Archívum

Archívum

Öreg csontjaink

Totentanz Fibula Patella és társai

Feltöltve: 2018.04.30

2018. április 30. hétfő

A létszámban megfogyatkozott, de lelkes múzeumbogár csapat számára ezúttal Tóth Kálmán (Kami) a Savaria Múzeum dísztermében megtekinthető „Szóra bírt csontjaink” című kiállításban vezetett foglalkozást. A paleoantropológia tudományával ismerkedtek a gyerekek.

Mint első látásra kiderült, a tárlók tartalmának csontleletei nem csupán koruk miatt rendkívüliek: a szándékosan torzított vagy lékelt koponyák, a tört és csonkolt végtagok az életmódról, szokásokról, betegségekről, „végső soron” elődeink sorsáról tanúskodnak. De nem csupán a rendellenes esetek lehetnek informatívak, hanem a természetes nemi jellegek, a kevésbé látványos, életkorral járó vázrendszeri változások, temetkezési módok is. Mindezek ismerete nélkülözhetetlen támpont lehet például az elhunytról alkotott arcrekonstrukció elkészítéséhez, amellyel a kiállítás egy külön része kiemelten foglalkozik. Kami a kedvcsináló bevezetőjét követően önálló kutatómunkára ösztönözte a múzeumbogarakat.
A Bibliofil BT. (Kornél és Sztelly) Pierre Paul Broca földöntúli megbízásából Török Aurél (1842–1912) orvos-antropológus munkássága után nyomozott a Savaria Múzeum könyvtárában. Kiderítették, hogy a nemes felmenőkkel rendelkező ponori Thewrewk Aurél többek között magyar királyi udvari tanácsos, egyetemi tanár, világot látott tudós és fiziológus is volt. Nevéhez fűződik az Embertani Intézet létrehozása, majd az első hazai Antropológiai Múzeum megalapítása: szinte a semmiből teremtette meg a 15000 darabos koponyatani (kraniológiai) gyűjteményt. Norbi, a medencecsont jellegzetességeit mutatjaA Dr. Caries GMBH munkatársához (Norbihoz) azzal a kéréssel fordult email-ben egy rejtélyes megbízó, hogy a csontok alapján a páciens korára, nemére vonatkozóan nyújtson útmutatást. Norbi vállalta, hogy felhívja a figyelmet a nemi dimorfizmus vázszerkezeti nyomaira: a medence, a koponya stb. jellemzői alapján. Az életkor előrehaladtával ezek a jellemzők halványulnak.
Tomi a koponyalékelés és a különféle csonkolással járó traumák bemutatására vállalkozott, megkérdőjelezve az előbbi gyógymód ésszerűségét és sikerességét. Ám Kami megnyugtatóan azt válaszolta: a pácienseknek volt esélyük túlélni az „agyafúrt” beavatkozást.
Az Ex-Humál BT felé panasszal élt a földalatti Magyarország névtelen lakója: a nyugalom megzavarására alkalmas áskálódásaiknak végre eredményét is szeretné látni, rajzos vázlat és beszámoló formájában. Ezen ne múljék! Tamás a kérésnek eleget téve röviden bemutatta a sírleletek feltárásának munkafolyamatait és vázlatrajzot készített a zsugorított testhelyzetben eltemetett bronzkori hölgy csontmaradványairól és a sírjában talált tárgyakról. Hasonló feladatra vállalkozott Dóri, aki a Dr. Indiana Jones Kft. égisze alatt működve, az emeleti kiállításban látható, szintén zsugorpózban fekvő urat mutatta be. Az elhunyt sírjában talált „kincsek” arra utalnak, hogy az illető éltében vagyonos ember volt és valószínűleg nagy tiszteletnek örvendett. Csontkirakó - roppant jó dologA Re-Konstruál Szobrászati Műhely „arc-rekonstruktőreihez” a domonkos fráterek kriptájának lakói fordultak „lelkes” örömmel, s érdeklődtek: miképpen teszik számukra kedves pártfogó, Batthyány Erzsébet arcvonásait oly élethűvé. Gyuri precízen, ízről-ízre beszámolt arról, hogy a koponya, a fogak és az orrnyereg állapotát, valamint az izmok tapadási felületeit felmérve miképp készülnek a gipszöntvény arcmások. Kami számos további érdekességet is megosztott a gyerekekkel: a nemes hölgy mellszobrát a szakemberek a korabeli festmény ismerete nélkül készítették el, és a végeredmény megdöbbentő hasonlóságot mutatott.

Egy darabjaira hullott ősünk kétségbeeséséről értesülve Jeromos arra vállalkozott, hogy csontonként helyreállítsa a csontvázát. Feladata végeztével pedig bemutatta társainak a „gyors anatómiai beavatkozás” eredményét a csontok pontos megnevezésével.

A kutatással, felfedezésekkel, közös megbeszéléssel teli izgalmas foglalkozás során játszva tanultak a gyerekek egymástól, egymásról és legbensőbb önmagukról.

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza