2018.07.14 szombat

Márkótól Herendig

Útvonal: Márkó – Házi-földek – Bánd – Esseg-vár – Sziget-földek – Herend. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06:05-kor Veszprém felé induló vonatnál. Veszprém érk.: 07:58; ind.: 08:24, Márkó érk.: 08:31. Táv: 11 km. Túravezető: Rábai Péter.

2018.07.21

OKT túra

Találkozás az Ady térről Sopron felé 07:30-kor induló autóbusznál. Útvonal: Tömörd – Kőszeg. Táv: 15 km. Túravezető: Süle Antal.

2017.06.24

Tárlat és régészkonferencia

A vaskori régésztábor krónikája – 4. rész

Pillanatok a régésztábor életéből

Szombaton, a tábor zárónapján, szinte repült az idő. Alig érkeztek meg a gyerekek, máris a Vasi Skanzen Bozzaiból áttelepített torkos pajtájában sürgölődtek. Anna irányítása mellett készült a kiállítás, amely az elmúlt napok történéseit volt hivatott bemutatni a Tisztelt Látogatóközönség számára.

A kiállítás „kurátora”, Anna a „műtárgyakat” rendezte el az asztalokon, míg segédei a fotókat tűzték paravánra. A régészfiúk „in situ” kiemelték helyéből az egyik vaskohót és a kiállítótár közepén állították fel. A műtárgybiztonság érdekében a sérülékeny alkotásokat óvatosságra intő feliratokkal látták el, sőt két teremőrt is kijelöltek. A tárlatvezetők Sztelly mentorálása mellett, ismereteiket felfrissítve járták végig a kiállítóteret.
A pajta szellős oldalhelyiségét Kamiék multimédiás konferenciateremmé varázsolták. Minden előadó kipróbálta, hogy működik-e az előző napokban/estéken elkészített prezentációja? Néhányan még utánanéztek: pontosak-e a bemutatásra szánt kutatási eredményeik.

16 óra előtt már gyülekezett a közönség a szalaggal lezárt kiállítótér kapuja előtt. Elérkezett az idő: Kristóf (aki – ahogy néha a kiállításokat megnyitó prominens személyiségekkel is előfordul, kissé késve jelent meg a helyszínen), emelkedett szavakkal ajánlotta a tárlatot a megjelentek figyelmébe. Az ünnepi szónoklat végén Kami is szólt néhány szót, majd a szalag átvágása után a tárlatvezetők ügyesen végigkalauzolták a körülálló látogatókat a „teremben”, ahol mindenkinek jutott hely, és minden úgy volt a helyén, ahogy annak lennie kell.

Kristóf  köszöntőbeszédet mond

A régészkonferencia 10 előadója példamutatóan tartotta magát a rendelkezésére álló időhöz. Mivel a szakszerűségen sem esett csorba, a tanácskozás elnökségnek (Cserga és Kami) néhány apró kiegészítésen kívül nem is jutott más szerep, mint hogy megköszönje a résztvevők élvezetes előadásait, az elvégzett munkát és meghívjon mindenkit a konferencia- és táborzáró állófogadásra (sörös lencse, a la’ Andi).

TK

Képgaléria

Az értékes darabok mindegyike egyedi és megismételhetetlen
Gergő őrizte a vaskóhót
A felkészülés utolsó pillanatai
Az ünnepélyes megnyitó
A legkisebb tárlatvezető mindenkit ámulatba ejtett
Sok érdeklődőt vonzott a kiállítás
Tessék csak figyelni!
A vaskohászat és a régészeti terepmunkálatok eszközei
Tűzről pattant leánykák mutatták be a szövés-fonást a látogatóknak
Emlékezzünk eleinkre
A földbelátásról szakszerűen
A történészek rakott palacsintája
Kiselőadás a kelta pénzleletekről
A restaurálról dióhéjban
Kelta kardok - másolat vagy eredeti?
Elmélkedés a vaskohászat eredményeiről
Az ízletes sörös lencséből sokan repetáztak
Lencse nélkül kérhetem?
Tábori falatozás
Viszlát legközelebb!

A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.