2017.09.22 péntek

Jelmezes villámcsődület

Légy ott 16:30-kor a Fő téren

a szombathelyi tömegközlekedés, különösen a 120 éve elindított villamosvasúti közlekedés évfordulója alkalmából.

2017.10.07 szombat

Múzeumok hosszú éjszakája Bécsben

Hagyományos múzeumbarát kirándulás a császárvárosba

Porcelánmúzeum, Liechtenstein palota, Óvárosháza, Leopold Múzeum

2017.10.07 szombat

Túra Veszprém körül

Útvonal: Veszprém - Laczkó-forrás - Sas-hegy - Tekeres-völgy - Ördögrágta kő - Csatári malom romja - Veszprém.
Indulás 06:05-kor a szombathelyi vasútállomásról Bp. Déli pu.-ra induló vonatnál. Táv: 15 km, szintkülönbség:150 m. Túravezető: Urbán László.

2017.10.21 szombat

Őszi erdei túra

Útvonal: Lukácsháza vm. – Csömöte-hegy – Doroszlói erdő – Kőszegszerdahely – Velem – Cák – Kőszeg. Találkozás: a szombathelyi vasútállomáson a 08.06-kor Kőszeg felé induló vonatnál. Táv: 18 km, időtartam 6 óra. Túravezető: Süle Antal.

2017.11.11 szombat

Séta a Szent Márton körön

Útvonal: Vámoscsalád vm. – szentivánfai templom – Uraiújfalu, evangélikus templom – nicki plébánia – Répcelak vasútállomás. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06:29-kor Csornára induló vonatnál. Táv: kb. 10 km. Túravezető: Rábai Péter.

2017.03.15

Tóth Béla emléktúra

…tizenharmadik alkalommal, több mint száz résztvevővel

Ahol a Pinka csopog (fotó: Urbán László)

Honlapunkon és a Vas Népében közzétett felhívás, a Pinkamenti Turisztikai, Kulturális és Sportegyesület, valamint a VTSZ soproni szakosztálya szervezőmunkája – no meg a kellemes időjárás – megtette hatását: ez évben kiemelkedően nagy érdeklődés mellett valósult meg a hagyományos Tóth Béla emléktúra Felsőcsatár térség

Már a szombathelyi buszpályaudvarról indulók is olyan sokan voltak, hogy két irányban kellett teli buszokkal megközelíteni Felsőcsatár községet. A soproniak Szombathelyen csatlakoztak hozzánk. Felsőcsatáron a két irányból érkező társaság egymást bevárva indult el a falu szélén lévő autóparkolóhoz, ahol a csatári Lujza asszony egy hatalmas fazék forralt borral várta az érkezőket. Az efféle "regisztráció" nagy tetszést aratott és fokozta a jó hangulatot az előttünk álló feladathoz. Indulás előtt Rábai Péter rövid bevezetőt mondott, majd a Pinkamenti Turisztikai egyesület vezetője, Lendvai Gábor köszöntötte a résztvevőket. A társaság létszáma ekkor már meghaladta a 100 főt. Két túraútvonal közül lehetett választani. A hosszabbik, mintegy 20 km-es útra Süle Antal vezetésével indult el a mintegy 80 főt kitevő, vállalkozóbb szellemű csoport. Akik nem akartak ennyit gyalogolni, Rábai Péterrel tarthattak. Jelen sorok írója a hosszabb távot választotta.

A tavaszi hunyor virágai, most már itt a tavasz (fotó: Urbán László)

A "nagytúrázók" indultak előbb a Pinka mentén. A csapatban a gyermekektől kezdve a középkorúakon keresztül a 70 év körüliekig mindenféle korosztály képviselői előfordultak. Elhaladtunk a Pinka gátja mellett, megtekintettük a hallépcsőt. Utunk során a még sárga erdőben a tavaszi hunyor virágai mellett lépkedtünk. Egyes helyeken hóvirágmezők fogadtak minket, amelyek a tavaszt jelezve kandikáltak ki a száraz avar közül. Az államhatárt átlépve Pinkaóvár (Burg) irányába folytattuk utunkat. A kőbánya mellett elhaladva, a falu közepén balra, Várújfalu (Woppendorf) felé indultunk. A települést elhagyva, az erdőbe érve a jelentős emelkedőn – túravezetőnk instrukciói szerint –, rövid pihenőket tartottunk. Az ausztriai 56-os számú utat keresztezve felhágtunk a Vashegyre (Eisenberg). Az osztrák vashegyi pincéknél, egy óriási szőlőprés mellett "letáboroztunk", majd takaros pincék, gondozott szőlőültetvények mellett haladtunk tovább. Egy pillantást vettetünk a völgybe a Weinblick üvegpadlójú kilátónál, pár kanyar után pedig újra átléptük az államhatárt, ahonnan Felsőcsatár borospincéi között már a kiindulási pontunk felé tartottunk.

Rábai Péter és csapata (fotó: Urbán Lászlóné)

Szóljunk röviden a rövidebbik túraútvonalat választókról is! Kb. 20 társunk Rábai Péter vezetésével a Pinka folyása mellett haladva a tavasz virágaiban, a patak tél végi csodálatos panorámájában gyönyörködhetett. Az államhatár előtt elkanyarodva felmentek a csatári domb tetején a kilátóhoz. Megpihentek, majd a dombtetőről lejövet betértek Lujza asszony pincéjébe, ahol a vendégeket egy kis borkóstolóra invitálták. A vendégszerető házat elhagyva útjuk során kinyittatták a kis hegyi kápolnát. Itt egy lelkes lokálpatriótától sok érdekességet tudtak meg az épület történetéről. Útjukat a Pezi fogadóban fejezték be, ahol megvárták a többieket.

Urbán László

Képgaléria

Sok jó ember... (fotó: Urbán László)
1848 március 15-re is emlékezünk (fotó: Urbán László)
Kikelet a szőlőhegyen (fotó: Urbán Lászlóné)
Szőlősorok mentén (Fotó: Urbán László)
A kis hegyi kápolnában (fotó: Urbán Lászlóné)

A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.