2018.06.02 szombat

Gyalogtúra Zalaszentgyörgy környékén

Útvonal: Zalaszentgyörgy vá. – Kávás faluközpont – Kávási boronaút – Ilona majori elágazás – Nagyhegyi kápolna – Boncodfölde – Csurgasz lovas tanya – Zalaszentgyörgy vá. Táv: 11 km.

Részletekért katt!

2018.06.06 szerda, 17 óra

Könyvritkaságok nyomában

Vendég: Őri Tamás könyvgyűjtő, beszélgetésvezető: Varga Eleonóra történész (Savaria MHV Múzeum).

2018.06.09 szombat

Séta a Bakonyban

Útvonal: Vinye vá. – Kulcsos házak – Barlang – Pápalátókő – Vinye vá. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06:05-kor Bp. Déli-pu. felé induló vonatnál. Veszprém: 08:15, Vinye vm. érk. 09:11. Táv: 12 km. Túravezető: Süle Antal.

2018.06.16 szombat

Andráshidától Zalaszentgyörgyig

Útvonal: Andráshida – Teskánd – Hottó – Zalaszentmihályfa, Árpád-kori templom – Böde – Ilona-major – Kávás – öreghegyi kápolna – Boncodfölde – Rita Ranch lovas tanya – Csurgasz, volt vá. – Zalaszentgyörgy vá. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06:36-kor Sz

Bővebb infó

2018.07.14 szombat

Márkótól Herendig

Útvonal: Márkó – Házi-földek – Bánd – Esseg-vár – Sziget-földek – Herend. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06:05-kor Veszprém felé induló vonatnál. Veszprém érk.: 07:58; ind.: 08:24, Márkó érk.: 08:31. Táv: 11 km. Túravezető: Rábai Péter.

2017.02.09

Szertár a múzeumban

Tárlatfelfedezés múzeumbogarakkal

Titkok a szertárban

A Savaria Múzeum „Szertárból múzeum” című, nemrég megnyílt kiállítását ellepték a múzeumbogarak. De semmi ok a pánikra! A klubtagokról van szó, nem a kártékony rovarokról!

A foglalkozás menetét irányító Tóth Kálmán elöljáróban arra kérte a jelenlévőket, idézzék fel az iskolai szertárhoz kötődő emlékeiket, majd arra hívta fel figyelmüket, hogy a múzeumok ősének a szertárak tekinthetők. Ennek érzékeltetésére szépirodalmi szemelvényeken keresztül idézte fel a régi iskolai szertárak hangulatát.
Az informatika fejlődésének köszönhetően a preparátumokra ma már nem mutatkozik akkora igény, mint valaha. Korábban egész vállalatok szakosodtak erre a környezetvédelmi szempontokat figyelmen kívül hagyó iparágra. Bár a múzeumokban jobban megoldható a kitömött állatok szakszerű állagmegőrzése, mint az iskolákban, ám a kártevők – ha nem védekeznek megfelelően ellenük –, még itt is veszélyeztetik az értékes természettudományi gyűjteményeket.
A ráhangolódást követően, a felkészületlen tárlatvezető kellemetlen szerepét felvállalva, mutatták be a klubtagok egy múzeumba érkező csoport (tulajdonképpen bogártársaik) számára a kiállítást, s fogalmazták meg annak kurátori üzenetét. Felhívták a figyelmet a tárlat legérdekesebb darabjaira: a kacsacsőrű emlősre, a tengeri élőlényekre, a környezetünkben élő madarakra, emlősökre.

Kerosinus blub-blub, Kaposi, 2017. (Illusztrálta: Kaposi Kornél)

Miután feladatukat roppant szellemesen megoldották a kis tárlatvezetők, visszatértek a foglalkoztatóba. Itt, néhány „csont- és szőrleletből” kiindulva a jövő állatvilágának néhány képviselőjét tervezték meg. Rajzolt fantázialényeiket rendszerbe sorolva be is mutatták társaiknak. Íme, egy leírás:
„Kerosinus blub-blub, Kaposi, 2017 (Kerozinhal. Gerincesek törzse, porcos halak osztálya). A Bermuda-háromszög területén felfedezett faj, a Mongol-Asztor Óceán és a Savaria-öböl vizeiben is elszaporodott. Létrejötte a Bermudákon lezuhant repülőgépekből szivárgó üzemanyagra vezethető vissza. Az elfogyasztott kerozin hatására mutálódott, eddig ismeretlen halfaj legfőbb jellemzője, hogy testét pikkelyek helyett kitinpáncél borítja, amely kék és vörös színben pompázik. Ezen tulajdonságai miatt a tengerek tisztítására, kerozin kinyerésére használják.
Tekintsétek meg a foglalkozás hangulatáról és a felfedezett lényekről készült képeket a galériában!

Sztelly-TK

Képgaléria

Kecskeszarvból egy bikaember az Ari bolygóról
A vézna ujjú maki mutációja kutyalábból
Fantázialény, amelynek lába a fűrészhal rosztruma
Kecskeállkapcsot viselő jövőbeli állat
Ilyen egy megihletődött kisbogár
Gondolatok a szertárban...
Állat(i)anatómia
Nem csak a fóka bámult meredten, fonál feltekeredetten?!
A gondolatok rendezése közben
Tárlatvezetőnk bátran kivágta magát
Szőrmentén
Ez vajon miféle szerzet lehetett?

A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.