2017.10.21 szombat

Őszi erdei túra

Útvonal: Lukácsháza vm. – Csömöte-hegy – Doroszlói erdő – Kőszegszerdahely – Velem – Cák – Kőszeg. Találkozás: a szombathelyi vasútállomáson a 08.06-kor Kőszeg felé induló vonatnál. Táv: 18 km, időtartam 6 óra. Túravezető: Süle Antal.

2017.11.08 szerda

Kardok, balták, karikatúrák

Beszélgetés Koszorús Ödön ikervári helytörténeti kutatóval

Gyűjtemények gyűjteménye No. 26.
17:00-kor a Savaria MHV Múzeumban
Narrátor: Tóth Kálmán

2017.11.11 szombat

Séta a Szent Márton körön

Útvonal: Vámoscsalád vm. – szentivánfai templom – Uraiújfalu, evangélikus templom – nicki plébánia – Répcelak vasútállomás. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06:29-kor Csornára induló vonatnál. Táv: kb. 10 km. Túravezető: Rábai Péter.

2017.11.18 szombat

OKT túra

Útvonal: Káld – Hidegkúti erdészház – Rózsakerti eh. – Gérce. Találkozás Szombathelyen, az Ady téren a 06:15-kor Sárvár felé induló autóbusznál. Táv: 13,9 km. Túravezető: Süle Antal.

2017.11.29 szerda, 17:00

Apám hadinaplója 2. rész

Emlékek a II. világháborúból

Vendég: Karáth László a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium ny. igazgatója.
Beszélgetésvezető: Tóth Kálmán

2017.03.31

Az őskori élet sója

Hallstattról – múzeumbogaraknak

Felelsz és mersz

Ausztria ékszerdoboza, a hegyláncok övezte kisváros, Hallstatt tőlünk 300 km-re fekszik. 125 m átlagos mélységű tava nyáron is hűs. Lakóházai oly sűrűn épültek, hogy egymást érik.

Nem mellesleg itt található a világ legrégebbi sóbányája és e településről kapta a nevét a korai vaskor egyik fontos régészeti kultúrája is.
Izgalmas próbával vezette rá Tóth Kálmán a foglalkozáson jelenlévő múzeumbogarakat arra, hogy melyik anyag is adta a hallstattiak jólétét és vezetett felemelkedésükhöz az őskorban. Elkendőzött szemmel ízleltek, tapintottak, szagoltak a gyerekek különböző anyagokat. Kísérte is nagy nevetés és félsz ezt a játékot! A felismerésekről lista készült, amiből kiválasztották a vaskorban használt anyagokat, köztük az étkezési sót.
A játékot Kami úti élménybeszámolója követte, amelyben nem csak a csodálatos táj lebilincselő szépségére, de a térség régészeti kincseire is ráirányította a jelenlévők figyelmét. A bronzkorban és a korai vaskorban használt hallstatti sóbányákból fa- és bőrtárgyak, textilek konzerválódott maradványai kerültek elő. Sőt, a valószínűleg a Kr. e. 330 körül bekövetkezett kőomlás során szerencsétlenül járt három bányász mumifikálódott testének előkerüléséről is szól a fáma. Sajnos ez utóbbiak elvesztek a tudomány számára.

Ramsauer protokol könyve (Hallstatt Múzeum)

Szerencsére Johann Georg Ramsauer (1795–1874) leleteivel nem így történt. A hallstatti születésű bányászmester közel 1000 temetkezést tárt fel a város felett elterülő fennsík, a Hochtal hatalmas sírmezőjén. Régiségbúvár munkássága napjaink kifinomult, tudományos régészeti módszereihez viszonyítva jócskán hagy kívánnivalót maga után, a 19. század közepén azonban rendkívül modernnek és körültekintőnek számított. Ramsauer tömör, méretadatokkal ellátott leírást, sőt rajzokat is készített minden egyes felnyitott sírról. Az 1889-ben kiadott Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képekben című sorozat Felső-Ausztriát bemutató kötetében ezt olvashatjuk a hallstatti temetőről:
„Közel kétezer sír adott itt ama korról meglepő, s majdnem tökéletes képet. Az eltemetés módja kétféle: a halottat vagy eltemették, vagy megégették. A megégetetlenül eltemetett holtesteket ruházatukban, ékszerükben, gyakran fegyvereikkel, különböző szerszámokkal, agyagedényekkel, stb. együtt helyezték kellőleg elkészített sírjukba. A föltalált csontvázakból ítélve, az eltemetettek valamely nagy, erős, s jól megtermett emberfajhoz számíthatók. A koponya röviden jellemezve: hosszú és keskeny …, kiálló tarkóval és keskenyebb, hátrahajló homlokkal. Az arcz hosszúkás, kimagasló orral, kissé előrenyúló … felső, kidudorodó alsó állkapoccsal és függőlegesen álló, nem előrenyúló pofacsonttal. Ez tehát ugyanaz a típus, melyet – mivel a germán sírokban is előfordulnak – germán tipusnak neveznek s a melyre nézve a nagy, szőke hajú, kék szemű germánok a legismertebb példát mutatják.”

Íme az elkészült ékszerek

Szó esett még a foglalkozáson a bronzkori és kora vaskori sóbányászati technológiákról, a só gazdasági jelentőségéről, I. Ferencz József császár hallstatti látogatásáról. Az érdekfeszítő élménybeszámolót tárgyalkotás követte: zárásként Kántor Orsi segítségével, hallstatti mintakészlet felhasználásával egyedi rézlapos karkötőket készítettek a múzeumbogarak.

Sztelly-TK

Képgaléria

Hallstatti leletek
Konzerválódott bőrsaru
Sztár lelet: konzerválódott falépcső a sóbányából
Bányászputtony
A múzeumbogarak elmélyült munka közben

A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.