2018.06.02 szombat

Gyalogtúra Zalaszentgyörgy környékén

Útvonal: Zalaszentgyörgy vá. – Kávás faluközpont – Kávási boronaút – Ilona majori elágazás – Nagyhegyi kápolna – Boncodfölde – Csurgasz lovas tanya – Zalaszentgyörgy vá. Táv: 11 km.

Részletekért katt!

2018.06.06 szerda, 17 óra

Könyvritkaságok nyomában

Vendég: Őri Tamás könyvgyűjtő, beszélgetésvezető: Varga Eleonóra történész (Savaria MHV Múzeum).

2018.06.09 szombat

Séta a Bakonyban

Útvonal: Vinye vá. – Kulcsos házak – Barlang – Pápalátókő – Vinye vá. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06:05-kor Bp. Déli-pu. felé induló vonatnál. Veszprém: 08:15, Vinye vm. érk. 09:11. Táv: 12 km. Túravezető: Süle Antal.

2018.06.16 szombat

Andráshidától Zalaszentgyörgyig

Útvonal: Andráshida – Teskánd – Hottó – Zalaszentmihályfa, Árpád-kori templom – Böde – Ilona-major – Kávás – öreghegyi kápolna – Boncodfölde – Rita Ranch lovas tanya – Csurgasz, volt vá. – Zalaszentgyörgy vá. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06:36-kor Sz

Bővebb infó

2018.07.14 szombat

Márkótól Herendig

Útvonal: Márkó – Házi-földek – Bánd – Esseg-vár – Sziget-földek – Herend. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06:05-kor Veszprém felé induló vonatnál. Veszprém érk.: 07:58; ind.: 08:24, Márkó érk.: 08:31. Táv: 11 km. Túravezető: Rábai Péter.

2017.05.05

Szervezetünk biokémiája

Sóról sóra

Szervezetünk biokémiája

Hogyan működik a belső kémiai egyensúlyunk? Milyen folyamatok zajlanak le sejten belül és kívül? Ezekre a kérdésekre keresték a választ Fülöp Gáborral a múzeumbogarak. Híre mehetett az előző alkalom sikerének, ugyanis többen jöttek el erre a klubfoglalkozásra, mint az előzőre.

Fülöp Gábor elmondta: a szervezetben az egyensúlyt a diffúzió és az ozmotikus hatás biztosítja. A diffúzió során az oldott anyag, az ozmózis által viszont az oldószer részecskéi mozdulnak el. A diffúzió során az oldott anyag egészen addig szabadon áramlik át a sejthártyán, amíg egyensúlyba kerül. Ha azonban jelen oldatunkba olyan anyag kerül, ami nem juthat át a sejthártyán, maga az oldószer kényszerül át azon túlra az egyensúly megmaradása érdekében. A sejthártya ioncsatornáinak és fehérje természetű anyagainak köszönhetően féligáteresztő hártyaként működik.

A foglalkozás a sejten kívüli (extracelluláris tér) és a sejten belüli (intracelluláris tér) ionarányainak felvázolásával indult. Ezek alapján a gyerekek már tudták: a sejten belül a káliumion, fehérjék, magnézimion, sejten kívül a nátriumion, kloridion fordul elő nagyobb arányban. Fülöp Gábor látványos animáció segítségével mutatta be, miképp működnek a sejthártya „membráncsatornái”, miképp áramoltatja át az sejt (több más ion mellett) a nátrum és kálium ionokat. Vagy például egy idegsejtben ingerületet követően a nátrium-kálium pumpa működésének köszönhetően miképp áll helyre a természetes arány a sejt külső és belső terében.
Abban az esetben, ha az ember szervezete nem jut elég nátriumhoz, hiány keletkezik. Ez szív- és izomgyengeséghez, a fizikai állóképesség hiányához vezet. Súlyosabb esetben infúzióra szorul az illető, ami azért „különleges”, mert az izotóniás oldat összetétele megegyezik a szervezet belső folyadékterének ion-összetételével.

Sztelly