2017.09.10 vasárnap

Sopron-Lővér IVV Túranap

Találkozás: a szombathelyi vasútállomáson a 7:15-kor Sopron felé induló vonatnál
A szervezők által kijelölt 20/12/6 km-es távon
A szakosztályi tagok részére a nevezési díjat a szakosztály fizeti!
Túravezető: Süle Antal

2017.09.16 szombat

OKT túra

Találkozás: Vasútállomásról 6:05-kor Bp.Déli pu. felé induló vonatnál
Veszprémből 8:15-kor Zirc vá. érk. 8:46
Útvonal: Bakonynána – Jásd – Tét /szélmalmok/– Csőszpuszta
Túravezető: Süle Antal

2017.05.05

Szervezetünk biokémiája

Sóról sóra

Szervezetünk biokémiája

Hogyan működik a belső kémiai egyensúlyunk? Milyen folyamatok zajlanak le sejten belül és kívül? Ezekre a kérdésekre keresték a választ Fülöp Gáborral a múzeumbogarak. Híre mehetett az előző alkalom sikerének, ugyanis többen jöttek el erre a klubfoglalkozásra, mint az előzőre.

Fülöp Gábor elmondta: a szervezetben az egyensúlyt a diffúzió és az ozmotikus hatás biztosítja. A diffúzió során az oldott anyag, az ozmózis által viszont az oldószer részecskéi mozdulnak el. A diffúzió során az oldott anyag egészen addig szabadon áramlik át a sejthártyán, amíg egyensúlyba kerül. Ha azonban jelen oldatunkba olyan anyag kerül, ami nem juthat át a sejthártyán, maga az oldószer kényszerül át azon túlra az egyensúly megmaradása érdekében. A sejthártya ioncsatornáinak és fehérje természetű anyagainak köszönhetően féligáteresztő hártyaként működik.

A foglalkozás a sejten kívüli (extracelluláris tér) és a sejten belüli (intracelluláris tér) ionarányainak felvázolásával indult. Ezek alapján a gyerekek már tudták: a sejten belül a káliumion, fehérjék, magnézimion, sejten kívül a nátriumion, kloridion fordul elő nagyobb arányban. Fülöp Gábor látványos animáció segítségével mutatta be, miképp működnek a sejthártya „membráncsatornái”, miképp áramoltatja át az sejt (több más ion mellett) a nátrum és kálium ionokat. Vagy például egy idegsejtben ingerületet követően a nátrium-kálium pumpa működésének köszönhetően miképp áll helyre a természetes arány a sejt külső és belső terében.
Abban az esetben, ha az ember szervezete nem jut elég nátriumhoz, hiány keletkezik. Ez szív- és izomgyengeséghez, a fizikai állóképesség hiányához vezet. Súlyosabb esetben infúzióra szorul az illető, ami azért „különleges”, mert az izotóniás oldat összetétele megegyezik a szervezet belső folyadékterének ion-összetételével.

Sztelly