2018.06.02 szombat

Gyalogtúra Zalaszentgyörgy környékén

Útvonal: Zalaszentgyörgy vá. – Kávás faluközpont – Kávási boronaút – Ilona majori elágazás – Nagyhegyi kápolna – Boncodfölde – Csurgasz lovas tanya – Zalaszentgyörgy vá. Táv: 11 km.

Részletekért katt!

2018.06.06 szerda, 17 óra

Könyvritkaságok nyomában

Vendég: Őri Tamás könyvgyűjtő, beszélgetésvezető: Varga Eleonóra történész (Savaria MHV Múzeum).

2018.06.09 szombat

Séta a Bakonyban

Útvonal: Vinye vá. – Kulcsos házak – Barlang – Pápalátókő – Vinye vá. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06:05-kor Bp. Déli-pu. felé induló vonatnál. Veszprém: 08:15, Vinye vm. érk. 09:11. Táv: 12 km. Túravezető: Süle Antal.

2018.06.16 szombat

Andráshidától Zalaszentgyörgyig

Útvonal: Andráshida – Teskánd – Hottó – Zalaszentmihályfa, Árpád-kori templom – Böde – Ilona-major – Kávás – öreghegyi kápolna – Boncodfölde – Rita Ranch lovas tanya – Csurgasz, volt vá. – Zalaszentgyörgy vá. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06:36-kor Sz

Bővebb infó

2018.07.14 szombat

Márkótól Herendig

Útvonal: Márkó – Házi-földek – Bánd – Esseg-vár – Sziget-földek – Herend. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06:05-kor Veszprém felé induló vonatnál. Veszprém érk.: 07:58; ind.: 08:24, Márkó érk.: 08:31. Táv: 11 km. Túravezető: Rábai Péter.

2017.08.19

Egy hét kerékpárral a Dél-Dunántúlon

Gyékényestől Bajáig

Komp a Dunán (fotó: Rábai Péter)

Az Egylet természetjáró csoportjának kerékpárosai 15. alkalommal indultak egyhetes nyári túrájukra. Ezúttal a „Három folyó kerékpárút” volt a cél. A kánikulával és a kellemetlen széllel dacolva 9 bringás pattant nyeregbe Gyékényesen.

Első frissítő állomásunk Csurgó volt, ahol a Csokonai Gimnázium parkjának árnyas fái alatt pihentünk, majd folytattuk utunkat első napi szálláshelyünkre, Nagyatádra. A József Attila kollégium minden igényt kielégítő, kétágyas szobáit nem sokáig élvezhettük, mert kora reggel indultunk tovább.
Második napi első pihenőnket Babócsán tartottuk. A Basakút és Nárciszkert látogatása után korán Barcsra értünk. Kollégiumi szálláshelyünk elfoglalása után betértünk a Szent Márton étterembe, hogy – augusztus 20. lévén – elfogyasszuk ünnepi ebédünket. A délutánt a Gyógy- és Strandfürdőben töltöttük el, izomláz megelőzési céllal.

A potonyi öregtölgy körül (fotó: Rábai Péter)

Újból korán indultunk harmadik napi utunkra. A darányi ősborókásnál egy rövid sétát tettünk, majd Potony községig tekertünk. Nem sokan ismerik a falu szépségeit: kazettás mennyezetű templomát és azt az öreg tölgyfát, amelyet heten értünk körbe. A faölelés után igyekeztünk Sellyére, következő szálláshelyünkre. Innen még kitérőt tettünk Drávaiványiba, a festett kazettás mennyezetű templom megtekintéséhez. Sellye Draskovich kastélya csak kívülről tekinthető meg. E csalódásért némiképpen kárpótolt bennünk a pompás ormánsági menüt adó étterem és az este 10 óráig nyitva tartó termálfürdő.
A negyedik napon, az Ormánság étteremben elköltött közös reggeli után Vajszlóig tekertünk. A község református templomában, a felújítás során festett kazettás mennyezet vált láthatóvá. Sorolhatjuk, hogy Adorjás, Kórós, majd visszafelé haladva Kémes temploma is festett kazettás mennyezetű. Szaporca érintésével a Dráva gátján haladva Drávaszabolcs és Harkány volt az útvonal. Itt ebédeltünk és a kerékpárúton a siklósi szállásunkra kerekeztünk. Majdnem mindenki „túlórázott” Máriagyűd templomáig.

Majs, szerb ortodox templom (fotó: Rábai Péter)

Ötödik túranapunkon Beremend volt az első célpont. A gyönyörű, karsztvizes strand mellett a Megbékélés kápolna környékéről láttuk az elhordott, lebányászott hegy bányaudvarát. Majson a szerb ortodox templom látványa nyújtott maradandó élményt még lepusztult állapotában is. Sátorhely történelmi emlékhelye másfél órás kikapcsolódást jelentett a nyeregből. Mohácsra érve rövid városnézés és vacsora következett.
Utolsó túranapunkon komppal Újmohácsra mentünk és burkolt gáton gond nélkül jutottunk el Bajáig. A bajok itt kezdődtek. Eddig nem volt műszaki hibánk, de most a 9 kerékpárból 6 a belvárosban defektet kapott. Megtudtuk, hogy ezért a kellemetlenségért a királydinnye nevű növény kiszóródó, hegyes tüskéjű magja a felelős.
A gumifoltozást egyéni városnézéssel feledtettük, este pedig közösen értékeltük a túra során megtett utat. 6 nap alatt, a sok látnivaló mellett kb. 350 km távolságot kerekeztünk. A hetedik napon a délutáni órákban vonatra szállva este érkeztünk Szombathelyre.

Rábai Péter

Képgaléria

Borókás (Darány) - (fotó: Rábai Péter)
Dráva-part, Potony közelében (fotó: Rábai Péter)
Drávaiványi templom kazettás mennyezete (fotó: Rábai Péter)
Sellye, Draskovich kastély
Vajszló (fotó: Rábai Péter)
Kórós (fotó: Rábai Péter)
Siklóson (fotó: Rábai Péter)
Beremend, Megbékélés kápolna (fotó: Rábai Péter)
Mohács-Sátorhely, történelmi emlékhelye (fotó: Rábai Péter)
Baja, a királydinnyén innen és túl (fotó: Rábai Péter)
Kerékpározók úton (fotó: Rábai Péter)
Baja főterén (fotó: Rábai Péter)
Nagyatád (fotó: Rábai Péter)
Csurgó (fotó: Rábai Péter)
Basakút (fotó: Rábai Péter)

A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.