2018.02.28 szerda, 17 óra

Szódásüveget, avitt süveget...

Különleges gyűjtemények extrém tárgyai

Kiállításnyitó a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

2018.03.03 szombat

Dozmattól Szombathelyig

Dozmattól Szombathelyig
Útvonal: Dozmat – Krisztina-kilátó – Életfa-parkerdő – szombathelyi Parkerdő- Szombathely. Találkozás: az Ady téren a 07:40-kor Bucsu felé induló autóbusznál. Táv: 11 km. Túravezető: Ruborits Sándor.

2018.03.07 szerda, 17 óra

Hova megyünk, bajtársak? – Világnak!

Könyvbemutató a Savaria Múzeumban

Az 1956-os forradalom leverése után a mai Szlovéniába irányuló menekülthullámról szóló kétnyelvű tanulmánykötet bemutatója a Szombathelyi Szlovén Önkormányzattal és a Pável Ágoston Szlovén Kulturális Egyesülettel közös szervezésben. A kötetet dr. Kovács Attila szerkesztő ismerteti.

2018.03.15 csütörtök

Tóth Béla emléktúra a Pinka-szurdokban

Útvonal: Felsőcsatár – Pinka-szurdok – Pinkaóvár (Burg) – Várújfalva – Eisenberg – Vaskeresztes – Szőlőhegy – Felsőcsatár. Találkozás az Ady téren a 07:40-kor Torony felé induló autóbusznál. Táv: 16 km. Túravezető: Süle Antal.

2018.03.25 vasárnap

Virágvasárnapi Pável Ágoston emlékséta

07:06 – vonat indul Szentgotthárdra. Program: a Pável Ágoston Múzeum megtekintése, virágvasárnapi szentmise, séta a Hársas-tóhoz, zenés irodalmi piknik, a ciszterci apátság maradványai, színház megtekintése.
A Szombathelyi Szlovén Önkormányzattal és a Pável Ágoston Szlovén Kulturális Egyesülettel közös szervezésben.

Czirók Zoltán:

„Tegnap istenítélet volt Szombathelyen...”

Czirók Zoltán: Tegnap istenítélet volt Szombathelyen

Légitámadások a vasi megyeszékhely ellen (1944–1945)
Szombathely, 2015.

Szerkesztette és a mutatókat készítette: Mayer László
Szakmai lektor: B. Stenge Csaba

2015-ben emlékeztünk a Szombathely ellen 1945. március 4-én elkövetett bombatámadásra annak 70. évfordulója alkalmából. A 2. világháború legsúlyosabb légitámadása érte ekkor a várost: az amerikai szárazföldi haderő 15. légi hadserege kötelékébe tartozó 117, B–24 típusú repülőgép több mint 900 bombát dobott a vasi megyeszékhelyre.
Az 1944. július 26. és 1945. március 29. közötti időszakban 30-nál több alkalommal érte légicsapás Szombathelyt. Az áldozatok száma meghaladta az 550 főt. Az anyagi veszteség nagyságát mutatja, hogy Magyarország 52 városa közül Szombathely az ötödik helyen szerepelt a kárlistákon.


A Vasi Múzeumbarát Egylet az áldozatok előtt fejet hajtva adta közre az időszak modern szemléletű, a tudományosság és az ismeretterjesztés igényeinek egyaránt megfelelő, gazdagon illusztrált feldolgozását.
A kiadvány Kosztolánczy Tibor korábbi és Czirók Zoltán repüléstörténész legújabb kutatásaira támaszkodva, a hazai illetve külföldi magán- és közgyűjteményekben található korabeli, eddig részben közöletlen fényképek, légi felvételek dokumentumok, felhasználásával készült.
A légitámadások módszertanát, az támadásoknak leginkább kitett szombathelyi létesítményeket, valamint a légvédelem és légoltalom kérdéskörét tárgyaló fejezeteket az 1944. július 8. és 1945. március 28/29. közt lezajlott légicsapások időrendben történő feldolgozása követi. A kötetet rövidítésjegyzék, részletes földrajzi- és személynévmutató, angol nyelvű rezümé, továbbá a légitámadásokról készített összefoglaló kimutatás, katonai rendfokozatokat összehasonlító táblázat és az angolszász mértékegységek átszámítását tartalmazó melléklet zárja.


A kötet megjelentetését támogatta:
Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere
Magyar Nemzeti Levéltár Vas Megyei Levéltára, Szombathely
Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum, Szombathely
Szombathely Megyei Jogú Város Kulturális és Sport Bizottsága
Flag Számítástechnikai Kft., Szombathely


Ára: 3850,- Ft

Tk