2018.09.20

Négynapos őszi csillagtúra Sopronban

A VTSZ külön kiírása szerint! (2018.09.20-23., csütörtök-vasárnap)

A VTSZ külön kiírása szerint! (2018.09.20-23., csütörtök-vasárnap).

2018.10.06 szombat

Múzeumok éjszakája Bécsben

Autóbuszos utazás

Tervezett program: Museum für angewandte Kunst (Iparművészeti Múzeum), Kunsthistorisches Museum (Bruegel-tárlat), Weltmuseum (új állandó kiállítás).

2018.10.10 szerda, 17 óra

Hova megyünk, bajtársak? – Világnak!

Könyvbemutató a Savaria Múzeumban

Az 1956-os forradalom leverése után a mai Szlovéniába irányuló menekülthullámról szóló kétnyelvű tanulmánykötet bemutatója a Szombathelyi Szlovén Önkormányzattal és a Pável Ágoston Szlovén Kulturális Egyesülettel közös szervezésben. A kötetet dr. Kovács Attila szerkesztő ismerteti.

2018.10.20 szombat

Őszi erdei túra

Útvonal: Kőszeg vasútállomás – Pogányok – Vöröskereszt – Borha-forrás – Pogányok – Kőszeg. Találkozás: a szombathelyi vasútállomáson a 08:06-kor Kőszeg felé induló vonatnál. Táv: 16 km. Túravezető: Süle Antal.

2018.11.11 vasárnap

Szent Márton túra

Találkozás: 09:30 óra, Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakképző Iskola, Olad. Táv: séta 5, 10, 20 km-en. Túravezető: Süle Antal.

2017.02.09

Szertár a múzeumban

Tárlatfelfedezés múzeumbogarakkal

Titkok a szertárban

A Savaria Múzeum „Szertárból múzeum” című, nemrég megnyílt kiállítását ellepték a múzeumbogarak. De semmi ok a pánikra! A klubtagokról van szó, nem a kártékony rovarokról!

A foglalkozás menetét irányító Tóth Kálmán elöljáróban arra kérte a jelenlévőket, idézzék fel az iskolai szertárhoz kötődő emlékeiket, majd arra hívta fel figyelmüket, hogy a múzeumok ősének a szertárak tekinthetők. Ennek érzékeltetésére szépirodalmi szemelvényeken keresztül idézte fel a régi iskolai szertárak hangulatát.
Az informatika fejlődésének köszönhetően a preparátumokra ma már nem mutatkozik akkora igény, mint valaha. Korábban egész vállalatok szakosodtak erre a környezetvédelmi szempontokat figyelmen kívül hagyó iparágra. Bár a múzeumokban jobban megoldható a kitömött állatok szakszerű állagmegőrzése, mint az iskolákban, ám a kártevők – ha nem védekeznek megfelelően ellenük –, még itt is veszélyeztetik az értékes természettudományi gyűjteményeket.
A ráhangolódást követően, a felkészületlen tárlatvezető kellemetlen szerepét felvállalva, mutatták be a klubtagok egy múzeumba érkező csoport (tulajdonképpen bogártársaik) számára a kiállítást, s fogalmazták meg annak kurátori üzenetét. Felhívták a figyelmet a tárlat legérdekesebb darabjaira: a kacsacsőrű emlősre, a tengeri élőlényekre, a környezetünkben élő madarakra, emlősökre.

Kerosinus blub-blub, Kaposi, 2017. (Illusztrálta: Kaposi Kornél)

Miután feladatukat roppant szellemesen megoldották a kis tárlatvezetők, visszatértek a foglalkoztatóba. Itt, néhány „csont- és szőrleletből” kiindulva a jövő állatvilágának néhány képviselőjét tervezték meg. Rajzolt fantázialényeiket rendszerbe sorolva be is mutatták társaiknak. Íme, egy leírás:
„Kerosinus blub-blub, Kaposi, 2017 (Kerozinhal. Gerincesek törzse, porcos halak osztálya). A Bermuda-háromszög területén felfedezett faj, a Mongol-Asztor Óceán és a Savaria-öböl vizeiben is elszaporodott. Létrejötte a Bermudákon lezuhant repülőgépekből szivárgó üzemanyagra vezethető vissza. Az elfogyasztott kerozin hatására mutálódott, eddig ismeretlen halfaj legfőbb jellemzője, hogy testét pikkelyek helyett kitinpáncél borítja, amely kék és vörös színben pompázik. Ezen tulajdonságai miatt a tengerek tisztítására, kerozin kinyerésére használják.
Tekintsétek meg a foglalkozás hangulatáról és a felfedezett lényekről készült képeket a galériában!

Sztelly-TK

Képgaléria

Kecskeszarvból egy bikaember az Ari bolygóról
A vézna ujjú maki mutációja kutyalábból
Fantázialény, amelynek lába a fűrészhal rosztruma
Kecskeállkapcsot viselő jövőbeli állat
Ilyen egy megihletődött kisbogár
Gondolatok a szertárban...
Állat(i)anatómia
Nem csak a fóka bámult meredten, fonál feltekeredetten?!
A gondolatok rendezése közben
Tárlatvezetőnk bátran kivágta magát
Szőrmentén
Ez vajon miféle szerzet lehetett?

A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.