Archívum

Archívum

Megőrizni a szépet és a jót

2020.02.15

2020. február 12-én szinte egy tűt sem lehetett volna leejteni a Savaria Múzeum dísztermében, annyian gyűltek össze, hogy születésnapja alkalmából köszöntsék egyesületünk tiszteletbeli tagját, S. Pável Juditot, szeretett Jutka néninket.

Megőrizni a szépet és a jót

Pável Ágoston hírnevének fényében Jutka néni olykor eltűnik, pedig az Ő személyiségének ragyogása éppen olyan erős, mint édesapjáé. Ám olykor megtörténik, hogy a fény a fényben eggyé válik.

Jutka nénit a rendezvény elején vidám, romantikus szlovén dalokkal köszöntötték az általa 2004-ben megalapított énekkar tagjai, a „Szombathelyi Nefelejcsek”, amelyet a Pável Ágoston Szlovén Kulturális Egyesület részeként 2006 óta Mukics Ferenc irányít. A dalok között Várnai Zseni alkalomhoz illő költeményei hangzottak el Nagy Brigitta Ágota és dr. Major Gyöngyi előadásában. Az ünnepelttel Tanai Ibolya, a Savaria MHV Múzeum kommunikációs munkatársa beszélgetést folytatott. A narrátor külön köszöntötte Jutka néni családtagjait, a nézőtér sorai közt helyet foglaló Fodorné Simon Veronikát, férjét Fodor Istvánt és egyik gyermeküket, Pétert.

A társalgás során Pável Judit végtelen szerénységgel így vallott életéről:

„Nekem semmi más érdemem nincs, mint az, hogy megőriztem a szépet és a jót és azokat próbáltam egész életemben tovább adni, átadni. Megőrizni apám gondolkodását és a tőle tanult életbölcsességet. Itt olyan szép versek hangzottak el, de most, hadd válaszoljak apámnak egy versével. […] Ebben benne van az ő életfilozófiája, gondolkodásmódja, mindaz, amit átadott.”

„A mindenség csodája” című költemény, reméljük, útravalóul szolgál, és otthonra talál majd a szívekben. Úgy érezzük, hogy a Jutka nénivel folytatott társalgásból bármit elhagyni is veszteség, ezért az elhangzottakat teljes terjedelemben alánjuk olvasásra tudósításunk mellékleteként.

Tanai Ibolya és Jutka nénink

A rendezvény szervezésének dolgos örömében a Vasi Múzeumbarát Egylet öt másik szervezettel osztozott: a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének Szombathelyi Csoportjával, a Pável Ágoston Szlovén Kulturális Egyesülettel, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeuméval, a Smidt Múzeumért Alapítvánnyal és a Szombathelyi Szlovén Önkormányzattal. Képviselőik a beszélgetést követően személyesen is gratuláltak Jutka néninek. A VME nevében Tóth Kálmán titkár a virágcsokor mellett különleges születésnapi albumot nyújtott át Jutka néninek. A Savaria Múzeum igazgatónője, Csapláros Andrea hatalmas virágcsokorral köszöntötte fel az ünnepeltet. Az üdvözléshez a Berzsenyi Dániel Könyvtár munkatársai is csatlakoztak. Szalai András, a VME nyitott versmondó körének távol maradó tagja video üzenetben gratulált Jutka néninek, elszavalva Mentovits Éva: „Tiszta szívvel” című költeményét. A KÉSZ szombathelyi csoportját képviselő dr. Horváth Sándor az alábbi énekkel köszöntötte Jutka nénit:

Sok számos esztendőket vígan megérhess
Napjaidat számlálni ne légyen terhes
Az ég harmatja szívedet újítsa
Áldások árja házad elborítsa

Tenéked minden öröm holtig adassék
Amellé meg semmi bú ne barátkozzék
Legyen éltednek virága mind kinyílt
Szíved ne szenvedjen semmi sebes nyílt

Míglen az egek házát nyilván szemlélhesd
Ott aztán az életed jobbal cserélhesd.
Az Úr a boldog életből részt adjon
A szentek serge közibük fogadjon.

A tortaszelés pillanata

A rendezvény végén hatalmas csokoládétorta és állófogadás várta Jutka nénit és az ünneplőket. A közös vígalom sokáig tartott, Jutka néninek mindenkihez volt egy-egy kedves szava. Ajándékul édesapjával közös gyermekkori fényképét nyújtotta át a vendégeknek, amit unokája Péter szerkesztett. A szépia színű kép alatt Pável Ágoston „Hűséggel megvert embertársaim!” című verséből vett idézet áll: „Én mély gyökérrel forradok a földhöz, és minden arc a holtomig kisér.”

Sztelly

A beszélgetést dr. Simon Endréné Pável Judittal ITT olvashatja el!

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza