Aktuális

Aktuális

Pál utcai fiúk nyomában

2019.08.05

A kirándulás ötlete már 2018 márciusában megszületett, amikor a VTSZ közgyűlés résztvevőivel ellátogattam a józsefvárosi Füvészkertbe. A Pál utcai fiúk szobornál már korábban is jártam.

Emléktábla Nemecsek Ernő szülőháza helyén

Nyomozva a regény helyszínei után kiderült, hogy megvan annak a háznak helye, ahol Nemecsek szabómester élhetett. A Grund is megvan Pesten. Mindezeket láncba szedve szép séta alakulhatott ki. És hogy tetőzzük a látnivalókat: egy hajókirándulást is belecsempésztem a programba, egy rövid Margit-szigeti sétával fűszerezve.

Lássuk az eseményeket szép sorjában! Gyorsvonattal utaztunk Budapestre. A kelenföldi pályaudvaron szálltunk le 30 kirándulótárssal. Első utunk a Hőgyész utca 3. számhoz vezetett, ahol emléktábla jelzi: egykor itt állt Nemecsek Ernő szüleinek regénybeli lakhelye. Innen továbbhaladva a Bakács tér felé, visszakanyarodtunk a Corvin térre, majd a Corvin mozi előtt megtekintettük az ’56-os srác szobrát. A Pál utcai fiúk szoborcsoportot a Práter utcában találtuk meg. Itt felolvastam Molnár Ferenc regényéből azt a részletet, amikor Nemecsek Ernő elmondja az „einstand” történetét. Következő állomásunk a Grund volt. A Corvin sétányon keresztül haladva Bud Spencer szobra mellett, a Tömő utca sarkán a Grundhoz érkeztünk. Ez kettős funkcióval rendelkezik a hatalmas tűzfalak árnyékában. Egyrészt játszótér homokozóval, hintával és egy hatalmas fából készült várral, emlékeztetve a regénybeli farakásokra, másrészt romkocsma. Ideérkezésünkkor könnyű záporesőt kaptunk, így előkerültek az esernyők is. Ennek ellenére nem maradt el a regényrészlet felolvasása. Azután gyerekek módjára megmásztuk a farakásokat. Volt, aki hintázott, de be is mentünk a romkocsmába szomjunkat oltani. Közben elállt az eső, így útnak indultunk a Füvészkert felé, a Józsefváros ütött-kopott házai között. Leszurkoltuk a belépődíjat, majd felkerestük az üvegházat, a pálmaházat, valamint gyönyörködtünk az udvar virágaiban. Miután már elmúlott egy óra, bementünk az arborétummal szemben lévő gyorsétterembe, ahol kellemes árak ellenében megebédeltünk. Ezzel a Pál utcai fiúk nyomainak keresését be is fejeztük.

Erzsébet híd

Mint tudjuk, van egy Csónakos nevezetű diák a regényben. Ezért mi is kerestünk egy „csónakot”, hogy a Dunán hajókázzunk egyet. A közeli Golgota térről a 24-es villamossal kiutaztunk a MÜPA-hoz. Itt sikerült elkapnom és feltartóztatnom a D12-es BKK hajójáratot. Valamennyien szerencsésen hajóra szálltunk, hogy a vízről nézve gyönyörködhessünk a főváros szépségeiben. A hajózás a Margit-szigetnél ért véget. Egy csoportkép elkészítése után rövid sétát tettünk a szigeten, gyönyörködtünk a szökőkút játékában. A szigetről elsétáltunk a Batthyány téri metróállomásig, útközben megcsodáltuk a Parlament épületét a Bem József rakpartról. A Batthyány térről a Déli pályaudvarra utaztunk földalattival. A pályaudvaron még egy kis időt eltöltöttünk a vonatindulásig. Nagyon szép, emlékezetes és érdekes napban volt részünk.

Urbán László

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza