2017.10.21 szombat

Őszi erdei túra

Útvonal: Lukácsháza vm. – Csömöte-hegy – Doroszlói erdő – Kőszegszerdahely – Velem – Cák – Kőszeg. Találkozás: a szombathelyi vasútállomáson a 08.06-kor Kőszeg felé induló vonatnál. Táv: 18 km, időtartam 6 óra. Túravezető: Süle Antal.

2017.11.08 szerda

Kardok, balták, karikatúrák

Beszélgetés Koszorús Ödön ikervári helytörténeti kutatóval

Gyűjtemények gyűjteménye No. 26.
17:00-kor a Savaria MHV Múzeumban
Narrátor: Tóth Kálmán

2017.11.11 szombat

Séta a Szent Márton körön

Útvonal: Vámoscsalád vm. – szentivánfai templom – Uraiújfalu, evangélikus templom – nicki plébánia – Répcelak vasútállomás. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06:29-kor Csornára induló vonatnál. Táv: kb. 10 km. Túravezető: Rábai Péter.

2017.11.18 szombat

OKT túra

Útvonal: Káld – Hidegkúti erdészház – Rózsakerti eh. – Gérce. Találkozás Szombathelyen, az Ady téren a 06:15-kor Sárvár felé induló autóbusznál. Táv: 13,9 km. Túravezető: Süle Antal.

2017.11.29 szerda, 17:00

Apám hadinaplója 2. rész

Emlékek a II. világháborúból

Vendég: Karáth László a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium ny. igazgatója.
Beszélgetésvezető: Tóth Kálmán

2017.02.09

Szertár a múzeumban

Tárlatfelfedezés múzeumbogarakkal

Titkok a szertárban

A Savaria Múzeum „Szertárból múzeum” című, nemrég megnyílt kiállítását ellepték a múzeumbogarak. De semmi ok a pánikra! A klubtagokról van szó, nem a kártékony rovarokról!

A foglalkozás menetét irányító Tóth Kálmán elöljáróban arra kérte a jelenlévőket, idézzék fel az iskolai szertárhoz kötődő emlékeiket, majd arra hívta fel figyelmüket, hogy a múzeumok ősének a szertárak tekinthetők. Ennek érzékeltetésére szépirodalmi szemelvényeken keresztül idézte fel a régi iskolai szertárak hangulatát.
Az informatika fejlődésének köszönhetően a preparátumokra ma már nem mutatkozik akkora igény, mint valaha. Korábban egész vállalatok szakosodtak erre a környezetvédelmi szempontokat figyelmen kívül hagyó iparágra. Bár a múzeumokban jobban megoldható a kitömött állatok szakszerű állagmegőrzése, mint az iskolákban, ám a kártevők – ha nem védekeznek megfelelően ellenük –, még itt is veszélyeztetik az értékes természettudományi gyűjteményeket.
A ráhangolódást követően, a felkészületlen tárlatvezető kellemetlen szerepét felvállalva, mutatták be a klubtagok egy múzeumba érkező csoport (tulajdonképpen bogártársaik) számára a kiállítást, s fogalmazták meg annak kurátori üzenetét. Felhívták a figyelmet a tárlat legérdekesebb darabjaira: a kacsacsőrű emlősre, a tengeri élőlényekre, a környezetünkben élő madarakra, emlősökre.

Kerosinus blub-blub, Kaposi, 2017. (Illusztrálta: Kaposi Kornél)

Miután feladatukat roppant szellemesen megoldották a kis tárlatvezetők, visszatértek a foglalkoztatóba. Itt, néhány „csont- és szőrleletből” kiindulva a jövő állatvilágának néhány képviselőjét tervezték meg. Rajzolt fantázialényeiket rendszerbe sorolva be is mutatták társaiknak. Íme, egy leírás:
„Kerosinus blub-blub, Kaposi, 2017 (Kerozinhal. Gerincesek törzse, porcos halak osztálya). A Bermuda-háromszög területén felfedezett faj, a Mongol-Asztor Óceán és a Savaria-öböl vizeiben is elszaporodott. Létrejötte a Bermudákon lezuhant repülőgépekből szivárgó üzemanyagra vezethető vissza. Az elfogyasztott kerozin hatására mutálódott, eddig ismeretlen halfaj legfőbb jellemzője, hogy testét pikkelyek helyett kitinpáncél borítja, amely kék és vörös színben pompázik. Ezen tulajdonságai miatt a tengerek tisztítására, kerozin kinyerésére használják.
Tekintsétek meg a foglalkozás hangulatáról és a felfedezett lényekről készült képeket a galériában!

Sztelly-TK

Képgaléria

Kecskeszarvból egy bikaember az Ari bolygóról
A vézna ujjú maki mutációja kutyalábból
Fantázialény, amelynek lába a fűrészhal rosztruma
Kecskeállkapcsot viselő jövőbeli állat
Ilyen egy megihletődött kisbogár
Gondolatok a szertárban...
Állat(i)anatómia
Nem csak a fóka bámult meredten, fonál feltekeredetten?!
A gondolatok rendezése közben
Tárlatvezetőnk bátran kivágta magát
Szőrmentén
Ez vajon miféle szerzet lehetett?

A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.