2017.09.10 vasárnap

Sopron-Lővér IVV Túranap

Találkozás: a szombathelyi vasútállomáson a 7:15-kor Sopron felé induló vonatnál
A szervezők által kijelölt 20/12/6 km-es távon
A szakosztályi tagok részére a nevezési díjat a szakosztály fizeti!
Túravezető: Süle Antal

2017.09.16 szombat

OKT túra

Találkozás: Vasútállomásról 6:05-kor Bp.Déli pu. felé induló vonatnál
Veszprémből 8:15-kor Zirc vá. érk. 8:46
Útvonal: Bakonynána – Jásd – Tét /szélmalmok/– Csőszpuszta
Túravezető: Süle Antal

2017.05.26

Felvillanó képek

…egy múzeumpedagógiai foglalkozásról

Szóra váltott gondolatok

Képek bűvöletében élünk. Folyamatosan, a humort sem nélkülözve osztjuk meg életünk apró, örömteli pillanatait a közösségi oldalakon. Így meghosszabbítjuk az érzést, amit átéltünk. Közben nem gondolunk rá, hogy dokumentálunk. A mi jelenünk is ott lesz majd egyszer a történelem lapjain…

Az 1860-as években alapított, évszázadokon keresztül Szombathelyen működő Knebel fényképész dinasztia tagjai és más neves fotográfusok hasonlóan, de átgondoltabban örökítették meg a város látképét, nagy eseményeit, vagy épp a polgárok arcán tükröződő érzelmeket. Ma már hol vannak ők? S hol vannak ezek az épületek? A Savaria Múzeum dísztermében egykori fényük egy (vaku)villanásnyira felragyog…

A múzeumbogár klub legutóbbi foglalkozása az 1943-ban forgatott „Őrség a Rajnán” című, 1943-ban forgatott hollywoodi produkció részletével indult. Hogy mi a kapcsolat a Savaria Múzeum „Fényérzék” című kiállítása és e filmalkotás közt? A kiállítótérbe lépő látogató az egykor ünnepelt szépség, Benes Gizella (Daisy) és az Oscar-díjas színész, Lukács Pál romantikus kapcsolatának címlapra illő sztorijával szembesülhet.
A tárlat mintegy 400 szombathelyi fotógráfián keresztül mutatja be a kultúra, a munka, a vallás, a szabadidő világát. Meglepő történetek tárulnak fel többek közt a Dallmann-könyvkötészet dolgozóiról, a Savaria Bicycle Club eredményeiről, vagy az antant ellenőrző bizottság elleni tűntetésről. A monumentális méreteket kedvelők mellett a kamerába kíváncsiskodókra is gondoltak a tárlat rendezői.

Üveg- és celluloidnegatívot, diaképet, régi doboz fényképezőgépet vehettek kézbe

A fényképezés technikai fejlődéséről a foglalkozást vezető Tóth Kálmán mesélt röviden. Közben üveg- és celluloidnegatívot, diaképet, régi doboz fényképezőgépet vehettek kézbe a klubtagok. Egyéni feladat következett: a nagyméretű portrék közül egy számukra szimpatikus személy vélt jellemvonásait vázolták fel a múzeumbogarak. Ezután az egyik csoport a Daisyt csodáló szombathelyi bohém ifjak feje fölé kreált gondolatfelhőket. A társaság másik fele kulturális programokat tervezett a Savaria Múzeum valaha galériás dísztermébe. A harmadik csapat a régi épületek fotóit társította a jelenkori felvételekkel.

Sztelly–TK

Képgaléria

Egy fotóalbumba veszve
Séta a múltban
Csak pamutkesztyűben fogható a finom üvegnegatív
Munka közben
Egy kattintásnyira
Szombathely akkor és most
Betöltené a teret...
Ha feltűnik a színen Daisy
bohém urak sora nézi.
Feladat teljesítve!

A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.