Archívum

Archívum

Pillantás a múltból a jövőbe

Kötelező éves számadás, lelkesítő tervek

Feltöltve: 2018.05.09

2018. május 09. szerda

A VMbE 2018. évi rendes közgyűlésén Szalainé Bodor Edit elnökségi tag köszöntötte a Savaria Múzeum előadótermében összegyűlt múzeumbarátokat. A 2017. évi közhasznúsági beszámoló elfogadása mellett a jubileumi évre tervezett eseményekről döntött a grémium.

Tóth Kálmán titkári beszámolójában, a taglétszám alakulása és a pályázati eredmények ismertetése után, a honlap megfelelő oldalait kivetítve, felvillantotta a tavalyi év legfontosabb eseményeit. Nem volt könnyű a válogatás, hiszen a VMbE 2017-ben összesen 87 eseményt szervezett. A titkár kiemelte a Csempeszkopácson végzett önkéntes munkát, Németh Balázs könyvének megjelentetését és a kötet ünnepélyes bemutatóját, a nyitott versmondó kör műsorait, az 5 napos olaszországi utazást, a szombathelyi villamosvasúti közlekedés elindításának 120. évfordulója alkalmából rendezett villámcsődületet, (együttműködő szerveztek: Berzsenyi Dániel Könyvtár, Smidt Múzeumért Alapítvány, Szombathelyi Civil Kerekasztal, Szombathelyi Szépítő Egyesület), a MNL Vas Megyei Levéltárával közösen megrendezett „Szombathely mindenképpen” című kiállítást, a múzeumbogár klub foglalkozásait, az 1956-os város diáksétát és a nyári diáktáborokat.
A 2017. évi egyleti eseménynaptár mennyiségi mutatói: 27 egynapos gyalogtúra, 2 hétnapos kerékpártúra, 4 autóbusz- és vonatkirándulás, 10 előadás illetve kerekasztal beszélgetés, 1 könyvbemutató, 2 önkéntes takarítónap, 4 saját összeállítású verses-zenés műsor, 1 kiállítás, 1 villámcsődület, 1 városi diákséta, a Savaria Múzeum, illetve a Savaria Történelmi Karnevál programjain való közreműködés, 32 múzeumbogár klubfoglalkozás, 2 diáktábor, kb. 3000 résztvevő.
A www.muzeumbarat.hu honlapon a rendezvényekről összesen 80 fényképes és szöveges esemény előzetes, illetve tudósítás jelent meg. Az eseményekről a rendszeresen kiküldött elektronikus hírlevél mellett az Egylet közösségi oldalán is tájékozódhattak az érdeklődők.

Az Egylet 15 fő megváltozott munkaképességű munkavállaló pályázati támogatásból történő rehabilitációs foglalkoztatása (EMMI) és a kulturális közfoglalkoztatás (NMI) révén 1 fővel segítette a Savaria MHV Múzeum működését.A Természetjáró Szakosztály 2017. évi tevékenységéről Rábai Péter elmondta, hogy a 27 saját szervezésű túrán kb. 1600 fő vett részt. Ha valaki valamennyi túrát teljesítette volna az elmúlt évben, akkor összesen mintegy 2324 km távolságot gyalogolt vagy kerékpározott volna, közben 25321 méter szintkülönbséget teljesítve. A Vasutas Természetjáró Szövetség pontozása alapján bronzminősítést ért el Karáth László, Köbli Zoltán, Nagy Erzsébet, Pozsgainé Cserkisz Edit, Ruborits Sándor, Süle Antal, Süléné Takács Jolán és Urbán László.

Ezek után Simon Györgyné könyvelő részletesen ismertette a közhasznúsági jelentést, majd a 2018. évi tervekről esett szó. A két évtized alatt elért eredmények kötetbe foglalása helyett inkább előremutató eseményekkel érdemes ünnepelni – emelte ki Tóth Kálmán. A tervek közt a Vas megyei kismúzeumokhoz, helytörténeti gyűjteményekhez kötődő programsorozat, illetve a „Szombathely mindenkép(p)en” című fotóalbum kiadása szerepel. A tervek megvalósításához Tóth Kálmán továbbra is a tagság és a partner szervezetek együttműködését, párfogását kérte. Rábai Péter átadja a szervezői stafétát (fotó: Varga Péter)A szavazás után Rábai Péter bejelentette, hogy bár továbbra is a Természetjáró Szakosztály aktív tagja kíván maradni, de eddigi szervező tevékenységét a továbbiakban egészségügyi okok miatt nem tudja ellátni. Tóth Kálmán titkár az elnökség nevében köszönetet mondott Rába Péternek két évtizedes önzetlen munkájáért, majd azt javasolja, hogy a természetjáró csoport tagjai záros határidőn belül gyűljenek össze és beszéljék meg, hogy a továbbiakban kik és hogyan működnek közre a túraprogramok megszervezésében.

A közgyűlés végén több hozzászólás és javaslat érkezett az éves tervvel kapcsolatban. A lelkes közösséget látva joggal bízhatunk abban, hogy a 2018. esztendő 2. félében is színvonalas és változatos eseményekkel rukkol elő a 20 éves Vasi Múzeumbarát Egylet.

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza