2017.12.20 szerda, 17:00

Karácsonyi harangok

Az Egylet nyitott versmondó köre és a Vivace Kamarazenekar közös ünnepváró műsora.
Helyszín: Savaria MHV Múzeum

2018.01.06 szombat

Évköszöntő (kijózanító) túra

Útvonal: Pornóapáti – Beled (Bildein) – Monyorókerék (Eberau) – Szentpéterfa. Találkozás: az Ady téren a 07:15- kor Pornóapáti felé induló autóbusznál. Előjelentkezés szükséges! Szentpéterfán vendéglőben ebédet rendelünk! Táv: kb.10 km. Túravezető: Rábai Péter.

2018.01.10 szerda, 16:30 óra

Élménybeszámoló és rendkívüli közgyűlés

Aktuális ügyek megtárgyalása, majd Rábai Péter élménybeszámolója a 2017 nyarán tett kerékpártúráról

2018.01.21 vasárnap

Gerinctúra Velemtől Kőszegig a Kendigen át

Útvonal: Velem – Szent Vid – Hörmann-forrás parkoló – Kendig – Kopasz-Kendig –Vöröskereszt – Óház-kilátó – Kincs-pihenő – Kőszeg. Találkozás: az Ady téren 07:30-kor induló velemi autóbusznál Táv: 19 km, időtartam kb. 7 óra. Túravezető: Süle Antal.

2018.02.03 szombat

Kőszegfalvától Lukácsházáig

Útvonal: Kőszegfalva – Abért-tó – Kőszegdoroszló – Doroszlói erdő – Csömöte-hegy – Kilátó – Pöse – Lukácsháza. Találkozás: a szombathelyi vasútállomáson, a 08:06-kor Kőszeg felé induló vonatnál. Táv: 11 km, időtartam: kb. 4 óra Túravezető: Rábai Péter.

2017.04.01

Takarítónap a múzeumfaluban

A vén kapás

Április első napján 26, lombseprűkkel, lapátokkal, kapákkal felszerelkezett múzeumbarát tevékenykedett a Vasi Skanzen csinosításán. Az elvégzett munkák itt következő felsorolását senki ne vegye dicsekvésnek. Elismerést nem várunk, csupán a tényeket kívántuk rögzíteni.

Ragyogó napsütés, jó társaság, friss levegő, ódon falusi környezet, lelkesítő itóka – mi kell még a jó csapatmunkához? Nyilván munkakedv és tennivaló. Az utóbbi két tényező is adott volt e napon, sőt mondhatni megfelelő arányban társultak egymáshoz. A dolgok ilyetén együttállásának eredményeként az alsósági porta kapujába lebillentett kb. 2,5–3 köbméter termőföld a veteményeskertbe vándorolt, hogy üdvösséges ágyásul szolgáljon az oda szánt növényeknek. Helyükre kerültek a Gércéről odaszállított szegőkövek és elkezdődött a hatalmas rönkből készített vályú állagmegóvása is. Az említett itatóalkalmatosság elkorhadt felületét szakavatott muzeológus faragta le, a hórukk-munka azonban nem történhetett volna meg a jelenlévő többi férfiember fizikai erejének igénybevétele nélkül.
A múzeumbaráti aktivitás az alsósági portán kívülre is kiterjedt. Jókora levél- és ághalmok gyűltek össze a malom környékén, a tóka partján álló fák megszabadultak száraz gallyaiktól, a szőlőültetvény egy részé pedig a gyomoktól. A kemény munka végén mindenkinek jól esett a kalákában (és bográcsban) főzött, tartalmas gulyás.

TK

Képgaléria

Munkamegbeszélés az alsósági porta udvarán
Szőlőhegyi szorgalmatosság (fotó: Nagy Endre)
Fán áll, nem madár (fotó: Nagy Endre)
Kiskertészek
Vályú-burítók
Ahol faragnak, ott hullik a forgács
Krumplihámozók
Avarszállítás (fotó: Nagy Rebeka)
Ebéd a napfényben
Hova tűnt a földkupac?

A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.