2017.12.20 szerda, 17:00

Karácsonyi harangok

Az Egylet nyitott versmondó köre és a Vivace Kamarazenekar közös ünnepváró műsora.
Helyszín: Savaria MHV Múzeum

2018.01.06 szombat

Évköszöntő (kijózanító) túra

Útvonal: Pornóapáti – Beled (Bildein) – Monyorókerék (Eberau) – Szentpéterfa. Találkozás: az Ady téren a 07:15- kor Pornóapáti felé induló autóbusznál. Előjelentkezés szükséges! Szentpéterfán vendéglőben ebédet rendelünk! Táv: kb.10 km. Túravezető: Rábai Péter.

2018.01.10 szerda, 16:30 óra

Élménybeszámoló és rendkívüli közgyűlés

Aktuális ügyek megtárgyalása, majd Rábai Péter élménybeszámolója a 2017 nyarán tett kerékpártúráról

2018.01.21 vasárnap

Gerinctúra Velemtől Kőszegig a Kendigen át

Útvonal: Velem – Szent Vid – Hörmann-forrás parkoló – Kendig – Kopasz-Kendig –Vöröskereszt – Óház-kilátó – Kincs-pihenő – Kőszeg. Találkozás: az Ady téren 07:30-kor induló velemi autóbusznál Táv: 19 km, időtartam kb. 7 óra. Túravezető: Süle Antal.

2018.02.03 szombat

Kőszegfalvától Lukácsházáig

Útvonal: Kőszegfalva – Abért-tó – Kőszegdoroszló – Doroszlói erdő – Csömöte-hegy – Kilátó – Pöse – Lukácsháza. Találkozás: a szombathelyi vasútállomáson, a 08:06-kor Kőszeg felé induló vonatnál. Táv: 11 km, időtartam: kb. 4 óra Túravezető: Rábai Péter.

2017.06.12

Az emlékek hullámvasútján

Megnyílt a kiállítás, amit MINDENKÉPPEN látni kell!

Tárlatra hangolva - Kóta Donát csellószólójával

Színesben, fekete-fehérben, barnított árnyalatokkal. Pajtással, Skolnyikkal, Utitárssal, Fed-50-es géppel megörökítve. ORWO és FORTEPAN negatív filmkockákon, saját fürdőszoba-laborban, fotósklubban vagy az OFOTÉRT-ben előhívott papírképeken. Időutazás – fénnyel írott szombathelyi történetek a MNL Vas Megyei Levéltárában.


Az amatőr és műkedvelő fényképészek képei a város mindennapjairól regélnek, rögzítik a közterek változásait, az ott zajló eseményeket – emelte ki köszöntőjében dr. Melega Miklós, a házigazda intézmény igazgatója. S hozzátette még: elszántság, türelem, gyakorlás, olykor már-már megszállottság vezette azokat, akik 1890 és 1990 közt készítették művészi vagy dokumentatív értékű felvételeiket. Nem kevesebb elszántságra és szenvedélyre volt szükség e megőrzésre méltó örökség kiállítás formájában való bemutatásához sem. A Vasi Múzeumbarát Egylet 2008-ban programsorozatot indított, hogy feltárja a szombathelyi amatőr és műkedvelő fotográfusok hagyatékát.

Az emlékek hullámvasútján - Mihályfi Sándorral


Az időközben összegyűlt több mint 2000 fényképből válogatott tárlat az idősebbek számára utazás az emlékek hullámvasútján, a fiatalabbaknak újdonság, amelyre rácsodálkozhatnak – mondta megnyitóbeszédében Mihályfi Sándor, aki a kiállítást saját fotótechnikai gyűjteményének egyes darabjaival is gazdagította. Megemlékezett nagyapjáról, aki az MTI tudósítójaként dolgozott és megtanította neki a filmelőhívás fortélyait. Beszédét követően a VMbE elnöke, a kiállítás kurátora, Bajzik Zsolt levéltáros ismertette a tárlat tematikai egységeit a megnyitó szépszámú közönségének. A kronologikus rendbe szedett kollekció az amatőr fotózás hajnalán alkotó, kiemelkedő helyi személyiségek: Vizmathy Géza, Kiss Zoltán felvételeitől egészen a színes filmre való fotózás elterjedéséig vezet.

Riport Reczetár Ágnessel (a háttérben Ágnes gyermekkori fotói, amelyeket édesapja készített)


Az amatőr fotográfiák nyilvánosságra hozatalára ritkán nyílt alkalom. Különleges lehetőség volt erre a Szombathelyen, 1942-ben megrendezett Országos Fényképművészeti Kiállítás. Majd az 1957-ben meghirdetett városi fotópályázat, amelynek hatására hamarosan megalakult a Savaria Fotóklub.

Bajzik Zsolt a kiállítás különlegességeként említette a tárlókba helyezett fotóalbumokat, kiemelve azok példaértékű igényességét. A kutatómunka legszebb része – mondta a kurátor – a fényképek készítőinek, illetve a hagyatékok örököseinek felkeresése volt. A velük folytatott beszélgetések során feltárult a megörökített pillanatok háttere, színes történetek kerekedtek a fekete-fehér képek köré.
Vajon jut-e majd hasonló múltidéző szerep napjaink mérhetetlen mennyiségű digitális fényképeinek?

Sztelly-TK

Képgaléria

Az emlékek hullámvasútján
Kosztolánczy Tibor fotóiból Fülöp Gábor interaktív városismereti játékot készített
Az emlékek hullámvasútján
Az emlékek hullámvasútján
Üveglemez mögött, üveglemez nélkül
A kiállításnyitó közönsége
Tárlatra hangolva - Kóta Donát csellószólójával
Emlékeket őrző tárgyak és emberek
A kiállításnyitó közönsége
Az emlékek hullámvasútján
Az emlékek hullámvasútján
Az emlékek hullámvasútján
Az emlékek hullámvasútján - Mihályfi Sándorral
A tárlat kurátora, Bajzik Zsolt
Emlékeket őrző tárgyak és emberek

A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.