2017.10.21 szombat

Őszi erdei túra

Útvonal: Lukácsháza vm. – Csömöte-hegy – Doroszlói erdő – Kőszegszerdahely – Velem – Cák – Kőszeg. Találkozás: a szombathelyi vasútállomáson a 08.06-kor Kőszeg felé induló vonatnál. Táv: 18 km, időtartam 6 óra. Túravezető: Süle Antal.

2017.11.08 szerda

Kardok, balták, karikatúrák

Beszélgetés Koszorús Ödön ikervári helytörténeti kutatóval

Gyűjtemények gyűjteménye No. 26.
17:00-kor a Savaria MHV Múzeumban
Narrátor: Tóth Kálmán

2017.11.11 szombat

Séta a Szent Márton körön

Útvonal: Vámoscsalád vm. – szentivánfai templom – Uraiújfalu, evangélikus templom – nicki plébánia – Répcelak vasútállomás. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06:29-kor Csornára induló vonatnál. Táv: kb. 10 km. Túravezető: Rábai Péter.

2017.11.18 szombat

OKT túra

Útvonal: Káld – Hidegkúti erdészház – Rózsakerti eh. – Gérce. Találkozás Szombathelyen, az Ady téren a 06:15-kor Sárvár felé induló autóbusznál. Táv: 13,9 km. Túravezető: Süle Antal.

2017.11.29 szerda, 17:00

Apám hadinaplója 2. rész

Emlékek a II. világháborúból

Vendég: Karáth László a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium ny. igazgatója.
Beszélgetésvezető: Tóth Kálmán

2017.05.05

Szervezetünk biokémiája

Sóról sóra

Szervezetünk biokémiája

Hogyan működik a belső kémiai egyensúlyunk? Milyen folyamatok zajlanak le sejten belül és kívül? Ezekre a kérdésekre keresték a választ Fülöp Gáborral a múzeumbogarak. Híre mehetett az előző alkalom sikerének, ugyanis többen jöttek el erre a klubfoglalkozásra, mint az előzőre.

Fülöp Gábor elmondta: a szervezetben az egyensúlyt a diffúzió és az ozmotikus hatás biztosítja. A diffúzió során az oldott anyag, az ozmózis által viszont az oldószer részecskéi mozdulnak el. A diffúzió során az oldott anyag egészen addig szabadon áramlik át a sejthártyán, amíg egyensúlyba kerül. Ha azonban jelen oldatunkba olyan anyag kerül, ami nem juthat át a sejthártyán, maga az oldószer kényszerül át azon túlra az egyensúly megmaradása érdekében. A sejthártya ioncsatornáinak és fehérje természetű anyagainak köszönhetően féligáteresztő hártyaként működik.

A foglalkozás a sejten kívüli (extracelluláris tér) és a sejten belüli (intracelluláris tér) ionarányainak felvázolásával indult. Ezek alapján a gyerekek már tudták: a sejten belül a káliumion, fehérjék, magnézimion, sejten kívül a nátriumion, kloridion fordul elő nagyobb arányban. Fülöp Gábor látványos animáció segítségével mutatta be, miképp működnek a sejthártya „membráncsatornái”, miképp áramoltatja át az sejt (több más ion mellett) a nátrum és kálium ionokat. Vagy például egy idegsejtben ingerületet követően a nátrium-kálium pumpa működésének köszönhetően miképp áll helyre a természetes arány a sejt külső és belső terében.
Abban az esetben, ha az ember szervezete nem jut elég nátriumhoz, hiány keletkezik. Ez szív- és izomgyengeséghez, a fizikai állóképesség hiányához vezet. Súlyosabb esetben infúzióra szorul az illető, ami azért „különleges”, mert az izotóniás oldat összetétele megegyezik a szervezet belső folyadékterének ion-összetételével.

Sztelly