2018.07.14 szombat

Márkótól Herendig

Útvonal: Márkó – Házi-földek – Bánd – Esseg-vár – Sziget-földek – Herend. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 06:05-kor Veszprém felé induló vonatnál. Veszprém érk.: 07:58; ind.: 08:24, Márkó érk.: 08:31. Táv: 11 km. Túravezető: Rábai Péter.

2018.07.21

OKT túra

Találkozás az Ady térről Sopron felé 07:30-kor induló autóbusznál. Útvonal: Tömörd – Kőszeg. Táv: 15 km. Túravezető: Süle Antal.

Kalocsai Péter:

Városi tömegközlekedés a Nyugat-Dunántúlon

Kalocsai Péter

1867–1914

A könyvet szerkesztette: Mayer László, lektorálta Majdán János. Szombathely, Vasi Múzeumbarát Egylet, 2011. illusztrált (8 színes oldal, 9 térkép, 8 műszaki rajz stb.) 280 oldal.

A szép kiállású könyvben a szerző az urbanizáció részeként országos és regionális szinten, valamint közép-európai kitekintéssel vizsgálja a témát. Elsőként mutatja be a korabeli hazai városi közlekedés modernizációját és a városi tömegközlekedés jellemzőit. Az országos helyzet vázolása után tér át a regionális szintre. A Nyugat-Dunántúl esetében Sopronra és Szombathelyre összpontosít, mert ezen országrészen e települések jutottak el a korabeli legmodernebb tömegközlekedési szint, a villamosközlekedés megteremtéséhez. A kötetben tárgyalt településeket (Csorna, Győr, Kapuvár, Keszthely, Kismarton, Kőszeg, Mosonmagyaróvár, Nagykanizsa, Pápa, Sárvár, Szentgotthárd, Zalaegerszeg) térkép mutatja. A műnek számos város-, közlekedés-, technika-, életmódtörténeti, településföldrajzi vonatkozása van. A könyv használatát rövidítésjegyzék, személy- és helységnévmutató segíti. A kötet országos és helyi közgyűjtemények primer forrásainak sokaságára támaszkodik és elsőként fogja át a Nyugat-Dunántúl tárgyalt városainak dualizmus kori tömegközlekedését.


Ára: 3200,- Ft