Archívum

Archívum

Skótos bogárklub

- ismeretekkel sem takarékoskodva

2020.02.18

Igazán hangulatos időtöltésben volt része azoknak a klubtagoknak, akik február 14-én eljöttek a Savaria Múzeumba. A foglalkozás vendége Hertelendyné Varró Ágnes tanárnő volt, aki skóciai utazásáról mesélt.

Skótos bogárklub

Csodálatos természeti szépségek, hegységek, tavak övezte környezetben él egy jámbor, természetszerető nemzet, amelynek tagjai a történlem folyamán talán éppen annyit küzdöttek a függetlenségükért, mint mi, magyarok. A skótok, habár földrajzilag meglehetősen messze élnek hazánktól, mégis közel állnak hozzánk. Miért? Olvasd tovább a cikket és meg fogsz lepődni!

A tévhiteket romboló délután során kiderült, hogy a legendás „skótkockás” minta már a bronzkorban megjelent a szöveteken. A híres whiskey kínai eredetű ital, a duda közép-ázsiai, és a kilt-et (szoknya) az írektől örökölték. De akkor mégis mit köszönhetünk a skótoknak, merül fel a jogos kérdés mindezek után.

Inkább mi lenne velünk nélkülük! Reggelente, meglehet, téged is egy elektromos ébresztőóra kelt. E hasznos, ám meglehetősen bosszantó szerkezet nem volna, ha a skót Alexander Bain (1810–1877) nem találja fel. Akkor ránéznél a mobiltelefonodra – mondod. No, igen, de a telefon, aminek „okos” verzióját oly sokat használjuk, sem volna a skót származású Graham Bell (1847–1922) nélkül. Kerékpárra pattannál, hogy beérj a suliba, vagy a munkahelyedre, de ha a skót Kirkpatrick Macmillan (1812–1878) nincs, aligha volna mire felszállnod. Áh, hogy vonattal utazol! A 18. században gőzmozdonnyal volnál kénytelen ugyanezt az utat megtenni, hasznos is, hogy James Watt (1736–1819), aki szintúgy skót származású volt, a gőzgépet feltalálta. A törött végtagok rögzítésére szolgáló gipszet egy skót sebész, Robert Litson (1794–1847), a penicillint a skót Alexander Fleming (1881–1955) fedezte fel! Irány a fürdő, mert az embernek vannak bizonyos szükségletei. A WC napjainkban otthonod részét képezi. De csak azért, mert volt a fent emlegetett nemzet fia, Alexander Cumming (1670–1725) és az „angol” WC szerkezetét alkalmasint felszerelte olyan bűzelzáró és elvezető rendszerrel, aminek folytán te megtűrheted azt a lakásodban. Aztán bekapcsolod a TV-t, hogy kipihend a nap fáradalmait, de a skót John Logie Baird (1888–1946) nélkül ezt sem tehetnéd meg. Készülékével ő volt a világon az első, aki az 1920-as évek közepén képes volt mozgóképet nagy távolságra közvetíteni. Folytathatom? Ott van még Neil Armstrong, az első ember a Holdon… Bevallása szerint ő is skót felmenőkkel rendelkezik. Még sok találmány, sport, életünket élvezhetőbbé, elviselhetővé tévő dologok, alapvető ételek kötődnek a nemzethez: a cséplőgép, az elektromágnesesség, a golf, a vér hemoglobinjának és az inzulinnak a felfedezése, a hajómotor, a kaleidoszkóp, a kelvin-skála, a lekvár (narancsból), a teasüti, és a teádat a melegen tartó termosz is…

A Szent Margit-kápolna mozaikablaka

Viszont kis túlzással azt is mondhatjuk: ha a magyarok nem volnának, akkor a skótok sem. Ugyanis a skót királyok ereiben magyar vér is csörgedezett. A foglalkozás során Tóth Kálmán (Kami) felvetítve az „Árpád vére” című családfát, felhívta a figyelmet arra, hogy I. (Szent) István királyunk egyik unokája, Margit (1047–1093) a „véres”, vagy „nagyfejű” melléknéven emlegetett III. Malcolm skót király feleségeként nagy tekintélyre tett szert új hazájában. A nép különösen szeretette az irgalmasságáról híres királynét, akit halála után rövidesen szentként kezdtek tisztelni. Hivatalosan 1261-ben IV. Ince pápa a katolikus egyház szentjeinek sorába emelte. 1669 óta ő Skócia védőszentje.

Herteledyné Varró Ágnes útiélmény-beszámolóját hallgatva a skótok iránti rokonszenvünk nem csökkent. Vendégünk fotógépe a szeles, esős időjárás ellenére is pazar látnivalókat rögzített. Egyenesen elképesztőek a Riverdale Múzeum korhűen berendezett terei, és nem utolsó sorban szívesen látott vendég a turista a máig lakott kastélyokban, amelyek több neves film (Da Vinci-kód, Harry Potter, James Bond) helyszínéül szolgáltak.

Apropó filmek! A legendás skótnak, Sir William Wallace-nak a neve bizonyára sokaknak ismerősen cseng, ha másért nem, a „Rettenthetetlen” című film, Mell Gibson alakítása nyomán biztosan. A színészi játék kiváló, a történet kalandos és izgalmas, de vajon történészi szemszögből is elmondható mindez a sok jó? Néhány „jelmez-bakira”, esetlegességre mutatott rá egy rövid filmbejátszás erejéig Kami. Az elemzés eredménye: a korabeli fegyverzetről a játékfilm alapján nem alkothatunk hiteles képet. Ami Wallace-t illeti, ő valós történelmi személy: a 13–14. század fordulóján szabadságharcot vezetett az angolok ellen. A közép-skóciai Stirling-nél aratott diadalának emlékét hatalmas torony őrzi.

Sztelly

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza