2018.03.25 vasárnap

Virágvasárnapi Pável Ágoston emlékséta

07:06 – vonat indul Szentgotthárdra. Program: a Pável Ágoston Múzeum megtekintése, virágvasárnapi szentmise, séta a Hársas-tóhoz, zenés irodalmi piknik, a ciszterci apátság maradványai, színház megtekintése.
A Szombathelyi Szlovén Önkormányzattal és a Pável Ágoston Szlovén Kulturális Egyesülettel közös szervezésben.

2018.03.28 szerda, 17 óra

Talányok, titkok Weöres Sándor köteteiben

Lőcsei Péter tanár (ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium) előadása a Savaria Múzeumban.

2017.04.19

Vers- és zenebarátok karika-kara

Ilyen volt a Papíripari paripa

Vers- és zenebarátok karika-kara

Az időjárás is megtréfálta a Vasi Múzeumbarát Egylet nyitott versmondó körének rendezvényét, amikor a tavaszias időt követően egyszeriben télire váltott. A Savaria Múzeum előadó termében szeretettel és jókedvre derítő zenés-verses műsorral fogadták mindazokat, akik a zord,- időjárás ellenére bátorkodtak kimozdulni otthonról.

Szalai András köszöntötte a megjelenteket, megemlékezett Arany János születésének 200. évfordulójáról, majd felkérte Kelemen Zoltánt a Weöres Sándor Színház színművészét - a műsor vendégelőadóját-, hogy szavalja el, Arany János balladáját, A walesi bárdokat, ezzel tisztelegve a költőóriás emléke előtt. A lehengerlő előadás után a Vivace Kamarazenekar csapott húrjaiba Scott Joplin: Entertainment c. zeneművét játszotta. Majd Heltai Jenő, Humorista című költeményét előadva vallott Szalai András egy humor-költő sanyarú -kávéházakkal szegélyezett – sanyarú sorsáról. A programverset követően aztán kortárs és klasszikus magyar lírikusok mutatkoztak be kacagtató, humoros, olykor csípősen gunyoros oldalukról.

Mosolygó vendégek

Arany János kevésbé ismert költeményei mellett, Petőfi Sándor, Kosztolányi, Heltai Jenő, a kortársak közül pedig, Weöres Sándor, Aranyosi Ervin, rímhányó Romhányi és Lackfi János könnyed költeményei szerepeltek a kör előadásában. Az emelkedett hangulatot fűszerezte, hogy a versblokkok között felcsendültek Mozart, Schumann, Bartók, Vivaldi vidám zeneművei is, amiket csellón, zongorán, hegedűn, valamint fuvolán szólaltatott meg a Vivace Kamarazenekar.
Mindazok számára, akik elkeseredtek, mert nem állt módjukban részt venni az előadáson, legközelebb augusztusban a Savaria Karneválon jön még göszmékre ték… akarom írni: lesz rá alkalom.

Sztelly-TK

Képgaléria

Együtt a Vivace Kamarazenekarral
A művészet érték
A műsor elötti főpróba pillanatai
Kelemen Zoltán a kör díszelőadója
A nézőközösség soraiból
Szó bennszakad, hang fennakad, Lehellet megszegik
Kelemen Zoltán előadását mély csend követte
dr. Simon Endréné Pável Juditot sem tartóztatta fel a rossz idő
A Vas Népe is hírtadott az eseményről

A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.