2017.09.10 vasárnap

Sopron-Lővér IVV Túranap

Találkozás: a szombathelyi vasútállomáson a 7:15-kor Sopron felé induló vonatnál
A szervezők által kijelölt 20/12/6 km-es távon
A szakosztályi tagok részére a nevezési díjat a szakosztály fizeti!
Túravezető: Süle Antal

2017.09.16 szombat

OKT túra

Találkozás: Vasútállomásról 6:05-kor Bp.Déli pu. felé induló vonatnál
Veszprémből 8:15-kor Zirc vá. érk. 8:46
Útvonal: Bakonynána – Jásd – Tét /szélmalmok/– Csőszpuszta
Túravezető: Süle Antal

2017.10.25

Itáliai műemlékvárosok Aquileiától Sirmionéig

Öt napos utazás a vasi múzeumbarátokkal

A kép forráshelye: casalefusco.com

A toszkán városok varázsától megigézve a Vasi Múzeumbarát Egylet a Gabbiano Travellel közösen, 2017 őszén újabb itáliai utazásra invitálja tagságát és az érdeklődőket. A programban Aquileia, Ravenna, Assisi, Bologna, Verona és Sirmione kiemelkedő nevezetességei szerepelnek.

Bár Ravenna napjainkra apró falucskává zsugorodott, mégis bővelkedik látnivalókban: római kori lakóházak falai, fürdők, kikötő, fórum, oszlopsorok, ókeresztény bazilika a híres mozaikpadlóval. A település központjában található ásatási terület a bazilikával 1998 óta a Világörökség része.
A második napot teljes egészében Ravennában, „a mozaikok fellegvárában” töltjük. A megtekinteni tervezett nevezetességek közül előzetesként a San Apollinare Classe korai keresztény bazilikát, az ariánus keresztelőkápolnát, Theoderik császár mauzóleumát és a Régészeti Múzeumot emeljük ki. A nap fénypontját kétségkívül a San Apollinare Nouvo ókeresztény bazilika lélegzetelállító szépségű aranyozott mozaikfreskói jelentik majd.

Az utazás harmadik napján Szent Ferenc és Szent Klára szülőhelyére, Assisi városába látogatunk Ízelítőként néhány remekmű: a háromszintes Bazilika altemplomában Cimabue és Giotto freskói, az altemplom Szent Márton kápolnájának freskósorozata, a felső templomban Giotto és tanítványai freskói. A negyedik napra tettük az egyeteméről híres „téglavörös város”, Bologna, illetve Verona megtekintését.
A kirándulás zárónapján Sirmionéba, a Garda tóba nyúló félsziget mediterrán klímájú kisvárosába utazunk, ahol még hajózásban is részünk lehet.

Fedezze fel velünk Itália hat műemlékvárosát!

TK