2018.07.14 szombat

Márkótól Herendig

Útvonal: Márkó – Házi-földek – Bánd – Esseg-vár – Sziget-földek – Herend. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06:05-kor Veszprém felé induló vonatnál. Veszprém érk.: 07:58; ind.: 08:24, Márkó érk.: 08:31. Táv: 11 km. Túravezető: Rábai Péter.

2018.07.21

OKT túra

Találkozás az Ady térről Sopron felé 07:30-kor induló autóbusznál. Útvonal: Tömörd – Kőszeg. Táv: 15 km. Túravezető: Süle Antal.

2017.04.02

Budapesti történelmi és kulturális kirándulás

Vörösmarty Mihály síremlékénél (fotó: Urbán László)

14 művészetkedvelő múzeumbarát felkerekedett és Budapestre utazott, hogy felkeressék a Fiumei úti temetőt és megtekintsék Róth Miksa üvegfestő művész múzeumát. A Keleti-pályaudvarra érkezve rögtön elindultunk a történelmi sírkert irányába, amely két utcával található a vasútállomástól.

A temetőt hivatalosan 1849. április 1-jén nyitották meg. Ekkoriban a várostól messze volt, csak dűlőutakon lehetett megközelíteni. 1850-től kezdtek a pestiek ide temetkezni. A jeles személyek közül elsőként Vörösmarty Mihály holttestét helyezték itt örök nyugalomba, 1855-ben. A szabadságharc áldozatait és a Bach-korszak önkényének vértanúit az 1867-es kiegyezést követően lehetett jeltelen sírjaikból kiemelni és méltó körülmények között eltemetni.
1894. április 1-jén került sor minden idők legnagyobb magyarországi temetésére, Kossuth Lajoséra. Hamvait először ideiglenesen helyezték el, a jelenlegi mauzóleumától mintegy 70 méterrel balra, a Deák-mauzóleum felé vezető út mentén. A Kossuth-mauzóleum tervezésére 1900-ban hirdettek pályázatot, végül 1903–1909 között épült fel. Gerster Kálmán tervezte az épületet, a szobrokat Stróbl Alajos készítette. 1909. november 25-én temették át ide Kossuth Lajost feleségével, lányával és húgával együtt. 1914-ben melléjük került Kossuth Ferenc.

Kossuth Lajos szarkofágja (fotó: Urbán László)

A második világháborúban a temető súlyos sérüléseket szenvedett. 1946 után fokozatosan megszűnt a köztemetői jelleg és 1951-ig újból a neves személyiségek temetkezési helyeként működött. 1952-ben határozatot hoztak arról, hogy megszüntetik a temetőt. A kizsákmányolóknak tekintett személyek sírjait akarták eltüntetni, helyükre pedig lakótelep épült volna. A Fővárosi Tanács 1956. május 17-én kelt rendelete a Kerepesi úti temetőt zárt temetővé és Nemzeti Panteonná nyilvánította. Mindezt ama kikötéssel tette, hogy csupán a híres személyek sírjai maradhatnak meg, a jövőben pedig kizárólag azokat temethetik a sírkertbe, akik a politika, művészet és tudományos élet terén maradandót alkottak (utóbbiak közül is csak a párttagokat).
Miután hatalmas temetőről van szó, meg kellett fontolni az útvonalat, amelyet bejártunk. Íme, egy nem teljes körű felsorolás a neves személyiségek nyughelyeiről, amelyeket többek között felkerestünk: Vörösmarty Mihály, Arany János, a Ganz család, Kossuth Lajos, Deák Ferenc, Türr István, Jászai Mari, Jókai Mór, Kandó Kálmán, Erkel Ferenc, Blaha Lujza, Lotz Károly, Antall József, Bethlen István, a Petőfi család, Batthányi Lajos, Kádár János, Rajk Ferenc. Déli harangszóra befejeztük a barangolást a temetőben.

Róth Miksa alkotása- Ave Maria (fotó: Urbán László)

Ebéd után felkerestük Róth Miksa üvegfestő mester múzeumát. Fényi Tibor úr, az emlékház igazgatója fogadott minket. A látogatás elején elmondta a Róth család történetét, megismerhettük általa a különböző üvegfestési technológiákat is. Szakszerű ismertetést kaptunk a termekben kiállított festett üveg remekek, mozaikok készítéséről. A múzeum egyes szobáiban a család bútorait láthattuk.
A délutáni órákban, élményekben gazdagodva hazautaztunk.

Urbán László

Képgaléria

Antall József síremléke (fotó: Urbán László)
Itt nyugszik a haza bölcse (fotó: Urbán László)
A Kossuth mauzóleum (fotó: Urbán László)
A Petrovich család sírja (fotó: Urbán László)
Róth Miksa Emlékház a Nefelejcs utcában (fotó: Urbán László)
Róth Miksa üvegmozaikja restaurátor Pintér Zsóka (fotó: Urbán László)
Róth Miksa üvegfestő és mozaik művész alkotása
Csodálatos női portré (fotó: Urbán László)
Szűzanya üvegmozaikból (fotó: Urbán László)

A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.