2017.10.21 szombat

Őszi erdei túra

Útvonal: Lukácsháza vm. – Csömöte-hegy – Doroszlói erdő – Kőszegszerdahely – Velem – Cák – Kőszeg. Találkozás: a szombathelyi vasútállomáson a 08.06-kor Kőszeg felé induló vonatnál. Táv: 18 km, időtartam 6 óra. Túravezető: Süle Antal.

2017.11.08 szerda

Kardok, balták, karikatúrák

Beszélgetés Koszorús Ödön ikervári helytörténeti kutatóval

Gyűjtemények gyűjteménye No. 26.
17:00-kor a Savaria MHV Múzeumban
Narrátor: Tóth Kálmán

2017.11.11 szombat

Séta a Szent Márton körön

Útvonal: Vámoscsalád vm. – szentivánfai templom – Uraiújfalu, evangélikus templom – nicki plébánia – Répcelak vasútállomás. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06:29-kor Csornára induló vonatnál. Táv: kb. 10 km. Túravezető: Rábai Péter.

2017.11.18 szombat

OKT túra

Útvonal: Káld – Hidegkúti erdészház – Rózsakerti eh. – Gérce. Találkozás Szombathelyen, az Ady téren a 06:15-kor Sárvár felé induló autóbusznál. Táv: 13,9 km. Túravezető: Süle Antal.

2017.11.29 szerda, 17:00

Apám hadinaplója 2. rész

Emlékek a II. világháborúból

Vendég: Karáth László a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium ny. igazgatója.
Beszélgetésvezető: Tóth Kálmán

2017.05.26

Felvillanó képek

…egy múzeumpedagógiai foglalkozásról

Szóra váltott gondolatok

Képek bűvöletében élünk. Folyamatosan, a humort sem nélkülözve osztjuk meg életünk apró, örömteli pillanatait a közösségi oldalakon. Így meghosszabbítjuk az érzést, amit átéltünk. Közben nem gondolunk rá, hogy dokumentálunk. A mi jelenünk is ott lesz majd egyszer a történelem lapjain…

Az 1860-as években alapított, évszázadokon keresztül Szombathelyen működő Knebel fényképész dinasztia tagjai és más neves fotográfusok hasonlóan, de átgondoltabban örökítették meg a város látképét, nagy eseményeit, vagy épp a polgárok arcán tükröződő érzelmeket. Ma már hol vannak ők? S hol vannak ezek az épületek? A Savaria Múzeum dísztermében egykori fényük egy (vaku)villanásnyira felragyog…

A múzeumbogár klub legutóbbi foglalkozása az 1943-ban forgatott „Őrség a Rajnán” című, 1943-ban forgatott hollywoodi produkció részletével indult. Hogy mi a kapcsolat a Savaria Múzeum „Fényérzék” című kiállítása és e filmalkotás közt? A kiállítótérbe lépő látogató az egykor ünnepelt szépség, Benes Gizella (Daisy) és az Oscar-díjas színész, Lukács Pál romantikus kapcsolatának címlapra illő sztorijával szembesülhet.
A tárlat mintegy 400 szombathelyi fotógráfián keresztül mutatja be a kultúra, a munka, a vallás, a szabadidő világát. Meglepő történetek tárulnak fel többek közt a Dallmann-könyvkötészet dolgozóiról, a Savaria Bicycle Club eredményeiről, vagy az antant ellenőrző bizottság elleni tűntetésről. A monumentális méreteket kedvelők mellett a kamerába kíváncsiskodókra is gondoltak a tárlat rendezői.

Üveg- és celluloidnegatívot, diaképet, régi doboz fényképezőgépet vehettek kézbe

A fényképezés technikai fejlődéséről a foglalkozást vezető Tóth Kálmán mesélt röviden. Közben üveg- és celluloidnegatívot, diaképet, régi doboz fényképezőgépet vehettek kézbe a klubtagok. Egyéni feladat következett: a nagyméretű portrék közül egy számukra szimpatikus személy vélt jellemvonásait vázolták fel a múzeumbogarak. Ezután az egyik csoport a Daisyt csodáló szombathelyi bohém ifjak feje fölé kreált gondolatfelhőket. A társaság másik fele kulturális programokat tervezett a Savaria Múzeum valaha galériás dísztermébe. A harmadik csapat a régi épületek fotóit társította a jelenkori felvételekkel.

Sztelly–TK

Képgaléria

Egy fotóalbumba veszve
Séta a múltban
Csak pamutkesztyűben fogható a finom üvegnegatív
Munka közben
Egy kattintásnyira
Szombathely akkor és most
Betöltené a teret...
Ha feltűnik a színen Daisy
bohém urak sora nézi.
Feladat teljesítve!

A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.