2017.11.29 szerda, 17:00

Apám hadinaplója 2. rész

Id. Karáth László emlékei a 2. világháborúból

Vendég: Karáth László, a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium ny. igazgatója.
Narrátor: Tóth Kálmán múzeumpedagógus.

2017.12.03 vasárnap

Hagyományos Mikulás napi túra a Kőszegi-hegységben

Útvonal: Kőszeg – Király-völgy – Okmányos – Hét-forrás és vissza Kőszeg. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 08:06-kor Kőszeg felé induló vonatnál, vagy Kőszegen 08:45-kor a Kiskakas vendéglőnél (Rákóczi u.). Táv: 16 km. Túravezető: Rábai Péter.

2017.12.20 szerda, 17:00

Karácsonyi harangok

Az Egylet nyitott versmondó köre és a Vivace Kamarazenekar közös ünnepváró műsora.
Helyszín: Savaria MHV Múzeum

2018.01.06 szombat

Évköszöntő (kijózanító) túra

Későbbi kiírás szerint...

2017.05.06

A csobánci túra krónikája

Ébredő katonaemlékek

A csapat (fotó: Urbán László)

Bár e kirándulás nem szerepelt az egyleti eseménynaptárban, mégis beszámolunk róla: hátha az egyéni szervezés nyomán mások is kedvet kapnak és útra kelnek a csobánci várhoz.

Íme a javasolt (és kipróbált) útvonal, a „kiegészítő programokkal”: Gyulakeszi, Csobánc csúcsa mintegy 200 méternyi kaptatóval, a csobánci vár, majd leereszkedünk a kialudt vulkán keleti oldalán, elmegyünk Tapolca-Diszelig, utána Tapolca felé fordulunk, kis séta a tapolcai malom tó körül, egy tányér gulyásleves az állomás melletti kocsmában, és hazaindulás vonattal.

Tapolca malomtó (fotó: Urbán László)

Május első szombatján 19-en szálltunk fel a Tapolca felé induló vonatra. A tapolcai állomásról átsétáltunk a buszpályaudvarra, majd a Balatonhenyére induló busszal utaztunk tovább Gyulakeszire. Innen indult a gyalogtúra.
A Csobáncot nyugat felől közelítettük meg a zöld sáv jelzésen, amely a hegy oldalában rácsatlakozott az OKT vonalára. Útközben lekerült rólunk a kabát, ingben kaptattunk fel a várromhoz. Innen „körbecsodálkoztunk” a Tapolcai-medencére, a tanúhegyekre, a Balaton csillogó víztükrére. Négy társunk itt elvált tőlünk, ők átmentek a Szent György-hegyre. Mi 15-en, felérve a csúcsra, tetemes pusztítást végeztünk az elemózsiás csomagjaink tartalmában, majd a szokásos csoportkép elkészítése után elindultunk lefelé a hegy keleti oldalán. Itt a meredek hegyoldal, guruló kövek, tüskés bokrok alaposan próbára tettek bennünk. Azért egymást segítve leküzdöttük az akadályokat, majd a hegyről leérve Diszel falucska központjában megpihentünk.

Az a bizonyos malom nemcsak költői toposz

Még pár kilométer gyaloglás és megérkeztünk Tapolcára a Malom-tóhoz. Nagy meglepetésemre a vízimalom kerekét megjavították, (pár éve már jártam itt) és forgott rendesen. Eszembe jutott: anno 1967-ben, amikor ebben a városban katonáskodtam, vegyivédelmi ruhában, csizmában tisztogattuk ki a tó lefolyójából a szemetet, a köveket. Ma itt hangulatos hidacskát, gyönyörű parkot talál az ember. Az óriás halak, kis fahíd, a tó körüli hangulatos házakban való gyönyörködés után elhaladtunk a „Négy évszak” szobor kompozíció mellett, a városka közepén a „Kis királylányt” is megcsodáltuk, és irány a vasútállomás. Hazautazás előtt a betervezett gulyás elfogyasztására is sor kerülhetett.

Urbán László

Képgaléria

Csoblánc kövei (fotó: Urbán László)
Diszel falu díszei (fotó: Urbán László)
Eljön egy romantikus sétára a tó partjára? (fotó: Urbán László)
A négy évszak szobor (fotó: Urbán László)
A tapolcai kis királylány

A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.