2017.12.20 szerda, 17:00

Karácsonyi harangok

Az Egylet nyitott versmondó köre és a Vivace Kamarazenekar közös ünnepváró műsora.
Helyszín: Savaria MHV Múzeum

2018.01.06 szombat

Évköszöntő (kijózanító) túra

Útvonal: Pornóapáti – Beled (Bildein) – Monyorókerék (Eberau) – Szentpéterfa. Találkozás: az Ady téren a 07:15- kor Pornóapáti felé induló autóbusznál. Előjelentkezés szükséges! Szentpéterfán vendéglőben ebédet rendelünk! Táv: kb.10 km. Túravezető: Rábai Péter.

2018.01.10 szerda, 16:30 óra

Élménybeszámoló és rendkívüli közgyűlés

Aktuális ügyek megtárgyalása, majd Rábai Péter élménybeszámolója a 2017 nyarán tett kerékpártúráról

2018.01.21 vasárnap

Gerinctúra Velemtől Kőszegig a Kendigen át

Útvonal: Velem – Szent Vid – Hörmann-forrás parkoló – Kendig – Kopasz-Kendig –Vöröskereszt – Óház-kilátó – Kincs-pihenő – Kőszeg. Találkozás: az Ady téren 07:30-kor induló velemi autóbusznál Táv: 19 km, időtartam kb. 7 óra. Túravezető: Süle Antal.

2018.02.03 szombat

Kőszegfalvától Lukácsházáig

Útvonal: Kőszegfalva – Abért-tó – Kőszegdoroszló – Doroszlói erdő – Csömöte-hegy – Kilátó – Pöse – Lukácsháza. Találkozás: a szombathelyi vasútállomáson, a 08:06-kor Kőszeg felé induló vonatnál. Táv: 11 km, időtartam: kb. 4 óra Túravezető: Rábai Péter.

2017.05.05

Szervezetünk biokémiája

Sóról sóra

Szervezetünk biokémiája

Hogyan működik a belső kémiai egyensúlyunk? Milyen folyamatok zajlanak le sejten belül és kívül? Ezekre a kérdésekre keresték a választ Fülöp Gáborral a múzeumbogarak. Híre mehetett az előző alkalom sikerének, ugyanis többen jöttek el erre a klubfoglalkozásra, mint az előzőre.

Fülöp Gábor elmondta: a szervezetben az egyensúlyt a diffúzió és az ozmotikus hatás biztosítja. A diffúzió során az oldott anyag, az ozmózis által viszont az oldószer részecskéi mozdulnak el. A diffúzió során az oldott anyag egészen addig szabadon áramlik át a sejthártyán, amíg egyensúlyba kerül. Ha azonban jelen oldatunkba olyan anyag kerül, ami nem juthat át a sejthártyán, maga az oldószer kényszerül át azon túlra az egyensúly megmaradása érdekében. A sejthártya ioncsatornáinak és fehérje természetű anyagainak köszönhetően féligáteresztő hártyaként működik.

A foglalkozás a sejten kívüli (extracelluláris tér) és a sejten belüli (intracelluláris tér) ionarányainak felvázolásával indult. Ezek alapján a gyerekek már tudták: a sejten belül a káliumion, fehérjék, magnézimion, sejten kívül a nátriumion, kloridion fordul elő nagyobb arányban. Fülöp Gábor látványos animáció segítségével mutatta be, miképp működnek a sejthártya „membráncsatornái”, miképp áramoltatja át az sejt (több más ion mellett) a nátrum és kálium ionokat. Vagy például egy idegsejtben ingerületet követően a nátrium-kálium pumpa működésének köszönhetően miképp áll helyre a természetes arány a sejt külső és belső terében.
Abban az esetben, ha az ember szervezete nem jut elég nátriumhoz, hiány keletkezik. Ez szív- és izomgyengeséghez, a fizikai állóképesség hiányához vezet. Súlyosabb esetben infúzióra szorul az illető, ami azért „különleges”, mert az izotóniás oldat összetétele megegyezik a szervezet belső folyadékterének ion-összetételével.

Sztelly