2017.10.21 szombat

Őszi erdei túra

Útvonal: Lukácsháza vm. – Csömöte-hegy – Doroszlói erdő – Kőszegszerdahely – Velem – Cák – Kőszeg. Találkozás: a szombathelyi vasútállomáson a 08.06-kor Kőszeg felé induló vonatnál. Táv: 18 km, időtartam 6 óra. Túravezető: Süle Antal.

2017.11.08 szerda

Kardok, balták, karikatúrák

Beszélgetés Koszorús Ödön ikervári helytörténeti kutatóval

Gyűjtemények gyűjteménye No. 26.
17:00-kor a Savaria MHV Múzeumban
Narrátor: Tóth Kálmán

2017.11.11 szombat

Séta a Szent Márton körön

Útvonal: Vámoscsalád vm. – szentivánfai templom – Uraiújfalu, evangélikus templom – nicki plébánia – Répcelak vasútállomás. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06:29-kor Csornára induló vonatnál. Táv: kb. 10 km. Túravezető: Rábai Péter.

2017.11.18 szombat

OKT túra

Útvonal: Káld – Hidegkúti erdészház – Rózsakerti eh. – Gérce. Találkozás Szombathelyen, az Ady téren a 06:15-kor Sárvár felé induló autóbusznál. Táv: 13,9 km. Túravezető: Süle Antal.

2017.11.29 szerda, 17:00

Apám hadinaplója 2. rész

Emlékek a II. világháborúból

Vendég: Karáth László a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium ny. igazgatója.
Beszélgetésvezető: Tóth Kálmán

2017.04.21

Halomsírok titkai

Vaskori kincseinkről

Mire alapozhat a kutató, ha olyan korszakok megismerésére vállalkozik, amelyek nem hagytak hátra írásos feljegyzéseket? Mélyebbre ás, hogy megismerje az adott kultúra tárgyait, eszközeit, eltemetett múltját.

A Hallstatt-korról egy korábbi múzeumbogár klubfoglalkozáson már szó esett. A mintegy 3 és fél évszázadon át virágzó műveltség régészeti leletekre alapozott megismerését terepszemle helyett jobb híján fotók vizsgálatával és magyarázatával kezdték a múzeumbogarak.
A Hallstatt-kultúra Közép-Európa első egységes anyagi műveltsége volt, területe Kelet-Franciaországtól a Dunántúlig, Skandináviától az Alpokig terjedt. Magas szintű technikai tudásról tanúskodó bronz és vaseszközeik, kerámiaedényeik a korabeli kereskedelmi útvonalakon Európa távolabbi területeire is eljutottak.
Jellemző a vezetőréteg temetkezési szokása: a holttestet elégették, a sírkamra fölé hatalmas földhalmot emeltek. A gyerekek által elemzett régészeti helyszínrajzokból kiderült, hogy a tehetősebbek eme sírépítményeibe fegyvereket, kerámiatárgyakat, ékszereket, olykor lovat, mi több szekeret is elhelyeztek. Valószínűleg e szekéren tette meg az elhunyt az égetőhely felé tartó utolsó útját.

A hamvak számára készített egyes kerámiaurnákon szereplő stilizált ábrázolások jelentése vitatott. Lehetnek életből vett jelenetek, elbeszélések, mítoszok, vagy akár a halott búcsúztatásának rítusát is bemutathatják. Megjelenik rajtuk a szövés-fonás, tánc, áldozatbemutatás, vadászat.
Számos különleges tárgyat, például lábbelit díszítő aranylemezeket, kürtöt, bronzlemezekből összeállított, kerekekkel ellátott heverőt is láthattak kivetítve a múzeumbogarak. Ez utóbbiak Hochdorfban kerültek napvilágra.

A korábbi bécsi kirándulások alkalmával tapasztalhattuk, hogy a császárváros Természettudományi Múzeuma milyen gazdag Hallstatt-kori kincsekben. De elég csak pár lépést tenni a Savaria Múzeum kiállításában, hogy megtekinthessük a vaskeresztesi halomsírok leleteit, amelyek szintén e korszak hagyatékát őrizték meg számunkra.

Sztelly-TK