2017.10.21 szombat

Őszi erdei túra

Útvonal: Lukácsháza vm. – Csömöte-hegy – Doroszlói erdő – Kőszegszerdahely – Velem – Cák – Kőszeg. Találkozás: a szombathelyi vasútállomáson a 08.06-kor Kőszeg felé induló vonatnál. Táv: 18 km, időtartam 6 óra. Túravezető: Süle Antal.

2017.11.08 szerda

Kardok, balták, karikatúrák

Beszélgetés Koszorús Ödön ikervári helytörténeti kutatóval

Gyűjtemények gyűjteménye No. 26.
17:00-kor a Savaria MHV Múzeumban
Narrátor: Tóth Kálmán

2017.11.11 szombat

Séta a Szent Márton körön

Útvonal: Vámoscsalád vm. – szentivánfai templom – Uraiújfalu, evangélikus templom – nicki plébánia – Répcelak vasútállomás. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06:29-kor Csornára induló vonatnál. Táv: kb. 10 km. Túravezető: Rábai Péter.

2017.11.18 szombat

OKT túra

Útvonal: Káld – Hidegkúti erdészház – Rózsakerti eh. – Gérce. Találkozás Szombathelyen, az Ady téren a 06:15-kor Sárvár felé induló autóbusznál. Táv: 13,9 km. Túravezető: Süle Antal.

2017.11.29 szerda, 17:00

Apám hadinaplója 2. rész

Emlékek a II. világháborúból

Vendég: Karáth László a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium ny. igazgatója.
Beszélgetésvezető: Tóth Kálmán

2017.05.20

Nincsenek zárt ajtók!

Múzeumbogár klubosok a hadikiállításon

Egy kiállítás tényei (fotó: Kántor Orsolya)

Noha dr. Smidt Lajos első világháborús gyűjteményének egyes darabjain már korábban átrágták magukat a múzeumbogarak, most mégis csillogó szemekkel néztek körül az Aréna utcában, ahol a relikviák időlegesen helyet kaptak.

Főtt a fejük, de nem a melegtől, hanem a gondolatoktól és a kérdésektől a tárlatot szemlélve. Benyomásaikat cédulákra jegyezték, majd átnyújtottak Tóth Kálmánnak, aki ügyesen megkeverve vissza is adta azokat nekik, rendszerezés céljából. A csapatmunkát követően Tóth Tamás tárlatvezetőtől kaptak választ kérdéseikre. Megtudhatták, hogyan változott a hadikiállítások tematikája a Nagy Háború kezdetétől, szó esett a szombathelyi 83-as gyalogezred tragikus veszteségeiről. A tárlat külön fejezete mutatja be a hadigondozást. Itt a lányok felpróbálhatták Kourim Gizella nővér egyenruháját, miközben hallhattak arról, hogy az egészségügy mennyire nem volt felkészülve a sok sebesültre. De nehéz helyzetben volt a hadirokkant is, hiszen ahhoz, hogy felgyógyulása után kenyérkereső foglalkozáshoz jusson, átképzésre volt szüksége.

Egy-egy műtárgy, vagy fotó tüzetes szemrevételezése után azt a feladatot kapták a háromfős csoportokba osztott bogarak, hogy jelentsék be leletüket telefonon dr. Smidt Lajosnak (azaz a doktort alakító Tóth Kálmánnak).

Lelet-bejelentők (fotó: Kántor Orsolya)

A gyerekek lelkesen beleélték magukat a szerepbe, miközben a szakértő orvos firtató kérdéseire felelve, emlékezetükben kutatva, vagy rajzolt vázlatuk alapján felidézték a tárgyak, dokumentumok jellemzőit. A még precízebb leíráshoz Smidt doktortól szakirodalmat is kaptak. A legtöbben aztán – a gyűjtő finom célzásainak engedve –a múzeumnak adományozták háborús ereklyéiket.

Képgaléria

Mit rejt az 1936-os Hadikiállítás vendégkönyve? (fotó: Kántor Orsolya)
Aki kicsiktől a nagyokig mindenki véleménye számít (fotó: Kántor Orsolya)
Még egy apró igazítás (fotó: Kántor Orsolya)
Tisztelegj! (fotó: Kántor Orsolya)
Tóth Tamás a fronton szolgáló ápolókról beszél (fotó: Kántor Orsolya)
Mintha rá öntötték volna (fotó: Kántor Orsolya)
Összetartás (fotó: Kántor Orsolya)
Haló, itt Smidt doktor! (fotó: Kántor Orsolya)
Norbi a drapérián Csepinszki Béla karikatúrái láthatók
Megragadta a fiúk fantáziáját a tárlat

A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.