2018.06.02 szombat

Gyalogtúra Zalaszentgyörgy környékén

Útvonal: Zalaszentgyörgy vá. – Kávás faluközpont – Kávási boronaút – Ilona majori elágazás – Nagyhegyi kápolna – Boncodfölde – Csurgasz lovas tanya – Zalaszentgyörgy vá. Táv: 11 km.

Részletekért katt!

2018.06.06 szerda, 17 óra

Könyvritkaságok nyomában

Vendég: Őri Tamás könyvgyűjtő, beszélgetésvezető: Varga Eleonóra történész (Savaria MHV Múzeum).

2018.06.09 szombat

Séta a Bakonyban

Útvonal: Vinye vá. – Kulcsos házak – Barlang – Pápalátókő – Vinye vá. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06:05-kor Bp. Déli-pu. felé induló vonatnál. Veszprém: 08:15, Vinye vm. érk. 09:11. Táv: 12 km. Túravezető: Süle Antal.

2018.06.16 szombat

Andráshidától Zalaszentgyörgyig

Útvonal: Andráshida – Teskánd – Hottó – Zalaszentmihályfa, Árpád-kori templom – Böde – Ilona-major – Kávás – öreghegyi kápolna – Boncodfölde – Rita Ranch lovas tanya – Csurgasz, volt vá. – Zalaszentgyörgy vá. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06:36-kor Sz

Bővebb infó

2018.07.14 szombat

Márkótól Herendig

Útvonal: Márkó – Házi-földek – Bánd – Esseg-vár – Sziget-földek – Herend. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06:05-kor Veszprém felé induló vonatnál. Veszprém érk.: 07:58; ind.: 08:24, Márkó érk.: 08:31. Táv: 11 km. Túravezető: Rábai Péter.

2017.05.26

Felvillanó képek

…egy múzeumpedagógiai foglalkozásról

Szóra váltott gondolatok

Képek bűvöletében élünk. Folyamatosan, a humort sem nélkülözve osztjuk meg életünk apró, örömteli pillanatait a közösségi oldalakon. Így meghosszabbítjuk az érzést, amit átéltünk. Közben nem gondolunk rá, hogy dokumentálunk. A mi jelenünk is ott lesz majd egyszer a történelem lapjain…

Az 1860-as években alapított, évszázadokon keresztül Szombathelyen működő Knebel fényképész dinasztia tagjai és más neves fotográfusok hasonlóan, de átgondoltabban örökítették meg a város látképét, nagy eseményeit, vagy épp a polgárok arcán tükröződő érzelmeket. Ma már hol vannak ők? S hol vannak ezek az épületek? A Savaria Múzeum dísztermében egykori fényük egy (vaku)villanásnyira felragyog…

A múzeumbogár klub legutóbbi foglalkozása az 1943-ban forgatott „Őrség a Rajnán” című, 1943-ban forgatott hollywoodi produkció részletével indult. Hogy mi a kapcsolat a Savaria Múzeum „Fényérzék” című kiállítása és e filmalkotás közt? A kiállítótérbe lépő látogató az egykor ünnepelt szépség, Benes Gizella (Daisy) és az Oscar-díjas színész, Lukács Pál romantikus kapcsolatának címlapra illő sztorijával szembesülhet.
A tárlat mintegy 400 szombathelyi fotógráfián keresztül mutatja be a kultúra, a munka, a vallás, a szabadidő világát. Meglepő történetek tárulnak fel többek közt a Dallmann-könyvkötészet dolgozóiról, a Savaria Bicycle Club eredményeiről, vagy az antant ellenőrző bizottság elleni tűntetésről. A monumentális méreteket kedvelők mellett a kamerába kíváncsiskodókra is gondoltak a tárlat rendezői.

Üveg- és celluloidnegatívot, diaképet, régi doboz fényképezőgépet vehettek kézbe

A fényképezés technikai fejlődéséről a foglalkozást vezető Tóth Kálmán mesélt röviden. Közben üveg- és celluloidnegatívot, diaképet, régi doboz fényképezőgépet vehettek kézbe a klubtagok. Egyéni feladat következett: a nagyméretű portrék közül egy számukra szimpatikus személy vélt jellemvonásait vázolták fel a múzeumbogarak. Ezután az egyik csoport a Daisyt csodáló szombathelyi bohém ifjak feje fölé kreált gondolatfelhőket. A társaság másik fele kulturális programokat tervezett a Savaria Múzeum valaha galériás dísztermébe. A harmadik csapat a régi épületek fotóit társította a jelenkori felvételekkel.

Sztelly–TK

Képgaléria

Egy fotóalbumba veszve
Séta a múltban
Csak pamutkesztyűben fogható a finom üvegnegatív
Munka közben
Egy kattintásnyira
Szombathely akkor és most
Betöltené a teret...
Ha feltűnik a színen Daisy
bohém urak sora nézi.
Feladat teljesítve!

A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.