2017.10.21 szombat

Őszi erdei túra

Útvonal: Lukácsháza vm. – Csömöte-hegy – Doroszlói erdő – Kőszegszerdahely – Velem – Cák – Kőszeg. Találkozás: a szombathelyi vasútállomáson a 08.06-kor Kőszeg felé induló vonatnál. Táv: 18 km, időtartam 6 óra. Túravezető: Süle Antal.

2017.11.08 szerda

Kardok, balták, karikatúrák

Beszélgetés Koszorús Ödön ikervári helytörténeti kutatóval

Gyűjtemények gyűjteménye No. 26.
17:00-kor a Savaria MHV Múzeumban
Narrátor: Tóth Kálmán

2017.11.11 szombat

Séta a Szent Márton körön

Útvonal: Vámoscsalád vm. – szentivánfai templom – Uraiújfalu, evangélikus templom – nicki plébánia – Répcelak vasútállomás. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06:29-kor Csornára induló vonatnál. Táv: kb. 10 km. Túravezető: Rábai Péter.

2017.11.18 szombat

OKT túra

Útvonal: Káld – Hidegkúti erdészház – Rózsakerti eh. – Gérce. Találkozás Szombathelyen, az Ady téren a 06:15-kor Sárvár felé induló autóbusznál. Táv: 13,9 km. Túravezető: Süle Antal.

2017.11.29 szerda, 17:00

Apám hadinaplója 2. rész

Emlékek a II. világháborúból

Vendég: Karáth László a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium ny. igazgatója.
Beszélgetésvezető: Tóth Kálmán

2017.10.25

Itáliai műemlékvárosok Aquileiától Sirmionéig

Öt napos utazás a vasi múzeumbarátokkal

A kép forráshelye: casalefusco.com

A toszkán városok varázsától megigézve a Vasi Múzeumbarát Egylet a Gabbiano Travellel közösen, 2017 őszén újabb itáliai utazásra invitálja tagságát és az érdeklődőket. A programban Aquileia, Ravenna, Assisi, Bologna, Verona és Sirmione kiemelkedő nevezetességei szerepelnek.

Bár Ravenna napjainkra apró falucskává zsugorodott, mégis bővelkedik látnivalókban: római kori lakóházak falai, fürdők, kikötő, fórum, oszlopsorok, ókeresztény bazilika a híres mozaikpadlóval. A település központjában található ásatási terület a bazilikával 1998 óta a Világörökség része.
A második napot teljes egészében Ravennában, „a mozaikok fellegvárában” töltjük. A megtekinteni tervezett nevezetességek közül előzetesként a San Apollinare Classe korai keresztény bazilikát, az ariánus keresztelőkápolnát, Theoderik császár mauzóleumát és a Régészeti Múzeumot emeljük ki. A nap fénypontját kétségkívül a San Apollinare Nouvo ókeresztény bazilika lélegzetelállító szépségű aranyozott mozaikfreskói jelentik majd.

Az utazás harmadik napján Szent Ferenc és Szent Klára szülőhelyére, Assisi városába látogatunk Ízelítőként néhány remekmű: a háromszintes Bazilika altemplomában Cimabue és Giotto freskói, az altemplom Szent Márton kápolnájának freskósorozata, a felső templomban Giotto és tanítványai freskói. A negyedik napra tettük az egyeteméről híres „téglavörös város”, Bologna, illetve Verona megtekintését.
A kirándulás zárónapján Sirmionéba, a Garda tóba nyúló félsziget mediterrán klímájú kisvárosába utazunk, ahol még hajózásban is részünk lehet.

Fedezze fel velünk Itália hat műemlékvárosát!

TK