2017.12.20 szerda, 17:00

Karácsonyi harangok

Az Egylet nyitott versmondó köre és a Vivace Kamarazenekar közös ünnepváró műsora.
Helyszín: Savaria MHV Múzeum

2018.01.06 szombat

Évköszöntő (kijózanító) túra

Útvonal: Pornóapáti – Beled (Bildein) – Monyorókerék (Eberau) – Szentpéterfa. Találkozás: az Ady téren a 07:15- kor Pornóapáti felé induló autóbusznál. Előjelentkezés szükséges! Szentpéterfán vendéglőben ebédet rendelünk! Táv: kb.10 km. Túravezető: Rábai Péter.

2018.01.10 szerda, 16:30 óra

Élménybeszámoló és rendkívüli közgyűlés

Aktuális ügyek megtárgyalása, majd Rábai Péter élménybeszámolója a 2017 nyarán tett kerékpártúráról

2018.01.21 vasárnap

Gerinctúra Velemtől Kőszegig a Kendigen át

Útvonal: Velem – Szent Vid – Hörmann-forrás parkoló – Kendig – Kopasz-Kendig –Vöröskereszt – Óház-kilátó – Kincs-pihenő – Kőszeg. Találkozás: az Ady téren 07:30-kor induló velemi autóbusznál Táv: 19 km, időtartam kb. 7 óra. Túravezető: Süle Antal.

2018.02.03 szombat

Kőszegfalvától Lukácsházáig

Útvonal: Kőszegfalva – Abért-tó – Kőszegdoroszló – Doroszlói erdő – Csömöte-hegy – Kilátó – Pöse – Lukácsháza. Találkozás: a szombathelyi vasútállomáson, a 08:06-kor Kőszeg felé induló vonatnál. Táv: 11 km, időtartam: kb. 4 óra Túravezető: Rábai Péter.

2017.05.20

Nincsenek zárt ajtók!

Múzeumbogár klubosok a hadikiállításon

Egy kiállítás tényei (fotó: Kántor Orsolya)

Noha dr. Smidt Lajos első világháborús gyűjteményének egyes darabjain már korábban átrágták magukat a múzeumbogarak, most mégis csillogó szemekkel néztek körül az Aréna utcában, ahol a relikviák időlegesen helyet kaptak.

Főtt a fejük, de nem a melegtől, hanem a gondolatoktól és a kérdésektől a tárlatot szemlélve. Benyomásaikat cédulákra jegyezték, majd átnyújtottak Tóth Kálmánnak, aki ügyesen megkeverve vissza is adta azokat nekik, rendszerezés céljából. A csapatmunkát követően Tóth Tamás tárlatvezetőtől kaptak választ kérdéseikre. Megtudhatták, hogyan változott a hadikiállítások tematikája a Nagy Háború kezdetétől, szó esett a szombathelyi 83-as gyalogezred tragikus veszteségeiről. A tárlat külön fejezete mutatja be a hadigondozást. Itt a lányok felpróbálhatták Kourim Gizella nővér egyenruháját, miközben hallhattak arról, hogy az egészségügy mennyire nem volt felkészülve a sok sebesültre. De nehéz helyzetben volt a hadirokkant is, hiszen ahhoz, hogy felgyógyulása után kenyérkereső foglalkozáshoz jusson, átképzésre volt szüksége.

Egy-egy műtárgy, vagy fotó tüzetes szemrevételezése után azt a feladatot kapták a háromfős csoportokba osztott bogarak, hogy jelentsék be leletüket telefonon dr. Smidt Lajosnak (azaz a doktort alakító Tóth Kálmánnak).

Lelet-bejelentők (fotó: Kántor Orsolya)

A gyerekek lelkesen beleélték magukat a szerepbe, miközben a szakértő orvos firtató kérdéseire felelve, emlékezetükben kutatva, vagy rajzolt vázlatuk alapján felidézték a tárgyak, dokumentumok jellemzőit. A még precízebb leíráshoz Smidt doktortól szakirodalmat is kaptak. A legtöbben aztán – a gyűjtő finom célzásainak engedve –a múzeumnak adományozták háborús ereklyéiket.

Képgaléria

Mit rejt az 1936-os Hadikiállítás vendégkönyve? (fotó: Kántor Orsolya)
Aki kicsiktől a nagyokig mindenki véleménye számít (fotó: Kántor Orsolya)
Még egy apró igazítás (fotó: Kántor Orsolya)
Tisztelegj! (fotó: Kántor Orsolya)
Tóth Tamás a fronton szolgáló ápolókról beszél (fotó: Kántor Orsolya)
Mintha rá öntötték volna (fotó: Kántor Orsolya)
Összetartás (fotó: Kántor Orsolya)
Haló, itt Smidt doktor! (fotó: Kántor Orsolya)
Norbi a drapérián Csepinszki Béla karikatúrái láthatók
Megragadta a fiúk fantáziáját a tárlat

A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.