2017.10.21 szombat

Őszi erdei túra

Útvonal: Lukácsháza vm. – Csömöte-hegy – Doroszlói erdő – Kőszegszerdahely – Velem – Cák – Kőszeg. Találkozás: a szombathelyi vasútállomáson a 08.06-kor Kőszeg felé induló vonatnál. Táv: 18 km, időtartam 6 óra. Túravezető: Süle Antal.

2017.11.08 szerda

Kardok, balták, karikatúrák

Beszélgetés Koszorús Ödön ikervári helytörténeti kutatóval

Gyűjtemények gyűjteménye No. 26.
17:00-kor a Savaria MHV Múzeumban
Narrátor: Tóth Kálmán

2017.11.11 szombat

Séta a Szent Márton körön

Útvonal: Vámoscsalád vm. – szentivánfai templom – Uraiújfalu, evangélikus templom – nicki plébánia – Répcelak vasútállomás. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06:29-kor Csornára induló vonatnál. Táv: kb. 10 km. Túravezető: Rábai Péter.

2017.11.18 szombat

OKT túra

Útvonal: Káld – Hidegkúti erdészház – Rózsakerti eh. – Gérce. Találkozás Szombathelyen, az Ady téren a 06:15-kor Sárvár felé induló autóbusznál. Táv: 13,9 km. Túravezető: Süle Antal.

2017.11.29 szerda, 17:00

Apám hadinaplója 2. rész

Emlékek a II. világháborúból

Vendég: Karáth László a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium ny. igazgatója.
Beszélgetésvezető: Tóth Kálmán

2017.04.07

Légiveszély!

Amikor megremegett a város

Lóci egy Messerschmidt fedélzeti gépfegyverét tanulmányozza

Magyar és német repülős tőr, lezuhant Messerschmidt repülőgép fedélzeti gépfegyvere, világítóbomba megsárgult, selyem ejtőernyője, bombaszilánk, díszalbum, nyomtatványok…

– e tárgyak mind a 2. világháború légi harcaihoz köthetők. A történeti kutatások jelenlegi állása szerint 1944. július 8. és 1945. március 29. között nem kevesebb, mint 36 alkalommal bombázták Szombathelyt a szövetséges légierő repülőgépei.
A múzeumbogár klub e komoly hangvételű foglalkozása a fent említett relikviák vizsgálatával kezdődött. Minden résztvevő néhány szóban elmondta véleményét az általa kiválasztott tárgyról, dokumentumról. Az elhangzottakat Tóth Kálmán (Kami) magyarázatai egészítették ki. A foglalkozásvezető vetítettképes előadása nyomán felvázolódtak a várost sújtó légitámadások történelmi előzményei, körülményei. A szövetséges légierő felszereltségét, a bombák méretét és hatását, a különböző géptípusokat taglaló előadás szó szerint a kivetítőre szegezte a tekinteteket. De nem ártott jobban körülnézni a teremben sem, ugyanis, a szekrényre felakasztva már a foglalkozás kezdetén ott függött egy magyar repülő katona zubbonya és sapkája is. Ezeket a legifjabb múzeumbogár, Tomi ölthette fel egy röpke időre.

A klubtagok a légiháború relikviáit tanulmányozzák


A foglalkozás során felmerült a máig vita tárgyát képező kérdés: mi volt az oka az 1945. március 4-én, Szombathely ellen elkövetett, mai ismereteink szerint 438 halálos áldozatot követelő légicsapásnak? Miért hajtották végre az amerikaiak a város ellen ezt a súlyos légicsapást? Czirók Zoltán repüléstörténész így ír erről könyvében:
„Fontos kiemelni, hogy a cél egyértelműen és határozottan a pályaudvar volt, amelyet ekkor a legfontosabb vasúti központnak tartottak, mivel a front széles körzetének szolgált utánpótlással.”
A négy hullámban érkező repülőgépek támadása azonban nem korlátozódott a vasútállomásra és környékére. Számos lakóház mellett romba dőlt a városháza, megrongálódott a székesegyház és a püspökvár is találatot kapott.
A visszaemlékezésekbe beleolvasva képet alkothatunk arról, hogy mit élhetett át e napon a vasi megyeszékhely lakossága az itt tartózkodó menekültekkel együtt. Az egyik helyi túlélő emlékezése így kezdődik: „Tegnap istenítélet volt Szombathelyen…”

Sztelly-TK