2017.12.20 szerda, 17:00

Karácsonyi harangok

Az Egylet nyitott versmondó köre és a Vivace Kamarazenekar közös ünnepváró műsora.
Helyszín: Savaria MHV Múzeum

2018.01.06 szombat

Évköszöntő (kijózanító) túra

Útvonal: Pornóapáti – Beled (Bildein) – Monyorókerék (Eberau) – Szentpéterfa. Találkozás: az Ady téren a 07:15- kor Pornóapáti felé induló autóbusznál. Előjelentkezés szükséges! Szentpéterfán vendéglőben ebédet rendelünk! Táv: kb.10 km. Túravezető: Rábai Péter.

2018.01.10 szerda, 16:30 óra

Élménybeszámoló és rendkívüli közgyűlés

Aktuális ügyek megtárgyalása, majd Rábai Péter élménybeszámolója a 2017 nyarán tett kerékpártúráról

2018.01.21 vasárnap

Gerinctúra Velemtől Kőszegig a Kendigen át

Útvonal: Velem – Szent Vid – Hörmann-forrás parkoló – Kendig – Kopasz-Kendig –Vöröskereszt – Óház-kilátó – Kincs-pihenő – Kőszeg. Találkozás: az Ady téren 07:30-kor induló velemi autóbusznál Táv: 19 km, időtartam kb. 7 óra. Túravezető: Süle Antal.

2018.02.03 szombat

Kőszegfalvától Lukácsházáig

Útvonal: Kőszegfalva – Abért-tó – Kőszegdoroszló – Doroszlói erdő – Csömöte-hegy – Kilátó – Pöse – Lukácsháza. Találkozás: a szombathelyi vasútállomáson, a 08:06-kor Kőszeg felé induló vonatnál. Táv: 11 km, időtartam: kb. 4 óra Túravezető: Rábai Péter.

2017.02.09

Szertár a múzeumban

Tárlatfelfedezés múzeumbogarakkal

Titkok a szertárban

A Savaria Múzeum „Szertárból múzeum” című, nemrég megnyílt kiállítását ellepték a múzeumbogarak. De semmi ok a pánikra! A klubtagokról van szó, nem a kártékony rovarokról!

A foglalkozás menetét irányító Tóth Kálmán elöljáróban arra kérte a jelenlévőket, idézzék fel az iskolai szertárhoz kötődő emlékeiket, majd arra hívta fel figyelmüket, hogy a múzeumok ősének a szertárak tekinthetők. Ennek érzékeltetésére szépirodalmi szemelvényeken keresztül idézte fel a régi iskolai szertárak hangulatát.
Az informatika fejlődésének köszönhetően a preparátumokra ma már nem mutatkozik akkora igény, mint valaha. Korábban egész vállalatok szakosodtak erre a környezetvédelmi szempontokat figyelmen kívül hagyó iparágra. Bár a múzeumokban jobban megoldható a kitömött állatok szakszerű állagmegőrzése, mint az iskolákban, ám a kártevők – ha nem védekeznek megfelelően ellenük –, még itt is veszélyeztetik az értékes természettudományi gyűjteményeket.
A ráhangolódást követően, a felkészületlen tárlatvezető kellemetlen szerepét felvállalva, mutatták be a klubtagok egy múzeumba érkező csoport (tulajdonképpen bogártársaik) számára a kiállítást, s fogalmazták meg annak kurátori üzenetét. Felhívták a figyelmet a tárlat legérdekesebb darabjaira: a kacsacsőrű emlősre, a tengeri élőlényekre, a környezetünkben élő madarakra, emlősökre.

Kerosinus blub-blub, Kaposi, 2017. (Illusztrálta: Kaposi Kornél)

Miután feladatukat roppant szellemesen megoldották a kis tárlatvezetők, visszatértek a foglalkoztatóba. Itt, néhány „csont- és szőrleletből” kiindulva a jövő állatvilágának néhány képviselőjét tervezték meg. Rajzolt fantázialényeiket rendszerbe sorolva be is mutatták társaiknak. Íme, egy leírás:
„Kerosinus blub-blub, Kaposi, 2017 (Kerozinhal. Gerincesek törzse, porcos halak osztálya). A Bermuda-háromszög területén felfedezett faj, a Mongol-Asztor Óceán és a Savaria-öböl vizeiben is elszaporodott. Létrejötte a Bermudákon lezuhant repülőgépekből szivárgó üzemanyagra vezethető vissza. Az elfogyasztott kerozin hatására mutálódott, eddig ismeretlen halfaj legfőbb jellemzője, hogy testét pikkelyek helyett kitinpáncél borítja, amely kék és vörös színben pompázik. Ezen tulajdonságai miatt a tengerek tisztítására, kerozin kinyerésére használják.
Tekintsétek meg a foglalkozás hangulatáról és a felfedezett lényekről készült képeket a galériában!

Sztelly-TK

Képgaléria

Kecskeszarvból egy bikaember az Ari bolygóról
A vézna ujjú maki mutációja kutyalábból
Fantázialény, amelynek lába a fűrészhal rosztruma
Kecskeállkapcsot viselő jövőbeli állat
Ilyen egy megihletődött kisbogár
Gondolatok a szertárban...
Állat(i)anatómia
Nem csak a fóka bámult meredten, fonál feltekeredetten?!
A gondolatok rendezése közben
Tárlatvezetőnk bátran kivágta magát
Szőrmentén
Ez vajon miféle szerzet lehetett?

A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.