2017.09.22 péntek

Jelmezes villámcsődület

Légy ott 16:30-kor a Fő téren

a szombathelyi tömegközlekedés, különösen a 120 éve elindított villamosvasúti közlekedés évfordulója alkalmából.

2017.10.07 szombat

Múzeumok hosszú éjszakája Bécsben

Hagyományos múzeumbarát kirándulás a császárvárosba

Porcelánmúzeum, Liechtenstein palota, Óvárosháza, Leopold Múzeum

2017.10.07 szombat

Túra Veszprém körül

Útvonal: Veszprém - Laczkó-forrás - Sas-hegy - Tekeres-völgy - Ördögrágta kő - Csatári malom romja - Veszprém.
Indulás 06:05-kor a szombathelyi vasútállomásról Bp. Déli pu.-ra induló vonatnál. Táv: 15 km, szintkülönbség:150 m. Túravezető: Urbán László.

2017.10.21 szombat

Őszi erdei túra

Útvonal: Lukácsháza vm. – Csömöte-hegy – Doroszlói erdő – Kőszegszerdahely – Velem – Cák – Kőszeg. Találkozás: a szombathelyi vasútállomáson a 08.06-kor Kőszeg felé induló vonatnál. Táv: 18 km, időtartam 6 óra. Túravezető: Süle Antal.

2017.11.11 szombat

Séta a Szent Márton körön

Útvonal: Vámoscsalád vm. – szentivánfai templom – Uraiújfalu, evangélikus templom – nicki plébánia – Répcelak vasútállomás. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06:29-kor Csornára induló vonatnál. Táv: kb. 10 km. Túravezető: Rábai Péter.

2017.04.02

Budapesti történelmi és kulturális kirándulás

Vörösmarty Mihály síremlékénél (fotó: Urbán László)

14 művészetkedvelő múzeumbarát felkerekedett és Budapestre utazott, hogy felkeressék a Fiumei úti temetőt és megtekintsék Róth Miksa üvegfestő művész múzeumát. A Keleti-pályaudvarra érkezve rögtön elindultunk a történelmi sírkert irányába, amely két utcával található a vasútállomástól.

A temetőt hivatalosan 1849. április 1-jén nyitották meg. Ekkoriban a várostól messze volt, csak dűlőutakon lehetett megközelíteni. 1850-től kezdtek a pestiek ide temetkezni. A jeles személyek közül elsőként Vörösmarty Mihály holttestét helyezték itt örök nyugalomba, 1855-ben. A szabadságharc áldozatait és a Bach-korszak önkényének vértanúit az 1867-es kiegyezést követően lehetett jeltelen sírjaikból kiemelni és méltó körülmények között eltemetni.
1894. április 1-jén került sor minden idők legnagyobb magyarországi temetésére, Kossuth Lajoséra. Hamvait először ideiglenesen helyezték el, a jelenlegi mauzóleumától mintegy 70 méterrel balra, a Deák-mauzóleum felé vezető út mentén. A Kossuth-mauzóleum tervezésére 1900-ban hirdettek pályázatot, végül 1903–1909 között épült fel. Gerster Kálmán tervezte az épületet, a szobrokat Stróbl Alajos készítette. 1909. november 25-én temették át ide Kossuth Lajost feleségével, lányával és húgával együtt. 1914-ben melléjük került Kossuth Ferenc.

Kossuth Lajos szarkofágja (fotó: Urbán László)

A második világháborúban a temető súlyos sérüléseket szenvedett. 1946 után fokozatosan megszűnt a köztemetői jelleg és 1951-ig újból a neves személyiségek temetkezési helyeként működött. 1952-ben határozatot hoztak arról, hogy megszüntetik a temetőt. A kizsákmányolóknak tekintett személyek sírjait akarták eltüntetni, helyükre pedig lakótelep épült volna. A Fővárosi Tanács 1956. május 17-én kelt rendelete a Kerepesi úti temetőt zárt temetővé és Nemzeti Panteonná nyilvánította. Mindezt ama kikötéssel tette, hogy csupán a híres személyek sírjai maradhatnak meg, a jövőben pedig kizárólag azokat temethetik a sírkertbe, akik a politika, művészet és tudományos élet terén maradandót alkottak (utóbbiak közül is csak a párttagokat).
Miután hatalmas temetőről van szó, meg kellett fontolni az útvonalat, amelyet bejártunk. Íme, egy nem teljes körű felsorolás a neves személyiségek nyughelyeiről, amelyeket többek között felkerestünk: Vörösmarty Mihály, Arany János, a Ganz család, Kossuth Lajos, Deák Ferenc, Türr István, Jászai Mari, Jókai Mór, Kandó Kálmán, Erkel Ferenc, Blaha Lujza, Lotz Károly, Antall József, Bethlen István, a Petőfi család, Batthányi Lajos, Kádár János, Rajk Ferenc. Déli harangszóra befejeztük a barangolást a temetőben.

Róth Miksa alkotása- Ave Maria (fotó: Urbán László)

Ebéd után felkerestük Róth Miksa üvegfestő mester múzeumát. Fényi Tibor úr, az emlékház igazgatója fogadott minket. A látogatás elején elmondta a Róth család történetét, megismerhettük általa a különböző üvegfestési technológiákat is. Szakszerű ismertetést kaptunk a termekben kiállított festett üveg remekek, mozaikok készítéséről. A múzeum egyes szobáiban a család bútorait láthattuk.
A délutáni órákban, élményekben gazdagodva hazautaztunk.

Urbán László

Képgaléria

Antall József síremléke (fotó: Urbán László)
Itt nyugszik a haza bölcse (fotó: Urbán László)
A Kossuth mauzóleum (fotó: Urbán László)
A Petrovich család sírja (fotó: Urbán László)
Róth Miksa Emlékház a Nefelejcs utcában (fotó: Urbán László)
Róth Miksa üvegmozaikja restaurátor Pintér Zsóka (fotó: Urbán László)
Róth Miksa üvegfestő és mozaik művész alkotása
Csodálatos női portré (fotó: Urbán László)
Szűzanya üvegmozaikból (fotó: Urbán László)

A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.