2018.03.25 vasárnap

Virágvasárnapi Pável Ágoston emlékséta

07:06 – vonat indul Szentgotthárdra. Program: a Pável Ágoston Múzeum megtekintése, virágvasárnapi szentmise, séta a Hársas-tóhoz, zenés irodalmi piknik, a ciszterci apátság maradványai, színház megtekintése.
A Szombathelyi Szlovén Önkormányzattal és a Pável Ágoston Szlovén Kulturális Egyesülettel közös szervezésben.

2018.03.28 szerda, 17 óra

Talányok, titkok Weöres Sándor köteteiben

Lőcsei Péter tanár (ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium) előadása a Savaria Múzeumban.

2017.05.20

Nincsenek zárt ajtók!

Múzeumbogár klubosok a hadikiállításon

Egy kiállítás tényei (fotó: Kántor Orsolya)

Noha dr. Smidt Lajos első világháborús gyűjteményének egyes darabjain már korábban átrágták magukat a múzeumbogarak, most mégis csillogó szemekkel néztek körül az Aréna utcában, ahol a relikviák időlegesen helyet kaptak.

Főtt a fejük, de nem a melegtől, hanem a gondolatoktól és a kérdésektől a tárlatot szemlélve. Benyomásaikat cédulákra jegyezték, majd átnyújtottak Tóth Kálmánnak, aki ügyesen megkeverve vissza is adta azokat nekik, rendszerezés céljából. A csapatmunkát követően Tóth Tamás tárlatvezetőtől kaptak választ kérdéseikre. Megtudhatták, hogyan változott a hadikiállítások tematikája a Nagy Háború kezdetétől, szó esett a szombathelyi 83-as gyalogezred tragikus veszteségeiről. A tárlat külön fejezete mutatja be a hadigondozást. Itt a lányok felpróbálhatták Kourim Gizella nővér egyenruháját, miközben hallhattak arról, hogy az egészségügy mennyire nem volt felkészülve a sok sebesültre. De nehéz helyzetben volt a hadirokkant is, hiszen ahhoz, hogy felgyógyulása után kenyérkereső foglalkozáshoz jusson, átképzésre volt szüksége.

Egy-egy műtárgy, vagy fotó tüzetes szemrevételezése után azt a feladatot kapták a háromfős csoportokba osztott bogarak, hogy jelentsék be leletüket telefonon dr. Smidt Lajosnak (azaz a doktort alakító Tóth Kálmánnak).

Lelet-bejelentők (fotó: Kántor Orsolya)

A gyerekek lelkesen beleélték magukat a szerepbe, miközben a szakértő orvos firtató kérdéseire felelve, emlékezetükben kutatva, vagy rajzolt vázlatuk alapján felidézték a tárgyak, dokumentumok jellemzőit. A még precízebb leíráshoz Smidt doktortól szakirodalmat is kaptak. A legtöbben aztán – a gyűjtő finom célzásainak engedve –a múzeumnak adományozták háborús ereklyéiket.

Képgaléria

Mit rejt az 1936-os Hadikiállítás vendégkönyve? (fotó: Kántor Orsolya)
Aki kicsiktől a nagyokig mindenki véleménye számít (fotó: Kántor Orsolya)
Még egy apró igazítás (fotó: Kántor Orsolya)
Tisztelegj! (fotó: Kántor Orsolya)
Tóth Tamás a fronton szolgáló ápolókról beszél (fotó: Kántor Orsolya)
Mintha rá öntötték volna (fotó: Kántor Orsolya)
Összetartás (fotó: Kántor Orsolya)
Haló, itt Smidt doktor! (fotó: Kántor Orsolya)
Norbi a drapérián Csepinszki Béla karikatúrái láthatók
Megragadta a fiúk fantáziáját a tárlat

A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.