Eseménynaptár

Múzeumok hosszú éjszakája 2023.

Autóbuszos utazás Kismartonba, a Múzeumok hosszú éjszakájára

Feltöltve: 2023.09.06

2023. October 07. Saturday

A Vasi Múzeumbarát Egylet ez évben a burgenlandi tartományi székhely múzeumainak megtekintésre hívja tagságát, támogatóit és szimpatizánsait.

Múzeumok hosszú éjszakája 2023.

Szokásunkhoz híven ezúttal is különleges élményeket kínáló intézményeket ajánlunk közös megtekintésre. Lehetőség van az ajánlatunktól eltérő, egyéni program összeállítására is, figyelembe véve a visszaindulás időpontját.

Részvételi létszám: legalább 35, legfeljebb 50 fő.

A helylekötés a jelentkezések sorrendjében, a részvételi díj befizetésével történik.

Az autóbuszos utazás díja: 5500 Ft/fő.

Az autóbusz megtelt - 2023. szept. 25.

Regionális belépőjegy: 6 €/fő.

A 12 év alattiak számára a belépőjegy díjtalan.

A belépőjegyek megvásárlása Kismartonban egyénileg történik.

 

Érvényes személyi igazolványát, diákigazolványát, kedvezményre jogosító egyéb igazolványát, mindenki hozza magával!

Program:

15:15 – Gyülekező a Savaria Múzeum parkolójában (az épület Kisfaludy S. u. felőli oldalán)

15:30 – Indulás

17:00

A Márton-laktanya megtekintése kívülről

A mai kaszárnyaépület 1858-ban nyílt meg k.u.k. kadétintézetként, felváltva iskola és laktanya volt az Osztrák-Magyar Monarchia megszűnéséig. Itt tanult két éven át a neves osztrák író, Robert Musil is, aki katonaiskolai emlékeit a Törless tanulóévei című regényében dolgozta fel. A Márton-laktanya nevet csupán 1967-ben kapta: Burgenland tartomány védőszentjének, a savariai születésű Tours-i Szent Mártonnak a nevét vette fel. A ma is laktanyaként szolgáló épületben egy ideig a Burgenlandi Tartományi Parlament is helyet kapott.


18:00–18:45

Egyházmegyei Múzeum

Az egykori ferences kolostor épületében kialakított múzeum a késő középkortól napjainkig mutatja be az egyházművészeti emlékeket. A Kismartoni Egyházmegye és Burgenland tartomány keletkezésének történetét képek, írott dokumentumok és ruhák mesélik el. Ez évben a Boldog Batthyány-Strattmann László 20 éve című időszaki kiállítás is megtekinthető.

 

19:00–20:15

Haydn-ház

Joseph Haydn 1766-tól 12 éven át az Esterházy-udvar karmestere volt. Egykori lakóháza nemzetközi jelentőségű zenei emlékhely. A szobákat korabeli bútorokkal rendezték be, a falfestményeket gondosan restaurálták. 2022-ben az állandó kiállítás három helyiséggel bővült. Az Így szól Haydn című teremben a látogatók megtudhatják, hogyan szólnak egy zenekar egyes hangszerei, egy másik teremben interaktív eszközök, partitúrák révén Haydn kevéssé ismert operáival lehet ismerkedni.

(Program: Németh Tibor, a Joseph Haydn Konzervatórium professzora fortepianón játszik 19:00, 20:00, 21:00, 22:00)


20:30–21:30

Osztrák Zsidó Múzeum

A múzeum Samson Wertheimer rabbi egykori házában található, amelynek ékköve Ausztria legrégebbi, eredeti funkciójában megmaradt magán zsinagógája. (Eszterházy Pál 1696-ban úgy említi: „a ház, amelyben zsinagóga található”. A zsinagóga kultusztárgyai és az állandó kiállítás szinte valamennyi tárgya a nyugat-magyarországi zsidóság tulajdonából származnak. A látogatás során az egykori Judengasséról és a két zsidó temetőről is információkat szerezhetünk. (Program: Klezmer Duos koncert 19:15–19:45; 20:45–21:15)


21:45–22:45

Burgenlandi Tartományi Múzeum

Sokrétű gyűjteménnyel rendelkező múzeum, amely a régió több mint 6000 éves történelmét, régészeti emlékeit mutatja be. A Burgenland: mozgó föld – a találkozás földje és a Hagyomány és szokások című új állandó kiállítások a mai Burgenland történetébe, A folyó mint határ – élet a Lapincs és Lajta mentén című időszakos kiállítás a két burgenlandi határfolyó természet- és kultúrtörténetébe ad betekintést.


23:00–24:00

Esterházy-kastély

Ausztria egyik legszebb barokk palotája, amely betekintést nyújt az Esterházy hercegek egykori életébe. Az autentikus hangulatú, kiváló akusztikájú Haydn-terem rangos kulturális eseményeknek (koncerteknek, fesztiváloknak, kiállításoknak) ad otthon. A kastéllyal szembeni egykori istállók alkotják a kismartoni múzeumnegyedet, ahol a kortárs és a történelmi, a zene és a képzőművészet egyedülálló módon találkoznak.

00:30 – Autóbusz indul Szombathelyre

Kb. 01:45 – Visszaérkezés Szombathelyre


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza