2017.11.29 szerda, 17:00

Apám hadinaplója 2. rész

Id. Karáth László emlékei a 2. világháborúból

Vendég: Karáth László, a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium ny. igazgatója.
Narrátor: Tóth Kálmán múzeumpedagógus.

2017.12.03 vasárnap

Hagyományos Mikulás napi túra a Kőszegi-hegységben

Útvonal: Kőszeg – Király-völgy – Okmányos – Hét-forrás és vissza Kőszeg. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 08:06-kor Kőszeg felé induló vonatnál, vagy Kőszegen 08:45-kor a Kiskakas vendéglőnél (Rákóczi u.). Táv: 16 km. Túravezető: Rábai Péter.

2017.12.20 szerda, 17:00

Karácsonyi harangok

Az Egylet nyitott versmondó köre és a Vivace Kamarazenekar közös ünnepváró műsora.
Helyszín: Savaria MHV Múzeum

2018.01.06 szombat

Évköszöntő (kijózanító) túra

Későbbi kiírás szerint...

Kalocsai Péter:

Városi tömegközlekedés a Nyugat-Dunántúlon

Kalocsai Péter

1867–1914

A könyvet szerkesztette: Mayer László, lektorálta Majdán János. Szombathely, Vasi Múzeumbarát Egylet, 2011. illusztrált (8 színes oldal, 9 térkép, 8 műszaki rajz stb.) 280 oldal.

A szép kiállású könyvben a szerző az urbanizáció részeként országos és regionális szinten, valamint közép-európai kitekintéssel vizsgálja a témát. Elsőként mutatja be a korabeli hazai városi közlekedés modernizációját és a városi tömegközlekedés jellemzőit. Az országos helyzet vázolása után tér át a regionális szintre. A Nyugat-Dunántúl esetében Sopronra és Szombathelyre összpontosít, mert ezen országrészen e települések jutottak el a korabeli legmodernebb tömegközlekedési szint, a villamosközlekedés megteremtéséhez. A kötetben tárgyalt településeket (Csorna, Győr, Kapuvár, Keszthely, Kismarton, Kőszeg, Mosonmagyaróvár, Nagykanizsa, Pápa, Sárvár, Szentgotthárd, Zalaegerszeg) térkép mutatja. A műnek számos város-, közlekedés-, technika-, életmódtörténeti, településföldrajzi vonatkozása van. A könyv használatát rövidítésjegyzék, személy- és helységnévmutató segíti. A kötet országos és helyi közgyűjtemények primer forrásainak sokaságára támaszkodik és elsőként fogja át a Nyugat-Dunántúl tárgyalt városainak dualizmus kori tömegközlekedését.


Ára: 3200,- Ft