2018.07.14 szombat

Márkótól Herendig

Útvonal: Márkó – Házi-földek – Bánd – Esseg-vár – Sziget-földek – Herend. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06:05-kor Veszprém felé induló vonatnál. Veszprém érk.: 07:58; ind.: 08:24, Márkó érk.: 08:31. Táv: 11 km. Túravezető: Rábai Péter.

2018.07.21

OKT túra

Találkozás az Ady térről Sopron felé 07:30-kor induló autóbusznál. Útvonal: Tömörd – Kőszeg. Táv: 15 km. Túravezető: Süle Antal.

2017.06.12

Az emlékek hullámvasútján

Megnyílt a kiállítás, amit MINDENKÉPPEN látni kell!

Tárlatra hangolva - Kóta Donát csellószólójával

Színesben, fekete-fehérben, barnított árnyalatokkal. Pajtással, Skolnyikkal, Utitárssal, Fed-50-es géppel megörökítve. ORWO és FORTEPAN negatív filmkockákon, saját fürdőszoba-laborban, fotósklubban vagy az OFOTÉRT-ben előhívott papírképeken. Időutazás – fénnyel írott szombathelyi történetek a MNL Vas Megyei Levéltárában.


Az amatőr és műkedvelő fényképészek képei a város mindennapjairól regélnek, rögzítik a közterek változásait, az ott zajló eseményeket – emelte ki köszöntőjében dr. Melega Miklós, a házigazda intézmény igazgatója. S hozzátette még: elszántság, türelem, gyakorlás, olykor már-már megszállottság vezette azokat, akik 1890 és 1990 közt készítették művészi vagy dokumentatív értékű felvételeiket. Nem kevesebb elszántságra és szenvedélyre volt szükség e megőrzésre méltó örökség kiállítás formájában való bemutatásához sem. A Vasi Múzeumbarát Egylet 2008-ban programsorozatot indított, hogy feltárja a szombathelyi amatőr és műkedvelő fotográfusok hagyatékát.

Az emlékek hullámvasútján - Mihályfi Sándorral


Az időközben összegyűlt több mint 2000 fényképből válogatott tárlat az idősebbek számára utazás az emlékek hullámvasútján, a fiatalabbaknak újdonság, amelyre rácsodálkozhatnak – mondta megnyitóbeszédében Mihályfi Sándor, aki a kiállítást saját fotótechnikai gyűjteményének egyes darabjaival is gazdagította. Megemlékezett nagyapjáról, aki az MTI tudósítójaként dolgozott és megtanította neki a filmelőhívás fortélyait. Beszédét követően a VMbE elnöke, a kiállítás kurátora, Bajzik Zsolt levéltáros ismertette a tárlat tematikai egységeit a megnyitó szépszámú közönségének. A kronologikus rendbe szedett kollekció az amatőr fotózás hajnalán alkotó, kiemelkedő helyi személyiségek: Vizmathy Géza, Kiss Zoltán felvételeitől egészen a színes filmre való fotózás elterjedéséig vezet.

Riport Reczetár Ágnessel (a háttérben Ágnes gyermekkori fotói, amelyeket édesapja készített)


Az amatőr fotográfiák nyilvánosságra hozatalára ritkán nyílt alkalom. Különleges lehetőség volt erre a Szombathelyen, 1942-ben megrendezett Országos Fényképművészeti Kiállítás. Majd az 1957-ben meghirdetett városi fotópályázat, amelynek hatására hamarosan megalakult a Savaria Fotóklub.

Bajzik Zsolt a kiállítás különlegességeként említette a tárlókba helyezett fotóalbumokat, kiemelve azok példaértékű igényességét. A kutatómunka legszebb része – mondta a kurátor – a fényképek készítőinek, illetve a hagyatékok örököseinek felkeresése volt. A velük folytatott beszélgetések során feltárult a megörökített pillanatok háttere, színes történetek kerekedtek a fekete-fehér képek köré.
Vajon jut-e majd hasonló múltidéző szerep napjaink mérhetetlen mennyiségű digitális fényképeinek?

Sztelly-TK

Képgaléria

Az emlékek hullámvasútján
Kosztolánczy Tibor fotóiból Fülöp Gábor interaktív városismereti játékot készített
Az emlékek hullámvasútján
Az emlékek hullámvasútján
Üveglemez mögött, üveglemez nélkül
A kiállításnyitó közönsége
Tárlatra hangolva - Kóta Donát csellószólójával
Emlékeket őrző tárgyak és emberek
A kiállításnyitó közönsége
Az emlékek hullámvasútján
Az emlékek hullámvasútján
Az emlékek hullámvasútján
Az emlékek hullámvasútján - Mihályfi Sándorral
A tárlat kurátora, Bajzik Zsolt
Emlékeket őrző tárgyak és emberek

A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.