2018.02.17 szombat

Túra a Hegyháton

Útvonal: Pácsony vasútállomás – Katonák útja – Vaskapu – Szentkút – Vasvár vasútállomás. Találkozás: a szombathelyi vasútállomáson a 07:09-kor Vasvár felé induló vonatnál. Táv: 12 km. Túravezető: Süle Antal.

2018.02.28 szerda, 17 óra

Szódásüveget, avitt süveget...

Különleges gyűjtemények extrém tárgyai

Kiállításnyitó a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

2018.03.03 szombat

Dozmattól Szombathelyig

Dozmattól Szombathelyig
Útvonal: Dozmat – Krisztina-kilátó – Életfa-parkerdő – szombathelyi Parkerdő- Szombathely. Találkozás: az Ady téren a 07:40-kor Bucsu felé induló autóbusznál. Táv: 11 km. Túravezető: Ruborits Sándor.

2018.03.07 szerda, 17 óra

Hova megyünk, bajtársak? – Világnak!

Könyvbemutató a Savaria Múzeumban

Az 1956-os forradalom leverése után a mai Szlovéniába irányuló menekülthullámról szóló kétnyelvű tanulmánykötet bemutatója a Szombathelyi Szlovén Önkormányzattal és a Pável Ágoston Szlovén Kulturális Egyesülettel közös szervezésben. A kötetet dr. Kovács Attila szerkesztő ismerteti.

2018.03.15 csütörtök

Tóth Béla emléktúra a Pinka-szurdokban

Útvonal: Felsőcsatár – Pinka-szurdok – Pinkaóvár (Burg) – Várújfalva – Eisenberg – Vaskeresztes – Szőlőhegy – Felsőcsatár. Találkozás az Ady téren a 07:40-kor Torony felé induló autóbusznál. Táv: 16 km. Túravezető: Süle Antal.

2017.05.06

A csobánci túra krónikája

Ébredő katonaemlékek

A csapat (fotó: Urbán László)

Bár e kirándulás nem szerepelt az egyleti eseménynaptárban, mégis beszámolunk róla: hátha az egyéni szervezés nyomán mások is kedvet kapnak és útra kelnek a csobánci várhoz.

Íme a javasolt (és kipróbált) útvonal, a „kiegészítő programokkal”: Gyulakeszi, Csobánc csúcsa mintegy 200 méternyi kaptatóval, a csobánci vár, majd leereszkedünk a kialudt vulkán keleti oldalán, elmegyünk Tapolca-Diszelig, utána Tapolca felé fordulunk, kis séta a tapolcai malom tó körül, egy tányér gulyásleves az állomás melletti kocsmában, és hazaindulás vonattal.

Tapolca malomtó (fotó: Urbán László)

Május első szombatján 19-en szálltunk fel a Tapolca felé induló vonatra. A tapolcai állomásról átsétáltunk a buszpályaudvarra, majd a Balatonhenyére induló busszal utaztunk tovább Gyulakeszire. Innen indult a gyalogtúra.
A Csobáncot nyugat felől közelítettük meg a zöld sáv jelzésen, amely a hegy oldalában rácsatlakozott az OKT vonalára. Útközben lekerült rólunk a kabát, ingben kaptattunk fel a várromhoz. Innen „körbecsodálkoztunk” a Tapolcai-medencére, a tanúhegyekre, a Balaton csillogó víztükrére. Négy társunk itt elvált tőlünk, ők átmentek a Szent György-hegyre. Mi 15-en, felérve a csúcsra, tetemes pusztítást végeztünk az elemózsiás csomagjaink tartalmában, majd a szokásos csoportkép elkészítése után elindultunk lefelé a hegy keleti oldalán. Itt a meredek hegyoldal, guruló kövek, tüskés bokrok alaposan próbára tettek bennünk. Azért egymást segítve leküzdöttük az akadályokat, majd a hegyről leérve Diszel falucska központjában megpihentünk.

Az a bizonyos malom nemcsak költői toposz

Még pár kilométer gyaloglás és megérkeztünk Tapolcára a Malom-tóhoz. Nagy meglepetésemre a vízimalom kerekét megjavították, (pár éve már jártam itt) és forgott rendesen. Eszembe jutott: anno 1967-ben, amikor ebben a városban katonáskodtam, vegyivédelmi ruhában, csizmában tisztogattuk ki a tó lefolyójából a szemetet, a köveket. Ma itt hangulatos hidacskát, gyönyörű parkot talál az ember. Az óriás halak, kis fahíd, a tó körüli hangulatos házakban való gyönyörködés után elhaladtunk a „Négy évszak” szobor kompozíció mellett, a városka közepén a „Kis királylányt” is megcsodáltuk, és irány a vasútállomás. Hazautazás előtt a betervezett gulyás elfogyasztására is sor kerülhetett.

Urbán László

Képgaléria

Csoblánc kövei (fotó: Urbán László)
Diszel falu díszei (fotó: Urbán László)
Eljön egy romantikus sétára a tó partjára? (fotó: Urbán László)
A négy évszak szobor (fotó: Urbán László)
A tapolcai kis királylány

A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.