kastélya csak kívülről tekinthető meg. E csalódásért némiképpen kárpótolt bennünk a pompás ormánsági menüt adó étterem és az este 10 óráig nyitva tartó termálfürdő.
A negyedik napon, az Ormánság étteremben elköltött közös reggeli után Vajszlóig tekertünk. A község református templomában, a felújítás során festett kazettás mennyezet vált láthatóvá. Sorolhatjuk, hogy Adorjás, Kórós, majd visszafelé haladva Kémes temploma is festett kazettás mennyezetű. Szaporca érintésével a Dráva gátján haladva Drávaszabolcs és Harkány volt az útvonal. Itt ebédeltünk és a kerékpárúton a siklósi szállásunkra kerekeztünk. Majdnem mindenki „túlórázott” Máriagyűd templomáig.

Majs, szerb ortodox templom (fotó: Rábai Péter)

Ötödik túranapunkon Beremend volt az első célpont. A gyönyörű, karsztvizes strand mellett a Megbékélés kápolna környékéről láttuk az elhordott, lebányászott hegy bányaudvarát. Majson a szerb ortodox templom látványa nyújtott maradandó élményt még lepusztult állapotában is. Sátorhely történelmi emlékhelye másfél órás kikapcsolódást jelentett a nyeregből. Mohácsra érve rövid városnézés és vacsora következett.
Utolsó túranapunkon komppal Újmohácsra mentünk és burkolt gáton gond nélkül jutottunk el Bajáig. A bajok itt kezdődtek. Eddig nem volt műszaki hibánk, de most a 9 kerékpárból 6 a belvárosban defektet kapott. Megtudtuk, hogy ezért a kellemetlenségért a királydinnye nevű növény kiszóródó, hegyes tüskéjű magja a felelős.
A gumifoltozást egyéni városnézéssel feledtettük, este pedig közösen értékeltük a túra során megtett utat. 6 nap alatt, a sok látnivaló mellett kb. 350 km távolságot kerekeztünk. A hetedik napon a délutáni órákban vonatra szállva este érkeztünk Szombathelyre.

Rábai Péter

Képgaléria

Borókás (Darány) - (fotó: Rábai Péter)
Dráva-part, Potony közelében (fotó: Rábai Péter)
Drávaiványi templom kazettás mennyezete (fotó: Rábai Péter)
Sellye, Draskovich kastély
Vajszló (fotó: Rábai Péter)
Kórós (fotó: Rábai Péter)
Siklóson (fotó: Rábai Péter)
Beremend, Megbékélés kápolna (fotó: Rábai Péter)
Mohács-Sátorhely, történelmi emlékhelye (fotó: Rábai Péter)
Baja, a királydinnyén innen és túl (fotó: Rábai Péter)
Kerékpározók úton (fotó: Rábai Péter)
Baja főterén (fotó: Rábai Péter)
Nagyatád (fotó: Rábai Péter)
Csurgó (fotó: Rábai Péter)
Basakút (fotó: Rábai Péter)

A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.