Aktuális

Aktuális

Meséljünk egymásnak!

Közösségerősítő történetek

2020.03.30

Arra buzdítjuk egyesületünk tagjait és a Vas megyei múzeumbarátokat, hogy vegyenek részt a közérdeklődésre számot tartó, de elsősorban személyes tárgyakhoz, fényképfelvételekhez, dokumentumokhoz kötődő történetek rögzítésében!

Meséljünk egymásnak!

Hajdanában, a „pre-covidiális korszakban”, amikor még nem kellett fertőzésveszéllyel számolni, a családi, baráti összejöveteleken újra és újra előkerülhettek azok a bizonyos ezerszer hallott, az összetartozást mégis erősítő történetek. A közösen átélt, felidézésük során esetleg újabb és újabb motívumokkal gazdagodó sztorik velünk élnek. Szüleink, nagyszüleink, dédszüleink történeteit is igyekszünk megőrizni ily módon, ám ha nem áll rendelkezésünkre a felidézéshez megfelelő közeg, egyre fakulnak, hogy végül a feledés homályába vesszenek.

A napokban egy kedves múzeumbarát írta az alábbi sorokat (remélem, nem veszi rossz néven, hogy itt idézzük): „Nagyon érdekel a helytörténet, azon belül is a 20. század Vas megyéje. Szívesen olvasok minden ehhez kapcsolódó anyagot, főként a két világégés témájában. Arról, hogy milyen események voltak a megyében. Dédnagyapám sokat mesélt ezekről a ’80-as években, megszerettetve velem a történelmet. Ezekből azonban már sokat felejtettem.

Napjainkban, amikor tartózkodni kell a közvetlen érintkezés szokványos formáitól és a legtöbb közösségi esemény – köztük a múzeumbarátok összejövetelei – nem valósíthatók meg, nagy segítséget jelent és új lehetőséget is ad a kapcsolattartáshoz a világháló. Használjuk hát ezt a fórumot, osszuk meg egymással az arra érdemes történeteket!

Boccaccio hősei járvány idején szűkebb körben és más (jelesül sikamlós) mesékkel szórakoztatták egymást. Úgy véljük, kezdeményezésünk eredményeként újabb hasznos és egyben szórakoztató tartalmakat szolgáltathatunk egymásnak.


Javasolt témák: családi ereklyék, katonai szolgálat, a 20. század történelmi eseményei (világháborúk, ’50-es évek, 1956, rendszerváltozás); helyi kulturális és sportesemények, munkahely, ünnepek és hétköznapok, gyermekkor, iskola, találkozás neves személyiségekkel… és így tovább.

A trianoni békediktátumra való emlékezés jegyében különös érdeklődéssel várjuk a 100 évvel ezelőtti Vas megyei események dokumentumait és az 1920-as, ’30-as évek gyermekvilágáról szóló „elbeszéléseket”.

Kérjük, hogy aki kedvet érez története(i) közzétételéhez, vegye fel a kapcsolatot e-mailben vagy telefonon Tóth Kálmánnal, egyesületünk titkárával!

A tömör formába öntött történeteket és az azokhoz tartozó képeket a titkar@muzeumbarat.hu e-mail címre várjuk. Telefon: +36 30 97 33 328.

Ne mondjanak le a kezdeményezésben való részvételről azok a Kedves Múzeumbarátok sem, akiknek esetleg nincs kedvük az íráshoz! Segítünk a telefonon elmesélt történet lejegyzésében!


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza