2017.12.20 szerda, 17:00

Karácsonyi harangok

Az Egylet nyitott versmondó köre és a Vivace Kamarazenekar közös ünnepváró műsora.
Helyszín: Savaria MHV Múzeum

2018.01.06 szombat

Évköszöntő (kijózanító) túra

Útvonal: Pornóapáti – Beled (Bildein) – Monyorókerék (Eberau) – Szentpéterfa. Találkozás: az Ady téren a 07:15- kor Pornóapáti felé induló autóbusznál. Előjelentkezés szükséges! Szentpéterfán vendéglőben ebédet rendelünk! Táv: kb.10 km. Túravezető: Rábai Péter.

2018.01.10 szerda, 16:30 óra

Élménybeszámoló és rendkívüli közgyűlés

Aktuális ügyek megtárgyalása, majd Rábai Péter élménybeszámolója a 2017 nyarán tett kerékpártúráról

2018.01.21 vasárnap

Gerinctúra Velemtől Kőszegig a Kendigen át

Útvonal: Velem – Szent Vid – Hörmann-forrás parkoló – Kendig – Kopasz-Kendig –Vöröskereszt – Óház-kilátó – Kincs-pihenő – Kőszeg. Találkozás: az Ady téren 07:30-kor induló velemi autóbusznál Táv: 19 km, időtartam kb. 7 óra. Túravezető: Süle Antal.

2018.02.03 szombat

Kőszegfalvától Lukácsházáig

Útvonal: Kőszegfalva – Abért-tó – Kőszegdoroszló – Doroszlói erdő – Csömöte-hegy – Kilátó – Pöse – Lukácsháza. Találkozás: a szombathelyi vasútállomáson, a 08:06-kor Kőszeg felé induló vonatnál. Táv: 11 km, időtartam: kb. 4 óra Túravezető: Rábai Péter.

2017.05.26

Felvillanó képek

…egy múzeumpedagógiai foglalkozásról

Szóra váltott gondolatok

Képek bűvöletében élünk. Folyamatosan, a humort sem nélkülözve osztjuk meg életünk apró, örömteli pillanatait a közösségi oldalakon. Így meghosszabbítjuk az érzést, amit átéltünk. Közben nem gondolunk rá, hogy dokumentálunk. A mi jelenünk is ott lesz majd egyszer a történelem lapjain…

Az 1860-as években alapított, évszázadokon keresztül Szombathelyen működő Knebel fényképész dinasztia tagjai és más neves fotográfusok hasonlóan, de átgondoltabban örökítették meg a város látképét, nagy eseményeit, vagy épp a polgárok arcán tükröződő érzelmeket. Ma már hol vannak ők? S hol vannak ezek az épületek? A Savaria Múzeum dísztermében egykori fényük egy (vaku)villanásnyira felragyog…

A múzeumbogár klub legutóbbi foglalkozása az 1943-ban forgatott „Őrség a Rajnán” című, 1943-ban forgatott hollywoodi produkció részletével indult. Hogy mi a kapcsolat a Savaria Múzeum „Fényérzék” című kiállítása és e filmalkotás közt? A kiállítótérbe lépő látogató az egykor ünnepelt szépség, Benes Gizella (Daisy) és az Oscar-díjas színész, Lukács Pál romantikus kapcsolatának címlapra illő sztorijával szembesülhet.
A tárlat mintegy 400 szombathelyi fotógráfián keresztül mutatja be a kultúra, a munka, a vallás, a szabadidő világát. Meglepő történetek tárulnak fel többek közt a Dallmann-könyvkötészet dolgozóiról, a Savaria Bicycle Club eredményeiről, vagy az antant ellenőrző bizottság elleni tűntetésről. A monumentális méreteket kedvelők mellett a kamerába kíváncsiskodókra is gondoltak a tárlat rendezői.

Üveg- és celluloidnegatívot, diaképet, régi doboz fényképezőgépet vehettek kézbe

A fényképezés technikai fejlődéséről a foglalkozást vezető Tóth Kálmán mesélt röviden. Közben üveg- és celluloidnegatívot, diaképet, régi doboz fényképezőgépet vehettek kézbe a klubtagok. Egyéni feladat következett: a nagyméretű portrék közül egy számukra szimpatikus személy vélt jellemvonásait vázolták fel a múzeumbogarak. Ezután az egyik csoport a Daisyt csodáló szombathelyi bohém ifjak feje fölé kreált gondolatfelhőket. A társaság másik fele kulturális programokat tervezett a Savaria Múzeum valaha galériás dísztermébe. A harmadik csapat a régi épületek fotóit társította a jelenkori felvételekkel.

Sztelly–TK

Képgaléria

Egy fotóalbumba veszve
Séta a múltban
Csak pamutkesztyűben fogható a finom üvegnegatív
Munka közben
Egy kattintásnyira
Szombathely akkor és most
Betöltené a teret...
Ha feltűnik a színen Daisy
bohém urak sora nézi.
Feladat teljesítve!

A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.