Archívum

Archívum

Volt múzeum. Van múzeum. Lesz múzeum!

Kerekasztal-beszélgetés a Savaria Múzeumban

2014.02.19

Jelentős változásokon ment át az elmúlt időszakban a Savaria Múzeum. E változásokról kérdezte az egykori múzeumigazgató, dr. Gráfik Imre az intézmény jelenlegi vezetőit: Csapláros Andrea igazgatót, Czenki Zsuzsanna általános igazgatóhelyettest és dr. Vig Károly tudományos igazgatóhelyettest.

A törvényi változások értelmében a megyei múzeumok és a megyeszékhelyen működő tagintézményeik 2013. január 1-jétől a megyeszékhely megyei jogú városok fenntartásába kerültek. Ettől kezdve azon muzeális intézmények fenntartását, amelyek nem megyeszékhely megyei jogú városok területén működtek, de 2012. december 31-én a megyei múzeumi szervezetek tagintézményei voltak, a működési engedélyükben meghatározott székhely szerint illetékes települési önkormányzatok látják el. (Lásd: 2012. évi CLII. törvény a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény módosításáról.) A megyei múzeumi intézményrendszer tehát 2013. január 1-jével, 50 év működés után megszűnt, Szombathely Megyei Jogú Város múzeuma, a Savaria Múzeum megyei hatókörű intézményi besorolást kapott.

Dr. Gráfik Imre, aki saját bevallása szerint egy másik rendszerben szocializálódott muzeológus kíváncsiságával indította a társalgást, kérdésével rögtön a megyei hatókör mibenlétére irányította a figyelmet. Csapláros Andrea elmondta, hogy ezzel kötelező feladatok járnak együtt, amelyeket az 5/2014. (I. 24.) EMMI rendelet szabályoz. A jogszabály szaktanácsadást ír elő műtárgy- és állományvédelmi, valamint múzeumpedagógiai és közönségkapcsolati területeken.
Czenki Zsuzsa általános igazgatóhelyettes kifejtette azon véleményét, hogy Szombathely város azt várja a múzeumtól, hogy sikeresen működjön és precízen gazdálkodjon. Mivel a képviselőtestületben nincsenek muzeológusok, kell tudni prezentálni a problémákat. A látogatottsági mutatókon széles programkínálattal, érdekes kiállításokkal kívánnak javítani, amelyekben helyet kapnak a társművészetek is.

Volt múzeum. Van múzeum. Lesz múzeum!

Dr. Vig Károly a „kis tudomány – nagy tudomány” kérdését vetette fel. Egy vidéki múzeumban nem könnyű megtalálni az egyensúlyt a tudományosság és a közönségnek szóló kínálat tekintetében. Felvetődik a kérdés: milyen eredményeket vár el a helyi közösség és ez mekkora szakmai kihívást jelent a kutatóknak? Megteremti-e ezzel kutatóinak a tudományos karrier lehetőségét? Kétségtelen, hogy a „kis tudomány” lokális jelentőségű eredményei sok értéket tartogatnak helyi közösségek számára.
„Számolni kell a realitással, de lehet számolni a kreativitással is” – összegezte az elsősorban elvi síkon mozgó beszélgetésen elhangzottakat dr. Gráfik Imre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza