Aktuális

Aktuális

Szombathely, mint brand

Célegyenesben a tavasz óta tartó gyűjtő- és feldolgozómunka

2019.08.08

A 2019. évi Savaria Történelmi Karnevál nyitónapjának előestéjén, 2019. 08. 21-én, 17 órakor megnyílik „A márka neve: Savaria–Szombathely” című kiállítás.

Szombathely, mint brand

A tárlat a Magyar Nemzeti Levéltár Vas Megyei Levéltára, a Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubja és a Vasi Múzeumbarát Egylet felhívásának eredményeként valósul meg. A szervezők olyan 19–20. századi dokumentumok és tárgyak gyűjtésére vállalkoztak, amelyeken a Sabaria/Savaria, illetve a Szombathely nevek fő helyen, mintegy márkajelzésként, – napjaink divatos kifejezését használva „brandként” – szerepelnek. A 19 magánszemélytől, helyi gyűjtőtől és a levéltár anyagából összeválogatott legszebb, legkifejezőbb darabokat bemutató kiállításnak a MNL Vas Megyei Levéltára ad otthont.

A tematikusan elrendezett tárlókban többek között „Szombathely” felirattal ellátott sörös- és szódásüvegek, különböző emlék- és dísztárgyak, kerámiák, porcelánok, tálcák, érmek, plakettek, jelvények, sportrelikviák mellett különféle papírrégiségek: aprónyomtatványok, levélzáró bélyegek, plakátok, számolócédulák, képeslapok, idegenforgalmi kiadványok, ismeretterjesztő könyvek, újságmellékletek, szórólapok, meghívók, bőröndcímkék, naptárak, útmutatók, belépőjegyek és fejléces levélpapírok kaptak helyet.

Szombathely, mint brand

Savaria–Szombathely 2000 éves története egyedülálló Magyarországon, hiszen ez az egyetlen település a Kárpát-medencében, amely a római alapítástól napjainkig lakott maradt. Emellett Szombathely azok közé a városok közé tartozik, amelyeket több néven is illették a története során. Az ókortól a 19. század végéig folyamatosan használták a Sabaria és Savaria nevet, sőt az egyházi latinban ez a mai napig él. A 13. századtól kezdve ismeretes a Szombathely elnevezés, majd a 14. században megjelent a város német neve, a Steinamanger, amelyet Ausztriában a napjainkig is használnak.

A tárlat kurátora, Bajzik Zsolt levéltáros, a VMBE elnöke arra a kérdésre kereste a választ, hogy miként használta fel egykor az ipar, a kereskedelem, az idegenforgalom, a kulturális és sportélet Szombathely különféle névváltozatait.

Miért is fontos ez? A Savaria–Szombathely „márkanév” hallatán az emberek eldönthetik, hogy szeretnének-e itt élni, befektetni, turistáskodni, esetleg megvásárolni egy olyan terméket, amelyet a városról neveztek el. Ez pedig attól függ, hogy milyen információk és érzések jelennek meg az egyénben, mire asszociálnak e név hallatán?

Bajzik Zsolt - TK

A meghívó itt tölthető le!


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza