Kerékpártúra

az egykori Szentgotthárdi járás területén

Széchenyi 2020

Feltöltve: 2022.04.07

2021. September 12. Sunday

A kerékpártúra résztvevői Szombathelyről vonattal utaztak Szentgotthárdra, innen indultak a kb. 60 km-es útra, az egykori az egykori Szentgotthárdi járás felfedezésére.

Kerékpártúra

A nap első látnivalói a közeli Nagyfalván (Mogersdorf) található emlékhelyek voltak. Az 1664. augusztus 1-jén megvívott szentgotthárdi csatában a Montecuccoli tábornok által vezetett, kb. 25 ezer fős keresztény sereg és Köprülü Ahmed nagyvezír 120–130 ezer fős oszmán hadai álltak szemben egymással. Az oszmán had, amelynek egy része Nagyfalvánál kísérelte meg az átkelést a Rábán, a csata során megsemmisítő vereséget szenvedett. A falu nyugati szélén található ún. Fehér keresztet 1840-ben állította az ütközet emlékére Kuzmits Dániel szentgotthárdi perjel. A kőkereszt az egykori csatatéren, közvetlenül az országút mellett áll, talapzatán magyar, német, francia és latin nyelvű szöveg olvasható.

Római kori hagyaték

A Rábaszentmártonban (Sankt Martin an der Raab) megtekintett múzeumban egy római kori villaépület és a környékbeli római halomsírok maradványai kerültek bemutatásra. A múzeumba érkezés előtt kerékpárosaink hosszasabban időztek a település határában feltárt két római kori halomsír körül kiépített régészeti parkban, böngészve a bemutatóhely német, horvát és magyar nyelvű tájékoztató tábláit. A múzeum megtekintése után a 18. században épített, Szent Márton tiszteletére szentelt barokk templomot egy rövid sétával érték el. Innen Kárpáti Kelemen szülőházának felkutatására indult a csoport. Sajnos a szombathelyi múzeum és a premontrei rendi főgimnázium egykori igazgatójának szülőháza már nem áll.

Kerékpártúra

Rábaszentmárton után az osztrák-magyar-szlovén hármashatár, a kerékpártúra legfontosabb célállomása következett. A gúla alakú hármashatárkőnél, amelyet 1922-ben állítottak fel, az 1920-as, ’30-as években az alsószölnöki, apátistvánfalvi, felsőszölnöki, rábatótfalui és szakonyfalui elemi iskolások minden évben, május utolsó vasárnapján hazafias megemlékezést tartottak. Az ünnepségek célja az első világháborúban elesett hősök emlékének ápolása mellett a területi revízió iránti elkötelezettség erősítése volt.

A kerékpártúra a Rábaőr (Oberdrosen, Sankt Martin an der Raab része) – Rábaszentmárton (Sankt Martin an der Raab) – Farkasdifalva (Neumarkt an der Raab) – Alsószölnök – Rábatótfalu útvonalon folytatódott és a szentgotthárdi vasútállomáson ért véget. Az állomásépület peron felőli oldalán, utolsó programpontként, megtekintették a résztvevők a IV. Károly király első visszatérési kísérlete emlékére, napra pontosan annak 100. évfordulója alkalmából állított márványtáblát. A túrát Karáth László és Tóth Kálmán vezette.

2022. április – május:

Kerékpártúra az egykori Kőszegi járás területén

Kerékpártúra az egykori Kőszegi járás területén

Kerékpártúra Horvátnádaljától Németújvárig (Güssing, Ausztria)

A kerékpártúra a Vasi Múzeumbarát Egylet Összenő, ami összetartozik – Trianon emlékezete Vas vármegyében című, TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01420 azonosítószámú projektje keretében valósult meg.

TK

Képgaléria


A képek nagy méretben történő megtekintéséhez kattintson a kiválasztott képre.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Segítsd munkánkat egy megosztással!

Vissza