Archívum

Archívum

Soproni kirándulás

2020.02.25

Természetjáró csoportunk a VTSZ programjának megfelelően február 15-én, a közelgő Idegenvezetők világnapja alkalmából városnéző, kulturális túrát szervezett Sopronba.

A soproni állomás előtt

A sétára, soproni barátaink jóvoltából egy helyi idegenvezető, Krisch Aladár úr kalauzolásával került sor. A kirándulás, amelyen nem csak vasiak és helyiek, de győriek is részt vettek, régiós programmá alakult, reprezentálva a nyugati régió vasutas természetjáróinak összetartozását.

Szombathelyről népes csapattal vonatoztunk Sopronba, ahol az állomásra érve fogadtak minket a helybéliek. A csoport létszáma házigazdáinkkal együtt 69 főre emelkedett.

Gróf Széchenyi István bronz szobra

A városnéző sétát a Deák téren kezdtük, amely Közép-Európa leghosszabb tere. Valaha itt csordogált a Rák-patak. Pontosabban ma is így van ez, csak éppen a patak vize a föld alatt, a tér déli oldalán folydogál: a medret a 19. század végén beboltozták. A parkban többek között az 1. és 2. világháborús emlékművek, illetve a cs. és kir. 76. gyalogezred elesett hőseinek szobra látható.

A teret elhagyva az Erzsébet utcán keresztül a Széchényi térre indultunk. A tér nyugati sarkában az Újhelyi ház előtt megállva részletes magyarázatot kaptunk idegenvezetőnktől a tér kialakulásáról. A 19. század elején itt egy nagy kiterjedésű kettős tó volt. A szájhagyomány úgy tartja, hogy a vízében a súlycsonkító pékeket mártották meg büntetésképpen. A tavat a Széchényiek kezdeményezésére 1828-ban lecsapolták és városi sétányt alakítottak ki. A fákat gróf Széchenyi István adományozta a városnak. Nem véletlen tehát, hogy itt állították fel a legnagyobb magyar bronzszobrát.

A tér nevezetesebb épületei többek között: postapalota, domonkos templom, Széchenyi palota, Magyar Művelődés Háza. Krisch úr előadásából megtudtuk, hogy itt katonáskodott Petőfi Sándor 1839-ben. Miután jómagam is készültem Sopronból, felolvastam a költő két, ez idő alatt írott szerelmes versét.

Tovább haladva a Petőfi tér felé vettük az irányt, ahol stílusosan a Petőfi Színház gyönyörű épülete magasodik egy zenélő szökőkutat is tartalmazó park mögött. Sajnos a szökőkút ezúttal nem zenélt, ugyanis még téliesítve volt. Már volt alkalmam látni és hallgatni nyári délutánokon többek között Hacsaturján Kardtáncának zenéjére ugráló valóban látványos vízparádét.

A teret elhagyva elindultunk az ellipszis alakú várfalon belül az ősi soproni utcákban, amelyek még a régi monarchiabeli katonai térképeken is pontosan itt találhatók. Az utcák megőrizték az akkori soproni polgárok életének hangulatát. A várfalnak két kapuja van északi és déli irányban, a néhai Borostyánkő út vonalát követve. A színház közelében elhaladtunk azon épület mellett, ahol Salamon Leó tanár úr végezte el az a kísérleteket, amelyek eredménye lett az első magyarországi távolsági telefonbeszélgetés 1877-ben Sopron és Pinnye között.

Sopron, Scarbantia fóruma

A Bünker köz mellett az evangélikus templom kertjében az 1946-ban elhurcolt németek emlékművét láthattuk. Nem messze tőle megtaláltuk az Esterházyak palotáját, ahol Joseph Haydn többször időzött 1760–1790 között. A főtérre érve megcsodálhattuk többek között a Városháza, a Kecske templom, a Vármegyeháza, a Storno ház szépen felújított épületeit. Felpillantottunk a legendás Tűztorony 58 méter magas tornyára. Idegenvezetőnk hamarosan elbúcsúzott tőlünk, kiváló ismertetőjét hatalmas tapssal jutalmaztuk. A sok látnivaló közül emlékezetes volt Scarbantia fóruma. A római kori maradványok az idegenforgalmi iroda pinceszintjén tekinthetők meg. A várfalakon belül még egy kicsit kóboroltunk, majd a Várkerület utcáján sétáltunk. A hivatalos program után ki-ki kedve szerint betért valahova ebédelni, de voltak, akik hazautaztak.

Emlékezetes nap volt, valamennyi túratársunk úgy nyilatkozott, hogy érdemes volt eljönni. A városi sétához ragyogó kék ég, napsütés is társult, amely még szebbé tette a kirándulást. Köszönet soproni barátainknak, különösen Krisch Aladárnak, Horváth Krisztának és Schlosser Péternek.

Urbán László

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza