2018.06.02 szombat

Gyalogtúra Zalaszentgyörgy környékén

Útvonal: Zalaszentgyörgy vá. – Kávás faluközpont – Kávási boronaút – Ilona majori elágazás – Nagyhegyi kápolna – Boncodfölde – Csurgasz lovas tanya – Zalaszentgyörgy vá. Táv: 11 km.

Részletekért katt!

2018.06.06 szerda, 17 óra

Könyvritkaságok nyomában

Vendég: Őri Tamás könyvgyűjtő, beszélgetésvezető: Varga Eleonóra történész (Savaria MHV Múzeum).

2018.06.09 szombat

Séta a Bakonyban

Útvonal: Vinye vá. – Kulcsos házak – Barlang – Pápalátókő – Vinye vá. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06:05-kor Bp. Déli-pu. felé induló vonatnál. Veszprém: 08:15, Vinye vm. érk. 09:11. Táv: 12 km. Túravezető: Süle Antal.

2018.06.16 szombat

Andráshidától Zalaszentgyörgyig

Útvonal: Andráshida – Teskánd – Hottó – Zalaszentmihályfa, Árpád-kori templom – Böde – Ilona-major – Kávás – öreghegyi kápolna – Boncodfölde – Rita Ranch lovas tanya – Csurgasz, volt vá. – Zalaszentgyörgy vá. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06:36-kor Sz

Bővebb infó

2018.07.14 szombat

Márkótól Herendig

Útvonal: Márkó – Házi-földek – Bánd – Esseg-vár – Sziget-földek – Herend. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06:05-kor Veszprém felé induló vonatnál. Veszprém érk.: 07:58; ind.: 08:24, Márkó érk.: 08:31. Táv: 11 km. Túravezető: Rábai Péter.

2017.05.20

Nincsenek zárt ajtók!

Múzeumbogár klubosok a hadikiállításon

Egy kiállítás tényei (fotó: Kántor Orsolya)

Noha dr. Smidt Lajos első világháborús gyűjteményének egyes darabjain már korábban átrágták magukat a múzeumbogarak, most mégis csillogó szemekkel néztek körül az Aréna utcában, ahol a relikviák időlegesen helyet kaptak.

Főtt a fejük, de nem a melegtől, hanem a gondolatoktól és a kérdésektől a tárlatot szemlélve. Benyomásaikat cédulákra jegyezték, majd átnyújtottak Tóth Kálmánnak, aki ügyesen megkeverve vissza is adta azokat nekik, rendszerezés céljából. A csapatmunkát követően Tóth Tamás tárlatvezetőtől kaptak választ kérdéseikre. Megtudhatták, hogyan változott a hadikiállítások tematikája a Nagy Háború kezdetétől, szó esett a szombathelyi 83-as gyalogezred tragikus veszteségeiről. A tárlat külön fejezete mutatja be a hadigondozást. Itt a lányok felpróbálhatták Kourim Gizella nővér egyenruháját, miközben hallhattak arról, hogy az egészségügy mennyire nem volt felkészülve a sok sebesültre. De nehéz helyzetben volt a hadirokkant is, hiszen ahhoz, hogy felgyógyulása után kenyérkereső foglalkozáshoz jusson, átképzésre volt szüksége.

Egy-egy műtárgy, vagy fotó tüzetes szemrevételezése után azt a feladatot kapták a háromfős csoportokba osztott bogarak, hogy jelentsék be leletüket telefonon dr. Smidt Lajosnak (azaz a doktort alakító Tóth Kálmánnak).

Lelet-bejelentők (fotó: Kántor Orsolya)

A gyerekek lelkesen beleélték magukat a szerepbe, miközben a szakértő orvos firtató kérdéseire felelve, emlékezetükben kutatva, vagy rajzolt vázlatuk alapján felidézték a tárgyak, dokumentumok jellemzőit. A még precízebb leíráshoz Smidt doktortól szakirodalmat is kaptak. A legtöbben aztán – a gyűjtő finom célzásainak engedve –a múzeumnak adományozták háborús ereklyéiket.

Képgaléria

Mit rejt az 1936-os Hadikiállítás vendégkönyve? (fotó: Kántor Orsolya)
Aki kicsiktől a nagyokig mindenki véleménye számít (fotó: Kántor Orsolya)
Még egy apró igazítás (fotó: Kántor Orsolya)
Tisztelegj! (fotó: Kántor Orsolya)
Tóth Tamás a fronton szolgáló ápolókról beszél (fotó: Kántor Orsolya)
Mintha rá öntötték volna (fotó: Kántor Orsolya)
Összetartás (fotó: Kántor Orsolya)
Haló, itt Smidt doktor! (fotó: Kántor Orsolya)
Norbi a drapérián Csepinszki Béla karikatúrái láthatók
Megragadta a fiúk fantáziáját a tárlat

A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.