2017.11.29 szerda, 17:00

Apám hadinaplója 2. rész

Id. Karáth László emlékei a 2. világháborúból

Vendég: Karáth László, a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium ny. igazgatója.
Narrátor: Tóth Kálmán múzeumpedagógus.

2017.12.03 vasárnap

Hagyományos Mikulás napi túra a Kőszegi-hegységben

Útvonal: Kőszeg – Király-völgy – Okmányos – Hét-forrás és vissza Kőszeg. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 08:06-kor Kőszeg felé induló vonatnál, vagy Kőszegen 08:45-kor a Kiskakas vendéglőnél (Rákóczi u.). Táv: 16 km. Túravezető: Rábai Péter.

2017.12.20 szerda, 17:00

Karácsonyi harangok

Az Egylet nyitott versmondó köre és a Vivace Kamarazenekar közös ünnepváró műsora.
Helyszín: Savaria MHV Múzeum

2018.01.06 szombat

Évköszöntő (kijózanító) túra

Későbbi kiírás szerint...

2017.04.02

Budapesti történelmi és kulturális kirándulás

Vörösmarty Mihály síremlékénél (fotó: Urbán László)

14 művészetkedvelő múzeumbarát felkerekedett és Budapestre utazott, hogy felkeressék a Fiumei úti temetőt és megtekintsék Róth Miksa üvegfestő művész múzeumát. A Keleti-pályaudvarra érkezve rögtön elindultunk a történelmi sírkert irányába, amely két utcával található a vasútállomástól.

A temetőt hivatalosan 1849. április 1-jén nyitották meg. Ekkoriban a várostól messze volt, csak dűlőutakon lehetett megközelíteni. 1850-től kezdtek a pestiek ide temetkezni. A jeles személyek közül elsőként Vörösmarty Mihály holttestét helyezték itt örök nyugalomba, 1855-ben. A szabadságharc áldozatait és a Bach-korszak önkényének vértanúit az 1867-es kiegyezést követően lehetett jeltelen sírjaikból kiemelni és méltó körülmények között eltemetni.
1894. április 1-jén került sor minden idők legnagyobb magyarországi temetésére, Kossuth Lajoséra. Hamvait először ideiglenesen helyezték el, a jelenlegi mauzóleumától mintegy 70 méterrel balra, a Deák-mauzóleum felé vezető út mentén. A Kossuth-mauzóleum tervezésére 1900-ban hirdettek pályázatot, végül 1903–1909 között épült fel. Gerster Kálmán tervezte az épületet, a szobrokat Stróbl Alajos készítette. 1909. november 25-én temették át ide Kossuth Lajost feleségével, lányával és húgával együtt. 1914-ben melléjük került Kossuth Ferenc.

Kossuth Lajos szarkofágja (fotó: Urbán László)

A második világháborúban a temető súlyos sérüléseket szenvedett. 1946 után fokozatosan megszűnt a köztemetői jelleg és 1951-ig újból a neves személyiségek temetkezési helyeként működött. 1952-ben határozatot hoztak arról, hogy megszüntetik a temetőt. A kizsákmányolóknak tekintett személyek sírjait akarták eltüntetni, helyükre pedig lakótelep épült volna. A Fővárosi Tanács 1956. május 17-én kelt rendelete a Kerepesi úti temetőt zárt temetővé és Nemzeti Panteonná nyilvánította. Mindezt ama kikötéssel tette, hogy csupán a híres személyek sírjai maradhatnak meg, a jövőben pedig kizárólag azokat temethetik a sírkertbe, akik a politika, művészet és tudományos élet terén maradandót alkottak (utóbbiak közül is csak a párttagokat).
Miután hatalmas temetőről van szó, meg kellett fontolni az útvonalat, amelyet bejártunk. Íme, egy nem teljes körű felsorolás a neves személyiségek nyughelyeiről, amelyeket többek között felkerestünk: Vörösmarty Mihály, Arany János, a Ganz család, Kossuth Lajos, Deák Ferenc, Türr István, Jászai Mari, Jókai Mór, Kandó Kálmán, Erkel Ferenc, Blaha Lujza, Lotz Károly, Antall József, Bethlen István, a Petőfi család, Batthányi Lajos, Kádár János, Rajk Ferenc. Déli harangszóra befejeztük a barangolást a temetőben.

Róth Miksa alkotása- Ave Maria (fotó: Urbán László)

Ebéd után felkerestük Róth Miksa üvegfestő mester múzeumát. Fényi Tibor úr, az emlékház igazgatója fogadott minket. A látogatás elején elmondta a Róth család történetét, megismerhettük általa a különböző üvegfestési technológiákat is. Szakszerű ismertetést kaptunk a termekben kiállított festett üveg remekek, mozaikok készítéséről. A múzeum egyes szobáiban a család bútorait láthattuk.
A délutáni órákban, élményekben gazdagodva hazautaztunk.

Urbán László

Képgaléria

Antall József síremléke (fotó: Urbán László)
Itt nyugszik a haza bölcse (fotó: Urbán László)
A Kossuth mauzóleum (fotó: Urbán László)
A Petrovich család sírja (fotó: Urbán László)
Róth Miksa Emlékház a Nefelejcs utcában (fotó: Urbán László)
Róth Miksa üvegmozaikja restaurátor Pintér Zsóka (fotó: Urbán László)
Róth Miksa üvegfestő és mozaik művész alkotása
Csodálatos női portré (fotó: Urbán László)
Szűzanya üvegmozaikból (fotó: Urbán László)

A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.