2018.07.21

OKT túra

Találkozás az Ady térről Sopron felé 07:30-kor induló autóbusznál. Útvonal: Tömörd – Kőszeg. Táv: 15 km. Túravezető: Süle Antal.

2018.07.28 szombat

Székesfehérvári kirándulás

Bory-vár, városnézés

Gyülekező szombathelyi vasútállomáson 05:45-kor. Utazás a 06:05-kor Budapest Déli-pályaudvarra induló vonattal. A kirándulást vezeti: Urbán László. Hazautazás a programtól függően.

2017.04.07

Légiveszély!

Amikor megremegett a város

Lóci egy Messerschmidt fedélzeti gépfegyverét tanulmányozza

Magyar és német repülős tőr, lezuhant Messerschmidt repülőgép fedélzeti gépfegyvere, világítóbomba megsárgult, selyem ejtőernyője, bombaszilánk, díszalbum, nyomtatványok…

– e tárgyak mind a 2. világháború légi harcaihoz köthetők. A történeti kutatások jelenlegi állása szerint 1944. július 8. és 1945. március 29. között nem kevesebb, mint 36 alkalommal bombázták Szombathelyt a szövetséges légierő repülőgépei.
A múzeumbogár klub e komoly hangvételű foglalkozása a fent említett relikviák vizsgálatával kezdődött. Minden résztvevő néhány szóban elmondta véleményét az általa kiválasztott tárgyról, dokumentumról. Az elhangzottakat Tóth Kálmán (Kami) magyarázatai egészítették ki. A foglalkozásvezető vetítettképes előadása nyomán felvázolódtak a várost sújtó légitámadások történelmi előzményei, körülményei. A szövetséges légierő felszereltségét, a bombák méretét és hatását, a különböző géptípusokat taglaló előadás szó szerint a kivetítőre szegezte a tekinteteket. De nem ártott jobban körülnézni a teremben sem, ugyanis, a szekrényre felakasztva már a foglalkozás kezdetén ott függött egy magyar repülő katona zubbonya és sapkája is. Ezeket a legifjabb múzeumbogár, Tomi ölthette fel egy röpke időre.

A klubtagok a légiháború relikviáit tanulmányozzák


A foglalkozás során felmerült a máig vita tárgyát képező kérdés: mi volt az oka az 1945. március 4-én, Szombathely ellen elkövetett, mai ismereteink szerint 438 halálos áldozatot követelő légicsapásnak? Miért hajtották végre az amerikaiak a város ellen ezt a súlyos légicsapást? Czirók Zoltán repüléstörténész így ír erről könyvében:
„Fontos kiemelni, hogy a cél egyértelműen és határozottan a pályaudvar volt, amelyet ekkor a legfontosabb vasúti központnak tartottak, mivel a front széles körzetének szolgált utánpótlással.”
A négy hullámban érkező repülőgépek támadása azonban nem korlátozódott a vasútállomásra és környékére. Számos lakóház mellett romba dőlt a városháza, megrongálódott a székesegyház és a püspökvár is találatot kapott.
A visszaemlékezésekbe beleolvasva képet alkothatunk arról, hogy mit élhetett át e napon a vasi megyeszékhely lakossága az itt tartózkodó menekültekkel együtt. Az egyik helyi túlélő emlékezése így kezdődik: „Tegnap istenítélet volt Szombathelyen…”

Sztelly-TK