Aktuális

Aktuális

Menedék és ellenvilág

Könyv a délnyugat-dunántúli szőlőhegyeink értékeiről

2021.01.25

Egyesületünk gondozásában, az Agrárminisztérium Hungarikum Bizottsága támogatásával jelent meg Illés Péter: Paraszti szőlőhegyek a Délnyugat-Dunántúlon (Vas, Zala, Nyugat-Somogy) című kötete.

Menedék és ellenvilág

A könyv a magyar kultúra napja előestéjén, online kerekasztal-beszélgetés során került bemutatásra.

Az eseményt a VME Youtube csatornáján kísérhették figyelemmel az érdeklődők. A beszélgetést Tanai Ibolya, a Savaria MHV Múzeum kommunikációs munkatársa vezette. A narrátor, miután köszöntötte a megjelenteket, elmondta: megszületett egy olyan kötet, amely történeti áttekintést ad a tárgyalt terület paraszti szőlőhegyeinek múltjáról, egészen a középkori gyökerekig.

A kötet szerzője, dr. Illés Péter azokra a terepkutatásokra emlékezett, amelyeket a Vasi Hegyhát szőlőhegyi pincéinek környékén, ifjú néprajzosként folytatott. Beszélt két évtizedes kutatómunkájának előzményeiről és eredményeiről, kifejezte köszönetét a kötet megjelenését támogatóknak.

V. Németh Zsolt, kiemelkedő értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos, a Hungarikum Bizottság tagja kifejtette: minden a nemzeti értékek közé emelhető, amit a helyiek annak ismernek el. A hegyközségek kultúrája iránti lelkesedését kifejezve Illés Péter szavait idézte:

„A szőlőhegyek világa korszakokon átívelő menedék és ellenvilág.”

Menedék és ellenvilág

Ez irányú értékmentő tevékenységekről, személyes kötődéséről, valamint a megmenthetőségébe vetett hitéről Kampits László borász szólt. Kiemelte: valóban szükség van minden olyan kutatómunkára, tényfeltárásra és lehetőségre, amely a szőlőkultúra sokszínűségét hivatott megtartani, lendületet adni neki. Érdekes átalakulásként értékelte, hogy a mai szőlőhegyen inkább élni szeretnének az emberek, mint művelni azt. A fejlődés mozgatóját, elindítóját a közösségekben, olyan emberekben látja, akik megtalálják a munkában rejlő szépséget, örömöt is.

Menedék és ellenvilág

Kevy Albert, a Vas Megyei Értéktár elnöke a Vas megyei szőlő- és borászati kultúra magasabb szintre emelésének lehetőségeiről szólt. Méltatta a szőlőhegyek turisztikai szempontból is értékes hagyományőrző, reprezentáló szerepét. A kötet kapcsán elmondta, hogy pozitívan csalódott: igazi megmerülés-élményben volt része-, így a könyvet másodszor is elolvasta. Bizakodását fejezte ki abban, hogy a szőlőhegyek a mindennapi élet természetes részévé válhatnak, jelentsen ez megélhetést, hétvégi kikapcsolódást, vagy az egyén életében egy egészségesebb, természetközelebbi életmód kialakulását. Mindez együtt talán fenntartó erőként tud működni.

Amennyiben még nem tették, tekintsék meg a teljes beszélgetést!

Az ingyenes, bolti forgalomban nem kapható kötetet IDE kattintva a rendelheti meg. 


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza