2018.02.28 szerda, 17 óra

Szódásüveget, avitt süveget...

Különleges gyűjtemények extrém tárgyai

Kiállításnyitó a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

2018.03.03 szombat

Dozmattól Szombathelyig

Dozmattól Szombathelyig
Útvonal: Dozmat – Krisztina-kilátó – Életfa-parkerdő – szombathelyi Parkerdő- Szombathely. Találkozás: az Ady téren a 07:40-kor Bucsu felé induló autóbusznál. Táv: 11 km. Túravezető: Ruborits Sándor.

2018.03.07 szerda, 17 óra

Hova megyünk, bajtársak? – Világnak!

Könyvbemutató a Savaria Múzeumban

Az 1956-os forradalom leverése után a mai Szlovéniába irányuló menekülthullámról szóló kétnyelvű tanulmánykötet bemutatója a Szombathelyi Szlovén Önkormányzattal és a Pável Ágoston Szlovén Kulturális Egyesülettel közös szervezésben. A kötetet dr. Kovács Attila szerkesztő ismerteti.

2018.03.15 csütörtök

Tóth Béla emléktúra a Pinka-szurdokban

Útvonal: Felsőcsatár – Pinka-szurdok – Pinkaóvár (Burg) – Várújfalva – Eisenberg – Vaskeresztes – Szőlőhegy – Felsőcsatár. Találkozás az Ady téren a 07:40-kor Torony felé induló autóbusznál. Táv: 16 km. Túravezető: Süle Antal.

2018.03.25 vasárnap

Virágvasárnapi Pável Ágoston emlékséta

07:06 – vonat indul Szentgotthárdra. Program: a Pável Ágoston Múzeum megtekintése, virágvasárnapi szentmise, séta a Hársas-tóhoz, zenés irodalmi piknik, a ciszterci apátság maradványai, színház megtekintése.
A Szombathelyi Szlovén Önkormányzattal és a Pável Ágoston Szlovén Kulturális Egyesülettel közös szervezésben.

Kalocsai Péter:

Városi tömegközlekedés a Nyugat-Dunántúlon

Kalocsai Péter

1867–1914

A könyvet szerkesztette: Mayer László, lektorálta Majdán János. Szombathely, Vasi Múzeumbarát Egylet, 2011. illusztrált (8 színes oldal, 9 térkép, 8 műszaki rajz stb.) 280 oldal.

A szép kiállású könyvben a szerző az urbanizáció részeként országos és regionális szinten, valamint közép-európai kitekintéssel vizsgálja a témát. Elsőként mutatja be a korabeli hazai városi közlekedés modernizációját és a városi tömegközlekedés jellemzőit. Az országos helyzet vázolása után tér át a regionális szintre. A Nyugat-Dunántúl esetében Sopronra és Szombathelyre összpontosít, mert ezen országrészen e települések jutottak el a korabeli legmodernebb tömegközlekedési szint, a villamosközlekedés megteremtéséhez. A kötetben tárgyalt településeket (Csorna, Győr, Kapuvár, Keszthely, Kismarton, Kőszeg, Mosonmagyaróvár, Nagykanizsa, Pápa, Sárvár, Szentgotthárd, Zalaegerszeg) térkép mutatja. A műnek számos város-, közlekedés-, technika-, életmódtörténeti, településföldrajzi vonatkozása van. A könyv használatát rövidítésjegyzék, személy- és helységnévmutató segíti. A kötet országos és helyi közgyűjtemények primer forrásainak sokaságára támaszkodik és elsőként fogja át a Nyugat-Dunántúl tárgyalt városainak dualizmus kori tömegközlekedését.


Ára: 3200,- Ft