Eseménynaptár

Aki személyesen hozta el a középkort

Nagy Károly nyomában Savariában

Feltöltve: 2023.09.06

2023. September 22. Friday 16:30 óra

Séta a Bálványkő útján: a keleti temetőtől a keleti városkapun át a helytartói palotáig.

Aki személyesen hozta el a középkort

(esőnap: 2023. szeptember 29. 16:30)

Találkozási pont: Szombathely, Szent Márton úti temető bejárata

A sétát vezeti: dr. Kiss Gábor régész

Avarok elleni hadjárata alkalmával, I. (Nagy) Károly frank király seregével ugyanazon az úton érkezett meg Sabariába, amelyen több mint négy évszázaddal korábban, 375-ben I. (Nagy) Valentinianus római császár a katonáival elhagyta a várost.

Az út, amely fontosságát a későbbiekben sem vesztette el, újkori elnevezését a keleti római temető egyik, még akkor is fennálló sírépítményéről kapta. A nevet adó, a Bogácai-ér partján, az út mellett magasodó Bálványkő egy olyan síremlék lehetett, amelynek fülkéjében a halott szobra kapott helyet. A róla elnevezett út a 17. századig egészen a város keleti kapujáig vezetett.

Sétánk alkalmával ugyanazt a nyomvonalat járjuk be, amelyet annak idején a későbbi német-római császár és kísérete megtett. Közben pedig felidézzük azoknak az építményeknek a képét és jelentőségét, amelyet útközben ők láthattak és felismerhettek. A városfalon belül is tovább követjük vonulásuk irányát, egészen az egykori római helytartói palotáig, amelynek jól megépített épületei közül néhány még ekkor is használható és felújítható állapotban volt. Ezekről azonban majd másnap, egy külön séta alkalmával lesz szó, a Romkertben.

Szervező: Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubja
Együttműködő partner: Vasi Múzeumbarát Egylet


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza