Archívum

Archívum

Szertár a múzeumban

Tárlatfelfedezés múzeumbogarakkal

2017.02.09

A Savaria Múzeum „Szertárból múzeum” című, nemrég megnyílt kiállítását ellepték a múzeumbogarak. De semmi ok a pánikra! A klubtagokról van szó, nem a kártékony rovarokról!

A foglalkozás menetét irányító Tóth Kálmán elöljáróban arra kérte a jelenlévőket, idézzék fel az iskolai szertárhoz kötődő emlékeiket, majd arra hívta fel figyelmüket, hogy a múzeumok ősének a szertárak tekinthetők. Ennek érzékeltetésére szépirodalmi szemelvényeken keresztül idézte fel a régi iskolai szertárak hangulatát.
Az informatika fejlődésének köszönhetően a preparátumokra ma már nem mutatkozik akkora igény, mint valaha. Korábban egész vállalatok szakosodtak erre a környezetvédelmi szempontokat figyelmen kívül hagyó iparágra. Bár a múzeumokban jobban megoldható a kitömött állatok szakszerű állagmegőrzése, mint az iskolákban, ám a kártevők – ha nem védekeznek megfelelően ellenük –, még itt is veszélyeztetik az értékes természettudományi gyűjteményeket.
A ráhangolódást követően, a felkészületlen tárlatvezető kellemetlen szerepét felvállalva, mutatták be a klubtagok egy múzeumba érkező csoport (tulajdonképpen bogártársaik) számára a kiállítást, s fogalmazták meg annak kurátori üzenetét. Felhívták a figyelmet a tárlat legérdekesebb darabjaira: a kacsacsőrű emlősre, a tengeri élőlényekre, a környezetünkben élő madarakra, emlősökre.

Kerosinus blub-blub, Kaposi, 2017. (Illusztrálta: Kaposi Kornél)

Miután feladatukat roppant szellemesen megoldották a kis tárlatvezetők, visszatértek a foglalkoztatóba. Itt, néhány „csont- és szőrleletből” kiindulva a jövő állatvilágának néhány képviselőjét tervezték meg. Rajzolt fantázialényeiket rendszerbe sorolva be is mutatták társaiknak. Íme, egy leírás:
„Kerosinus blub-blub, Kaposi, 2017 (Kerozinhal. Gerincesek törzse, porcos halak osztálya). A Bermuda-háromszög területén felfedezett faj, a Mongol-Asztor Óceán és a Savaria-öböl vizeiben is elszaporodott. Létrejötte a Bermudákon lezuhant repülőgépekből szivárgó üzemanyagra vezethető vissza. Az elfogyasztott kerozin hatására mutálódott, eddig ismeretlen halfaj legfőbb jellemzője, hogy testét pikkelyek helyett kitinpáncél borítja, amely kék és vörös színben pompázik. Ezen tulajdonságai miatt a tengerek tisztítására, kerozin kinyerésére használják.
Tekintsétek meg a foglalkozás hangulatáról és a felfedezett lényekről készült képeket a galériában!

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza